Walkman je donio revoluciju u glazbi, a “trajao” je 31 godinu

Na jučerašnji dan 1979. godine prvi prijenosni audio player iz Sonya ugledao svijetlo dana. Postao je jedan od najuspješnijih proizvoda za japansku kompaniju.

Akiju Moriti, ondašnjem potpredsjedniku Sonya, ime Walkman bilo je užasno, ali su ga iz tvrtke uvjerili da ga ostavi. Već je kretala reklamna kampanja, naime, i to prilično skupa, koja je uključivala to ime danas kultnog proizvoda.

Japanski div elektroničke industrije Sony svoj je prvi u nizu prijenosni uređaj za reprodukciju glazbe Walkman u prodaju pustio prije točno 36 godina, 1. srpnja 1979. Tada je to bila prava mala revolucija, koja je promijenila način na koji se sluša glazba, omogućujući ljudima da je “nose sa sobom’, za početak – jednostavnim umetanjem kasete u odgovarajući pretinac i stavljanjem laganih slušalica na uši.

Pravi novitet u izradi uređaja bio je zapravo princip uklanjanja svega suvišnoga. Dimenzije toga prvog modela, kodno zvanog TPS-L2, bile su nešto veće od veličine kasete, s razlikom jedino u dijelu s elektronikom glave za čitanje. Podsustavi za brisanje kasete i za snimanje, kao i zvučnik, izostavljeni su, a ostavljena su dva ulaza za slušalice, kako bi dvoje ljudi istodobno moglo slušati glazbu. Bio je tu i takozvani gumb “hotline”, 
koji je korisnicima omogućavao da si s pomoću ugrađenog mikrofona preko glazbe koju je puštao plejer, prenose i neku poruku. Iako u startu nimalo jeftin – po cijeni od oko 1800 kuna – Sony TPS-l2 je, zahvaljujući novom tržištu koje je stvorio, odmah bio apsolutni hit.

Kako su se konkurenti poslije uključivali u utrku, cijena plejera je padala, što je Walkman činilo pristupačnim svima. Kao jedan od najuspješnijih Sonyjevih proizvoda, prestao se nuditi potkraj 2010.

(24sata.hr)

Komentiraj: