WHO: Potvrde o cijepljenju za međunarodno putovanje su diskriminatorne

Izvanredni odbor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u ponedjeljak je preporučio da potvrde o cijepljenju ne budu preduvjet za međunarodno putovanje jer je cjepivo neravnomjerno raspoređeno između zemalja.

Neovisni stručnjaci Odbora, u priopćenju objavljenu nakon susreta prošli četvrtak, pozvali su se na ograničene dokaze o tome smanjuje li cijepljenje protiv covida-19 širenje zaraze, kao i na “nejednakost u svjetskoj distribuciji cjepiva”, prenosi agencija Reuters.

Odbor je stoga preporučio da države uzmu obzir da dokaz o cijepljenju produbljuje nejednakost i neravnopravnu slobodu kretanja.

Do sličnog zaključka prošli su tjedan stigli veleposlanici država članica EU-a.

U dogovorenom zajedničkom stajalištu, koje će biti temelj za pregovore s Europskim parlamentom, potvrde o cijepljenju ne mogu biti uvjet za slobodno kretanje, čime se naglašava načelo nediskriminacije prema osobama koje nisu cijepljene.

Europski parlament, drugo zakonodavno tijelo u EU-u, trebao bi dogovoriti svoje stajalište tijekom ovoga mjeseca, nakon čega će moći započeti razgovore s Vijećem EU-a. Očekuje se da će uredba biti usvojena do kraja lipnja, prenosi Hina.

Europska komisija je sredinom ožujka predložila uvođenje digitalne zelene potvrde, tzv.covid-putovnice za slobodnije kretanje unutar EU-a u vrijeme pandemije, koje bi predstavljale dokaz o cijepljenju, o negativnom testu ili preboljenom virusu.

(www.jabuka.tv | Foto: Getty Images)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.