Za 30 godina rada u Hrvatskoj gotovo ista mirovina kao za tri godine u Njemačkoj

Hrvatski umirovljenik za 30 godina rada u Hrvatskoj ostvario je mirovinu u iznosu od 1902 kune (257 eura), a za tri godine rada u Njemačkoj – 204 eura.

Ovaj je slučaj Glas Slavonije otkrio je u Bukviku, nedaleko od Orahovice. Ivan Šalković sedamdesetih je godina prošloga stoljeća trbuhom za kruhom otišao na privremeni radu u Njemačku. Radio je samo tri godine i zbog obiteljske situacije morao se vratiti.

U Njemačkoj sam skupljao sekundarne sirovine, otpad i malo radio na ‘baušteli’. Nikada se ne bih vratio iz Njemačke da me supruga nije ostavila i devetomjesečnoga sina dala mojoj majci. Mukotrpno sam radio, ali sam bio plaćen. A po povratku u Hrvatsku radio sam u ciglani i u poljoprivrednom poduzeću Orahovica te skupio 30 godina staža. Hrvatska mirovina prvo mi je bila 1350 kuna, a sada iznosi 1902 kune. Njemačka je bila 86 eura, a nedavno sam dobio rješenje na iznos mirovine od 204 eura, kazao je Šalković.

Zadnjega dana lipnja u Hrvatskoj je živjelo 1.233.508 umirovljenika s prosječnom mirovinom od 2553 kune. Među njima su i 93.062 hrvatskih branitelja, pripadnika HVO-a te vojnih osoba, policijskih službenika i službenih osoba.

Nije tajna kako te kategorije, posebice ona braniteljska s visokim invalidskim i obiteljskim mirovinama, podiže sveukupni prosjek. Naime, običnih umirovljenih branitelja svega je 959 te oni u prosjeku ostvaruju 2864 kune. Najviše je invalida Domovinskog rata, pa tako njih 56.174 ostvaruju mjesečno 5397 kuna. Obiteljska mirovina je najveća i u prosjeku 6661 kunu dobivaju 14.233 osobe iz braniteljske kategorije.

Statistički podaci o isplaćenim mirovinskim isplatama iz mirovinskog sustava za lipanj, kažu da 95.398 običnih umirovljenika prima mirovinu manju od 500 kuna, odnosno u prosjeku 232 kune.

(www.jabuka.tv)


8 komentara

  • Nisi u pravu gospodin je zaradio mirovinu u sedamdesetima a zakon o 5 godina je puno kasnije dosao pe nemoj ti mlatit slamu neupuceni

  • da bi ste ostvarili mirovinu u njemackoj potrebno je 7 godina radnog staza a to vrijedi od 2017 godine. a visina ovisi o uplati tijekom tog rada, tako da netko imaa vecu a netko manju za isti broj provedenih godina.

  • Ne pricajte na Pamet . Ja sam isto mislio da treba 5 God. staza za pravo na Njem
    mirovinu . Nije istina. Nije istina . Ja sam prije 3 God. zvao za svog jednog prijatelja sujeda kad je sastavljao radno staz za mirovinu . Zvao sam u jedno mjesto Landshut to je Grad u pokrjani Bavarska . Tu je sve vezano za mirovinsko sto se ti ce Njem. Ovaj covik je imao samo 8 mjeseci staza u Njem. i htio je to povuc nazad da mu isplate . A Visite sta oni meni kaze. Da to neradi nego da uplatimo jos 4 mjeseca mirovinskog osiguranje i more ostvarit pravo na minimalnu mirovinu .Znaci ako imas 1 God staza imas pravo na nekakvu mirovinu . Taki je zakon sad u Njem.

  • Pa eto još bolje samo 1 godina treba da bi dobio mirovinu nekakvu a kod nas 15 godina i 65 godina života,ko dočeka.A ovi sa 14 godina ne mogu ostvariti nikakvu mirovinu.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.