Za 0,50 KM poskupljuju čokolade, sokovi, žvake, a nitko ne zna razlog

Sudeći prema najavama trgovaca, uskoro ćemo i za čokolade, bombone, sokove… davati više novca, a poslastice ćemo plaćati i do 0,50 KM više. Tako će većina čokolada, kako se najavljuje, u supermarketima biti iznad 2 KM, a sokovi od pola litra do 1,50 KM.

Ova godina od samoga početka donosi seriju poskupljenja. Tako bh. građani od 1. siječnja, osim što plaćaju skuplje cigarete, za osnovne prehrambene proizvode izdvajaju i do 30 feninga više.

Po višim cijenama, i to za 20 feninga, od ovoga tjedna plaćamo žvakaće gume, koje su godinama koštale 1 KM.

Postaju luksuz

– Nimalo lijepe vijesti za ljubitelje slatkiša – cijene čokolade i čokoladnih proizvoda snažno idu gore. Ne sve, ali većina će ih poskupjeti. Kao što već godinama nemamo čokolade od marku, sada će ih većina biti iznad 2 ili 2,50 KM – kazala je radnica na jednom kiosku u centru Sarajeva, prenosi Avaz.

Ona, kao ni drugi trgovci s kojima smo razgovarali, a koji su nam također potvrdili da će cijene porasti, nije znala reći koji su razlozi za poskupljenje poslastica. Samo je kazala da će one biti luksuz.

S novim nametima nisu upoznati u Udruženju potrošača Federacije BiH. Gordana Bulić, predsjednica Udruženja potrošača Tuzlanske županije, podsjetila je da je kod nas na snazi slobodno formiranje cijena.

Ispitati razloge

– Mi još nismo dobili nikakve informacije o poskupljenju slatkiša. Prozvat ćemo trgovce da vidimo o čemu se radi i koji su razlozi za takvo nešto – kazala je Bulić.

Navela je i da će provjeriti je li do promjena u cijenama ovih proizvoda došlo na tržištu u susjednim zemljama.

– Jedino “opravdanje” za ova poskupljenja je lopovluk i ništa drugo. Već godinu dana neki proizvodi su poskupljivali sigurno pet puta. Naročito se to odnosi na osnovne životne namirnice – ulje, brašno, šećer… Dokle više – pita se Šemsa Hasečić iz Sarajeva.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.