Za glasovanje u BiH registriralo se 22.000 hrvatskih državljana

Za glasovanje na predstojećim izborima za Hrvatski sabor, koje će se provesti na teritoriju Bosne i Hercegovine, u roku koji je istekao 28. listopada registriralo se nešto više od 22 tisuće hrvatskih državljana koji žive ili privremeno borave u toj zemlji, potvrdio je u četvrtak Hini prvi tajnik hrvatskog veleposlanstva u BiH i koordinator za provedbu izbora Pero Bilušić.

Najveći je broj aktivno registriranih birača koji imaju prebivalište na području koje pokriva generalni konzulat u Mostaru i tamo ih se za glasovanje prijavilo oko 15 tisuća. Za glasovanje na jednom od dvadeset birališta koja će biti otvorena u Mostaru prijavila su se i 994 birača s prebivalištem u Hrvatskoj.

Za glasovanje u Sarajevu, gdje će biti otvoreno osam biračkih mjesta, aktivno se registriralo nešto više od tri tisuće birača s prebivalištem u BiH te 364 koji imaju prebivalište u Hrvatskoj. U Tuzli će biti otvorena tri birališta, a tamo se aktivno registriralo 2178 hrvatskih državljana s prebivalištem u BiH te njih 79 koji imaju prebivalište u Hrvatskoj.

Za ovogodišnje parlamentarne izbore u Banjoj Luci će biti otvorena dva birališta, a tamo se za glasovanje aktivno registriralo 490 birača s prebivalištem u BiH te 238 s prebivalištem u Hrvatskoj.

Bilušić je napomenuo kako je 28. listopada ujedno bio zadnji rok do kojega su se osobe s prebivalištem u Hrvatskoj mogle prijaviti za glasovanje u inozemstvu pa tako i u BiH.

Za hrvatske državljane s prebivalištem u BiH ostaje otvorena mogućnost da se aktivno registriraju i tijekom 7. i 8. studenog kada će se provoditi izbori na teritoriju te zemlje.

Oni će prije glasovanja ipak morati ishoditi potvrdu o aktivnoj registraciji, a one će se izdavati na posebno određenim lokacijama uz biračka mjesta.

Točan podatak o tome koliko u BiH ima osoba s hrvatskim državljanstvom pa time i pravom glasa u XI izbornoj jedinici nije poznat, no pretpostavlja se kako je riječ o njih više od 300 tisuća.


5 komentara

 • zar je moguće da je naša narod ovoliko kratkovidan, prijavio se skoro jednak broj kao na predsjedničkim izborima, ajde onda mi je čak bilo razumljivo da je bilo gužve, bira se jedna osoba pa ajde može svaki glas odlučiti, ali ovo zar smo mi ko narod starno toliko blesavi? znači koliki god broj ljudi izađe na ove izbore, mi ćemo imat 3 ta neka zastupnika, koji će bit iz hdz-a, koji opet neće riječi reć za nas u saboru, uostalom stranka koja nam je zajedno s sdp-om donijela ovu odluku o manjem broju zastupnika, i mi opet idemo svim silama glasat za njih, i opet će se u Mostaru stvarat gužva nizašto, ali kad smo zadrti neka nam bude kako bude, svi će se zaletit od konzulata AJMO POĆERAT KOMUNISTE, CRVENE itd. a zapravo bi nas dok je ovakav model trebao boliti k za izbore u RH dok je ovakav model na snazi, niti mi možemo odlučiti izbore, niti će oni koji budu izabrani ispred nas nešto raditi za nas, a crvenih koliko hoćete u obe ove stranke 😉

 • samo ću prokomentirat onu trojicu koja će na kraju biti izabrana,
  Božo Ljubić – veliki potrošeni metuzalem hrvatske politike, očekujete li da će se nešto javiti za Hrvate u BiH u Saboru RH? Ne vjerujem
  Ivan Šuker – bivši ministar financija, predsjednik HKS-a, podrijetlom iz Livna, postavili ga na listu za dijasporu jer ne može nigdje drugo proć, očekujete li da će se nešto javiti za Hrvate u BiH u Saboru RH? Čisto sumnjam
  Nevenko Barbarić – trenutni načelnik Ljubuškog, po svojim rezultatima može konkurirat za najgoreg načelnika u BiH, sumnja se velik broj koruptivnih radnji u općini Ljubuški, očekujete li da će se nešto javiti za Hrvate u BiH u Saboru RH? Apsolutno ne

  Pa dragi narode čemu sve ovo, za koga ćete glasovati, oko čega se sekirate, oko čega ćete se gužvat po Mostaru?

 • Ja bih osobno uveo kaznu za svakoga tko ne izađe na izbore i to u visini jedne prosječne dnevnice od 50KM(850KM prosječna plaća u FBiH podijeljeno sa prosječnim radnim danima u mjesecu koji iznose cca 17, jer uvijek imaš neki blagdan ili praznik, što daje 50 KM, ili drugu varijantu da se odbija 5-10% neto plaće pa tko prima 5000KM njemu 500KM kazne, a tko prima 500KM plače njemu 50KM kazne) s tim da se osigura mogućnost glasovanja svakome glasaču, a to znači uvođenje elektronskog i dopisnog glasovanja. Glasovanje svesti jednom u 4 godine i za opće i lokalne izbore odjednom i to prva nedjelja u studenom, kako bi izabrani kandidati startali sa djelovanjem početkom kalendarske godine. U izmjenu Izbornog zakona uvesti promjene koje ne mogu dovesti do mogućnosti manipulacije da jedan narod bira predstavnike drugome narodu, već jednostavno su to ujedno i unutarstranački izbori za svaki narod pojedinačno koji će onda dati svoje političke predstavnike u saveznu vladu. Jednostavno je formirati 4 izborne liste za tri konstitutivna naroda i jednu listu za ostale. Problem nastaje kada se treba odrediti koji su kriteriji pripadnosti pojedinom narodu i ostalima. Domovnica i HR putovnica označavaju državljanstvo a ne pripadnost određenom narodu. Možda rodni list u kojem mora biti naznačena pripadnost određenom narodu?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.