WHO: Cjepivo protiv koronavirusa mora biti dostupno svima

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je prilikom iznošenja planova za ubrzanje rada na borbi protiv koronavirusa istaknula da sva nova cjepiva, dijagnostike i tretmani protiv ovog virusa i bolesti koju on izaziva COVID-19 moraju biti jednako dostupni svima širom svijeta.

Reuters piše da je generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus naglasio da je potrebna značajna uradnja kako bi se ubrzao razvoj efikasnih lijekova, testova i cjepiva za sprečavanje i liječenje COVID-19 (bolesti koju izaziva koronavirus) navodeći kako ona najčešće izaziva teška oboljenja pluća, ali da se protiv toga može efikasno boriti samo zajedničkim pristupom.

Iskustvo nam je pokazalo da čak i kada su pronađeni potrebni alati, oni nisu bili jednako dostupni svima. Ne možemo dozvoliti da se to dogodi već se trebamo fokusirati na to da jednom kada se pronađe cjepivo i lijekovi budu dostupni svima, kazao je Ghebreyesus na online konferenciji, prenosi Klix.ba.

Pokretanjem globalne inicijative za ubrzan razvoj i ravnomjernu distribuciju vakcine, dijagnostike i tretmana protiv bolesti COVID-19, WHO je nazvao tu inicijativu “ACT Accelerator” kako bi se na međunarodnoj razini ubrzale i koordinirale procedure za razvoj i testiranje vakcine i lijekova protiv koronavirusa.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

  • Hoće, hoće… Ne bi onaj škrtac Bill Gates dao milijardu i pol za traženje cjepiva, ako mu se ner vrate barem tri.

  • Moraš se cijepiti, kada dođe vrijeme. Neće to biti skoro. Panika još nije na zadovoljavajućem nivou. Kada panika bude na zadovoljavajućem nivou, ti ćeš trčati da zauzmeš povoljno mjesto u redu za ćipiranje, pardon, vakcinisanje.
    Ovo je naravno teorija zavjere i šala.

  • Najveca kriminalna organizacija.. Pod nadzorom vodecih svjetskih mocnika , prevaranata… Pod izgovorom spasa ljudi, naroda truju i ubijaju jadne i siromasne.. Neka im Svevisnji sudi…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.