Za Aliju je Dodik bio “normalan Srbin”

Prije dva dana navršilo se 18 godina od smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine i ratnog vođe Bošnjaka u BiH.

Zanimljivo se u današnjem kontekstu prisjetiti kako je Izetbegović stariji u jednom intervjuu za Dnevni Avaz, posebno nahvalio Milorada Dodika, tadašnjeg premijera RS-a.

U današnjem vremenu kad se oko Dodika stvara opća histerija u Sarajevu na sami spomen njegova imena i gdje ga se označava kao glavnog razbijača države i neprijatelja broj 1, Dodik je nekada davno među Bošnjacima i Alijom Izetbegovićem kotirao jako pozitivno.

Naime komentirajući događanja nakon arbitražne odluke za Brčko 1999. godine, tada predsjedavajući Predsjedništva BiH Alija Izetbegović pohvalio je Dodikovo ponašanje tvrdeći da se napokon nakon sedam godina pojavio normalan Srbin po njegovoj mjeri.

Dodikov nastup nema puno veze s arbitražnom odlukom, jer niti je Dodik na pretresu ponudio neke ozbiljne pravne argumente, niti su njegovi argumenti imali neku ulogu. Dodik je najavio ostavku ako Brčko ne ostane u Republici Srpskoj, ali nakon priopćavanja odluke ipak je nije podnio.

Naslov intervjua Alije Izetbegovića za Avaz davne 1999. godine

Nitko nije ni očekivao da on to obećanje ispuni i podnese ostavku. Dodikovi medijski nastupi su zapaženi jer se konačno na političkoj sceni pojavio normalan Srbin. Naravno da ima mnogo normalnih Srba među običnim narodom, ali u politici su veoma rijetki…, kazao je tada Izetbegović.

Osim što je otvoreno hvalio Dodika i podržavao njegovu tadašnju politiku, Alija je javno pozivao građane Republike Srpske da na izborima glasuju za Milorada Dodika i njegove socijaldemokrate.

Odlaganje odluke za Brčko je jasna poruka Srbima da u rujnu ne glasuju za paljanski režim već za Dodika. Premijer Dodik mora vratiti Bošnjake i Hrvate u Brčko, uspostaviti višenacionalnu vlast i policiju, očistiti grad od ratnih zločinaca, a nakon toga će biti odlučeno kome će grad pripasti.

Ocjena (za Srbe) će biti negativna ili prolazna, odlična sigurno neće biti i tada više nema Brčkog u Republici Srpskoj a krajni ishod je ili Federacija ili distrikt pod međunarodnom upravom, zaključio je Alija Izetbegović u intervjuu za Dnevni avaz koji prenose agencija Beta i Dnevni telegraf.

(www.jabuka.tv)12 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.