WHO: S omikronom mogući završetak pandemije u Europi

Omikron soj koronavirusa, koji bi mogao zaraziti 60 posto Europljana do ožujka, pokrenuo je novu fazu pandemije Covida-19 u regiji i mogao bi ga približiti kraju, ocijenio je direktor WHO-a za Europu.

Moguće je da se regija približava kraju pandemije, rekao je za France Press Hans Kluge, pozivajući, ipak, na obazrivost zbog promjenljivosti virusa.

On je rekao da, kada se smiri val omikrona, bit će tijekom nekoliko tjedana i nekoliko mjeseci stečen globalni imunitet, ili zbog cjepiva ili zato što su ljudi imunizirani time što su se zarazili, a također i zbog sezonskog pada zaraze.

Kluge je, ipak, naglasio da još nismo u fazi kada to postaje endemska bolest.

Endemski znači da možemo predvidjeti što će se dogoditi, ovaj virus je iznenadio više nego jednom, stoga trebamo biti vrlo oprezni, rekao je Kluge.

Na europskom kontinenentu koji broji 53 zemlje, od kojih se neke dijelom nalaze u središnjoj Aziji, omikron je 18. siječnja predstavljao 15 posto novih slučajeva Covida, što je preko 50 posto više nego prethodnog tjedna, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, javlja Beta.

U Europskoj uniji i Europskom ekonomskom prostoru ovaj soj, koji se pojavio krajem studenog, zarazniji nego delta i sada je dominantan, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

(www.jabuka.tv)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.