WHO upozorava: Europljani bi mogli početi više piti

U Europi je pala konzumacija alkohola u prvoj godini pandemije, no to opadanje bi se moglo preokenuti u nadolazećim godinama kad se počnu osjećati ekonomske posljedice covida-19, rekla je u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Europsko zdravstveno izvješće WHO-a, koje se objavljuje svake tri godine, navodi da je između 2000. i 2019. godine došlo do opadanja konzumacije alkohola.

Navike ispijanja alkohola su se promijenile tijekom pandemije te su ljudi umjesto u kafićima i restoranima počeli ispijati alkohol kod kuće, dok je ukupno u 2020. godini došlo do pada konzumacije alkohola, rečeno je u izvješću.

No europske zemlje su i dalje najveći konzumenti alkohola u svijetu.

Opadanje je manje zabilježeno među onima s niskim ili prosječnim primanjima i onima koji su se našli u neprilici, kao i među ljudima koji su izgubili posao ili imali drugih financijskih briga.

S obzirom na protekla iskustva, ekonomske neprilike zbog pandemije covida-19 vjerojatno će povećati konzumaciju alkohola u nadolazećim godinama, posebno među muškarcima i onima koji pripadaju niskom socioekonomskom sloju, rečeno je u izvješću.

Izvješće je pokazalo da su zemlje u regiji uglavnom postigle napredak po pitanju nekih globalnih ciljeva koji su usvojeni 2015. godine, a koji su usmjereni na dokidanje siromaštva.

Na primjer, gotovo sve zemlje u regiji zadovoljile su cilj da stopa smrtnosti novorođenčadi i djece bude manje od 12 i 25 na 1000 rođenja.

WHO je rekao da zemlje trebaju prioritizirati zdravstveni sektor i fokusirati se na pitanja poput mentalnog zdravlja ili će riskirati zaostanak za napretkom koji je napravljen od 2015. godine.

Imamo jasan izbor u ovom trenutku gotovo dvije godine od početka pandemije, rekao je Hans Kluge, regionalni direktor WHO-a za Europu.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.