WHO na udaru kritika: Trebalo je ranije proglasiti izvanredno stanje – Jabuka.tv

WHO na udaru kritika: Trebalo je ranije proglasiti izvanredno stanje

Neovisni odbor stručnjaka objavio je u ponedjeljak u izvješću o globalnom odgovoru na pandemiju koronavirusa da su kineski dužnosnici mogli uvesti oštrije zdravstvene mjere u siječnju i kritizirao Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) što je tek 30. siječnja proglasila izvanredno globalno stanje.

Odbor stručnjaka predvođen bivšom premijerkom Novog Zelanda Helen Clark i bivšom liberijskom predsjednicom Ellen Johnson Sirleaf u preliminarnom izvješću navodi da “globalni sustav upozorenja na pandemiju nije primjeren svrsi”.

Svjetska zdravstvena organizacija nije bila u mogućnosti obaviti posao, dodaje se.

Ono što je Odboru jasno jest da su lokalne i nacionalne zdravstvene vlasti u Kini u siječnju mogle primijeniti oštrije javnozdravstvene mjere, navodi se u izvješću koje se referira na pojavu novog virusa u gradu Wuhanu u pokrajini Hubei.

Odbor dodaje da kad su se pojavili dokazi o prijenosu zaraze s čovjeka na čovjeka, “u previše zemalja je ignoriran taj signal”.

Također navodi da se postavlja pitanje zašto se Odbor za hitne slučajeve WHO-a nije sastao do trećeg tjedna siječnja i nije proglasio međunarodnu izvanrednu situaciju do drugog sastanka 30. siječnja 2020.

Iako se termin pandemija ne koristi niti definira Međunarodnim zdravstvenim propisima (2005.), njegova upotreba služi tome da usmjeri pažnju na težinu zdravstvenog događaja. WHO je taj izraz upotrijebio tek 11. ožujka, stoji u izvješću, prenosi Hina.

Odbor stručnjaka pozvao je na “globalnu obnovu” i reklao da će preporuke iznijeti u konačnom izvješću ministrima zdravstva u svibnju.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.