Washington opet prijeti izlaskom iz Vijeća za ljudska prava

Sjedinjene Države su u petak ponovo zaprijetile da će izaći iz UN-ova Vijeća za ljudska prava, pokazujući da gube strpljenje pošto je tijelo sa sjedištem u Ženevi donijelo pet rezolucija u kojima osuđuje njihova saveznika Izrael.

“Ako se Vijeće za ljudska prava odnosi prema Izraelu gore nego prema Sjevernoj Koreji, Iranu i Siriji, onda je to Vijeće nerazumno i nedostojno”, kritizirala je Nikki Haley, američka veleposlanica u UN-u, prenosi se u priopćenju. Usto je predbacila Vijeću da je “veoma neobjektivno prema Izraelu”. U priopćenju se također ističe da je Vijeće za ljudska prava donijelo pet rezolucija protiv Izraela i tek po jednu protiv Sjeverne Koreje, Irana i Sirije. “Naše strpljenje nije bezgranično”, upozorila je Haley. “Današnji čini jasno pokazuju da organizaciji nedostaje vjerodostojnost koja joj je potrebna kako bi bila istinski branitelj ljudskih prava”.

Američka veleposlanica u UN-u je višekratno upozoravala da bi se SAD mogao povući iz Vijeća koje ima 47 članova, a osnovano je 2006. radi promicanja i zaštite ljudskih prava u svijetu. Ova zadnja prijetnja izlaskom iz Vijeća događa se nakon imenovanja Johna Boltona, neokonzervativca, za savjetnika Donalda Trumpa za nacionalnu sigurnost. Nakon dolaska Trumpa u Bijelu kuću, SAD je izašao iz UNESCO-a, UN-ove organizacije za školstvo, znanost i kulturu, drastično je smanjio proračun za UN i najavio povlačenje iz Pariškog klimatskog dogovora.

(Hina) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.