Za dan Općine ujutro postavili zastave Herceg-Bosne, poslijepodne uklonjene

Na dan Općine, Odžak je osvanuo sa zastavama Herceg-Bosne, poslijepodne sve zastave uklonjene.

Nakon mnogobrojnih prijava policiji, ali i nadležnim općinskim vlastima naređeno je uklanjanje zastava. Uz njih skinute su i zastave Bosne i Hercegovine, prenosi Centralna.ba.

Osmi veljače je određen za Dan općine Odžak, kao datum kada je Odžak po Daytonu pripao području Federacije BiH i kada je počeo proces povratka. Tog dana 1996. godine prvi povratnici predvođeni policijskim snagama vratili su se u svoje domove.

Dok su neki govorili da “ovo nije naš rat” Hrvati Bosanke Posavine su osnovali Hrvatsku zajednicu Bosanske Posavine 12. studenog 1991. U Hrvatsku zajednicu Bosansku Posavinu ušle su općine: Bosanski Brod, Modriča, Bosanski Šamac, Brčko, Derventa, Odžak, Orašje i Gradačac, a sjedište je bilo u Bosankom Brodu. Dok su Hrvati Hercegovine i Središnje Bosne oformili Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu šest dana nakon toga.

Prilikom Velikosrpske agresije i rata pokušano je za pregovaračkim stolom i vojnički sačuvati što veći dio Posavine.
Barem “Posavski džep”, naziv za trokut između rijeka Ukrine, Bosne i Save, proširen na istoku s područjem od Šamca do Brčkog (prošireni Oraški džep), te istočnom obalom rijeke Bosne, oko Modriče. Koji je služio kao ekonomsko zaleđe Brodu i Županji, poznat i kao “južna Baranja”. 

Nažalost to je bilo neuspješno, uz obranjenu Orašku enklavu, u Daytonu je vraćen samo Odžak, a i to je bilo popraćeno oduzimanjem dijelova južnih naselja ispod Orašja.

Danas Posavska županija koja je dio Federacije BiH, ima većinski hrvatsko stanovništvo, uz više od 30 % Bošnjaka u Odžaku, a broji samo tri općine Orašje, Odžak te Domaljevac-Šamac, dok su svi ostali dijelovi Posavine pripojeni Republici Srpskoj, a većinsko stanovništvo čine Srbi.

(www.jabuka.tv)

25 komentara

 • Do kad su naši političari pič…..kice, i dalje će biti ovako. A takozvani “mošnjaci” sve agresivniji. Brzo će se na vrh Žovnice napraviti raketa, tj džamija.

 • Srbi i muslimani vješaju zastave kakve hoće gdje god hoće, a Hrvati sve sklanjaju, jer se valjda boje za egzistenciju ovi naši političari, zavrnut će im pipu. Tako nas prodaju oduvijek.

 • Pravo je čudo da se Odžak uspio revitalizirati nakon strahota u 2. sv.ratu i poraću, imao je najviše stradalih u odnosu na broj stanovnika, a i nakon Domovinskog rata ljudi su se uspjeli vratiti, za svaku pohvalu!

 • “Dok su neki govorili da “ovo nije naš rat” Hrvati Bosanke Posavine su osnovali Hrvatsku zajednicu Bosanske Posavine 12. studenog 1991. U Hrvatsku zajednicu Bosansku Posavinu ušle su općine: Bosanski Brod, Modriča, Bosanski Šamac, Brčko, Derventa, Odžak, Orašje i Gradačac, a sjedište je bilo u Bosankom Brodu. Dok su Hrvati Hercegovine i Središnje Bosne oformili Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu šest dana nakon toga. ”

  Ovo je vrlo važno zapamtiti !
  Tada je smeće jugoslovensko danas predsjednik stožerne stranke prikupljao najzagriženije jugoslovene i osnivao UDRUŽENJE ZA JUGOSLAVENSKU DEMOKRATSKU INICIJATIVU !
  E gledajte dalje hercegovački Hrvati,vi ste za hrvatske vođe prihvatili sve što je otpalo od komunističke partije,koja ni dan dans ne doživljava riječ HRVAT i negira postojanje Hrvatskog naroda i misli .
  Važno je zapamtiti da HVO Posavine ušao duboko u teritorij i imao povezano od Brčkog preko Orašja,Odžaka,Broda,Dervente ,Gradačca sve do Modriče i prvac prema Doboju gdje se mogao spojiti sa Hrvatima Usore,pa dalje do Komušine … S čime bi bila spriječena agresija na na te najdublje dijelove Posavine i protjerivanje Hrvata
  ZAŠTO JE TAJ TERITORIJ UZ MALO BORBE ZA MODRIČU I BROD A OSTALO BEZ METKA ISELJNI HRVATI ,PRIPAO ČETNICIMA KOJE VOĐA HRVATA STOŽERNIKA DANAS PODRŽAVA PRIPUPITAJTE
  jugoslovene iz HDZ-a ?

  Zastava Hrvatske Republike Herceg Bosne je krvlju natopljena sa preko 100 tisuća poginulih Hrvata i Hrvati moraju opet proliti krv da je obrane !
  DraganoviI hadezovci KRV I STIJEG SU VAŽNIJI OD VAŠE GLUPE DJECE KOJOJ OTVARATE FIRME I KUPUJTE LAŽNE DIPLOME !
  Hrvatski narode ne prodaji se poradi mjesta u elektroprivredi, ili u policiji i ne nasjedaj na hadezovsku propagandu,već preziri sve one koji nosaju značku te izdajničke interesne skupine !
  Približava se vrijeme kad će se zbilja biti sramotno pričati o toj skupini !

  HRVATSKA JEDNA I JEDINA

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.