WHO poziva na povećanje proizvodnje deksametazona u svijetu

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je da se poveća proizvodnja deksametazona pošto su britanski znanstvenici objavili da taj jaki steroid znatno smanjuje smrtnost kod bolesnika s teškim oblikom COVID-a 19.

Pred nama su novi izazovi: povećanje proizvodnje te brza i pravedna distribucija deksametazona u čitavom svijetu, usredotočujući se na mjesta gdje je najpotrebniji, rekao je glavni ravnatelj Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Nasreću, riječ je o jeftinom lijeku koji proizvode mnoge tvornice u svijetu koje, sigurni smo, mogu ubrzati proizvodnju, dodao je.

Prvi rezultati britanskog kliničkog ispitivanja Recovery objavljeni prošlog tjedna pokazuju da deksametazon – prvi lijek koji povećava preživljavanje pacijenata oboljelih od Covida-19 – za trećinu smanjuje smrtnost kod bolesnika s najtežim oblikom bolesti.

Deksametazon se treba koristiti samo kod bolesnika oboljelih od Covida-19 koji su u teškom i u kritičnom stanju, uz strog klinički nadzor, upozorio je.

WHO upozorila zemlje Zapadnog Balkana

Nema dokaza da je ovaj lijek djelotvoran kod pacijenata s blagim oblikom bolesti i kod prevencije, štoviše mogao bi biti štetan, istaknuo je.

Potražnja za deksametazonom je već porasla, rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus i pozvao međunarodnu zajednicu da bude solidarna i transparentna kako bi se zalihe deksametazona u prvom redu dopremile u zemlje s najvećim brojem teško bolesnih pacijenata.

Isto tako je važno provjeriti mogu li dobavljači jamčiti kvalitetu proizvoda jer postoji velika opasnost od ulaska na tržište proizvoda slabije kvalitete i krivotvorina, upozorio je čelnik WHO-a.

Koronavirus: Najnovije vijesti iz minute u minutu

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.