WHO: Covid-19 će biti kao sezonska gripa

Covid-19 će uskoro biti usporediv s prijetnjom sezonske gripe, objavila je u petak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) koja se nada da će ove godine dodatno sniziti razinu upozorenja za tu bolest.

Smatram da dolazimo do točke u kojoj možemo Covid-19 tretirati na isti način kao sezonsku gripu koja je prijetnja zdravlju, virus koji će i dalje izazivati smrtne slučajeve, ali koji ne remeti naše društvo i naše zdravstvene sustave, rekao je šef WHO-a za izvanredne situacije Michael Ryan.

Šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus je u istom obraćanju kazao kako je vrlo zadovoljan da je po prvi put tjedni broj umrlih u zadnja četiri tjedna manji od onog kad je prije tri godine prvi put upotrijebio termin pandemija.

Danas smo zasigurno u mnogo boljem položaju nego u bilo kojem trenutku tijekom pandemije, istaknuo je.

Tedros je uvjeren da bi WHO mogao sniziti svoju maksimalnu razinu upozorenja ove godine.

WHO je tu opasnost za javno zdravlje svjetskih razmjera proglasio 30. siječnja 2020., dok je izvan Kine bilo manje od stotinu slučajeva te nijedan smrtni, no svijet nije ozbiljno shvatio prijetnju koronavirusa sve dok šef WHO-a nije u ožujku 2020. proglasio pandemiju, piše agencija France presse.

Proglasili smo globalnu zdravstvenu izvanrednu situaciju kako bismo potaknuli zemlje da odlučno djeluju, ali nisu sve to učinile, rekao je u petak.

Tri godine kasnije imamo gotovo sedam milijuna smrtnih slučajeva od Covida-19, iako znamo da je stvarni broj umrlih veći, zaključio je Etiopljanin.

(www.jabuka.tv | Foto: Darko Tomas/Cropix)

2 komentara

  • Vidi ilustracije…gura ti onaj štapić u nos…ni za što…pa si onda negativan pa pozitivan….PRC test ….sramota…. Tzv cjepivo ubija i ozljeđuje…sada vlade priznaju ali ne i jabuka….

  • Nek se stide svi ovi što su podržavali ovu sotonu, a redom su je podržavali doktori i profesori i ostali nazovi eksperti, pa glumici plaćeni za snimanje tobož promo videa budi solidaran… Skandal nad skandalima, neviđen u ljudskoj povijesti. Žalosno da je Creme se la creme društva pala na ispitu. Na njihov obraz pljuc

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.