WHO: Pandemija je negativno utjecala na odjele za mentalno zdravlje

Pandemija koronavirusa negativno je utjecala na zdravstvene usluge za pacijente s mentalnim bolestima i ovisnike, objavila je u ponedjeljak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Samo sedam posto od sveukupno 134 države koje su sudjelovale u anketi WHO-a izvijestilo je da su odjeli za mentalno zdravlje bili u potpunosti otvoreni, a preostalih 93 posto je srezalo izdvajanja za te zdravstvene usluge.

Smatramo da je to zaboravljeni aspekt covida-19, rekla je Devora Kestel, direktorica WHO-ovog odjela za mentalno zdravlje i ovisnosti, dodavši kako je dio izazova u tome što se za taj sektor i prije pandemije premalo izdvajalo.

Samo 17 posto država osiguralo je dodatna sredstva za aktivnosti za pomoć sve većem broju onih s mentalnim poremećajima tijekom pandemije, rekla je Kestel.

Mi procjenjujemo, a prve informacije i potvrđuju, da se bilježi povećanje broja ljudi s mentalnim, neurološkim i ovisničkim problemima koji će trebati našu pozornost, istaknula je.

Njezina organizacija nema informacija o podacima poput većeg broja samoubojstava, epileptičnih napadaja ili ovisnosti koje bi mogle dovesti do predoziranja, kazala je Kestel.

Velik broj država ostavio je otvorene odjele za mentalno zdravlje, no pacijenti su se suočili s drugim izazovima, tvrdi WHO.

Ograničavanje kretanja su najčešći uzrok poremećaja u 73 posto siromašnijih država, rekla je Kestel.

Snažnije su pogođene i izvanbolničke usluge, no mnoge bogatije države koriste telemedicinu i moderne tehnologije kako bi pomogle pacijentima s mentalnim poteškoćama, objavio je WHO.

(Hina)


4 komentara

  • Nije ” pandemija” nego mjere koje se donose u ime” pandemije” . Da nije kretenskih mjera koje uništavaju čovjeka i gospodarstvo ne bi bilo toliko mentalno stradalih. Jučer je Švicarski zavod za javno zdravstvo potvrdio ono što se zna odavno. PCR testovi su NEREGULARNI. Zašto to novinari ne objavite. ZAŠTO? Za koliko para prodajete slobodu i zdravlje? I vi cete živjeti u ovom bolesnom svijetu kojeg pomažete praviti. Imate li djecu? Stidite se svi.

  • A vidi ilustracije. Sjedi sam s maskom na licu?! i nije dobar. Da je ovo projekt širih razmjera vidi se po tome što svi mediji forsiraju fotografije s maskom. Upalite TV. Sport recimo. Sjede sami , nigdje nikoga oko njih i nose maske. Novo bolesno i retardirano. Recite NE maskama i vlastitom ponižavanju koje provode osvjedočeni PEDOFILI iz WHO-A.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.