”Za dom spremni” uvesti kao službeni pozdrav

Potpisnici peticije za uvođenje pozdrava “Za dom spremni” u službenu uporabu u Oružanim snagama RH zatražili su u ponedjeljak od predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka da predlože izmjene Zakona o hrvatskoj vojsci kako bi se pozdrav “Za dom spremni” uveo u službenu vojnu uporabu.

Organizatori peticije, koja je provedena putem interneta, tvrde da ju je potpisalo 3.200 osoba, a među potpisnicima se navode akademik Josip Pečarić, pomoćni biskup zagrebački Valentin Pozaić, sisački biskup Vlado Košić, nogometaš Josip Šimunić, akademik Stanko Popović, bivši ravnatelj Hrvatskog instituta za povijest Mirko Valentić, predsjednik Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta Zvonimir Šeparović, odvjetnik Zvonimir Hodak, bivši politički emigrant Nikola Štedul, don Anđelko Kaćunko, franjevac Miljenko Stojić, novinar Velimir Bujanec i dr.

Potpisnici peticije tvrde da je pozdrav “Za dom spremni”, koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata bio službeni pozdrav ustaškog pokreta, zapravo starohrvatski pozdrav i podupiru incijativu koju je preko Facebooka pokrenuo posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković – Mladi Jastreb da se taj pozdrav uvede u službenu vojnu uporabu.

Uvođenjem takvog pozdrava u službenu uporabu njegovala bi se hrvatska kultura i tradicija, u protivnom protivnici ovog pozdrava mogli bi sutra doći na ideju da nam zabrane naš pleter, zagrebačku katedralu ili čak Sinjsku alku, kaže se u pismu predsjednici Republike i predsjedniku HDZ-a, od kojih se traži da predlože izmjene Zakona o hrvatskoj vojsci kako bi pozdrav “Za dom – spremni” ušao u službenu uporabu u Oružanim snagama RH.

Grabar-Kitarović: ”Za dom spremni” je neozbiljna provokacija

Inicijativa da se pozdrav “Za dom spremni” uvede kao službeni pozdrav u Oružane snage RH neozbiljna je, neprihvatljiva i na razini provokacije, poručeno je neslužbeno u utorak iz Ureda predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović. Iz Ureda Predsjednice poručuju, međutim, kako je inicijativa toliko neozbiljna da ne zaslužuje službeno očitovanje.

(Jabuka.tv | Fena)

10 komentara

 • Zašto ne,pa mnogi naši djedovi i pradjedovi su živote izgubili pod tim sloganom. Taj pozdrav nije nastao samo za vrijeme NDH nego puno prije. Kad bi tako razmišljali onda riječ druže bi trebalo potpuno izbrisat iz HR jezika.

 • Za sve koje brine pozdrav za dom spremni imam nekoliko pitanja:
  Koliko godina je staro vaše auto ako ga imate?
  Jeste li zaposleni i prijavljeni na punu plaću?
  Kad ste zadnji put otišli na ljetovanje ili zimovanje 7 dana u neki hotel?
  Jeste li zadovoljni uslugom i ponašanjem osoblja u našim bolnicama.
  Smatrate li da se djeca u školama i fakultetima kvalitetno pripremaju za posao i budući život?
  Je li vas stid kad čujete širokobriješke desetogodišnjake kako psuju boga po 100 puta na dan?
  Jeste li zadovoljni vodom, kanalizacijom, rasvjetom, asfaltim, gradskim autobusima, odvozom smeća …?

  Te stvari su naš život. Taj dom trebate imati ba umu a ne ratni poklič koji poziva na ubijanje. Ratovi samo siju smrt mladih ljudi i stvaraju siromaštvo.
  Od rata i ovakvih pzdrava imaju koristi samo kriminalci i ratni profiteri.

 • Oko svake crkve ko u raju, pratri voze najbolja auta! Nece oni svakakva. Svaki ima svoju marku, mobitele, itd! Opcine uredjenje! Akl vasi dvori i oko dvora nihe uredjeno koga to briga! Samo vas! Tako i ostali stvari koje je nabroja; ” istina boli”.

Komentiraj: