Vulkanizeri u Hercegovini podigli cijenu montaže guma

Veliki broj vulkanizerskih radnji u zapadnoj Hercegovini podigao je cijene montaže i balansiranja guma za vozilo.

Na proljeće, u vrijeme kad su vozači montirali ljetne gume, plaćali su 30-35 KM za montažu i balansiranje četiri gume dimenzija do 17 cola (R17).

Brojni vulkanizeri su, usred inflacije i općeg poskupljenja svega, odlučili podići cijenu u prosjeku za 5 KM za četiri kotača u što smo se uvjerili u posljednjih par tjedana dok smo ljetne mijenjali zimskim gumama.

Tako u nekim većim vulkanizerskim radnjama za montažu i balansiranje po komadu gume do 17 cola platit ćete 10 KM odnosno 40 KM za sve četiri. Za gume od 17 i više cola montaža i balansiranje po komadu gume iznosi 12,5 KM. odnosno za sve četiri morat ćete izdvojiti 50 KM.

U manjim vulkanizerskim radnjama proći ćete malo jeftinije jer ćete za montažu i balansiranje četiri gume platiti 35 ili 40 KM za standardne dimenzije, ovisno od vuklanizera do vulkanizera.

Iako je zimska oprema obvezna u BiH od 1. studenoga, u Hercegovini su temperature u prvoj polovici ovog mjeseca bile visoke za zimske gume pa su se mnogi odlučili na montažu u drugoj polovici studenoga.

Stvorilo je to gužve u vuklanizerskim radnjama pa se u nekima termin čeka i nekoliko dana. Pretpostavlja se da će se takve gužve nastaviti i u prvoj polovici prosinca.

Ovo su najgori načini za uklanjanje leda s vjetrobranskog stakla

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

27 komentara

  • 2 vulkanizera oko 30min posla, to je cca 15KM bruto satnica za obojicu, ventili 4 x 1.5KM, tegovi za balansiranje 4 x 2KM, eko taksa za stare gume 0.35KM po kg, amortizacija balansirke, montirke, dizalice, kompresora, pištolja i alata = trošak cca. 40KM za 4 gume, bez ikakve zarade.
    Zato je u Njemačkoj montaža seta 4 gume 120-150euro i vulkanizer ima plaću 2.000eur.

  • Čuj ovog gore bez ikakve zarade. A ne zaradiš na marži guma? Jok nisi. Samo reci kolika ti je ulazna cijena gume i rabat navedi. Pa da vidimo koliko to ti džaba radiš. 120-150 eura zamjena guma u zemlji gdje plaća 2,5-3x u prosjeku veća. Koliko bi građevinar na skeli trebao imat 100eura po cigli. Ja mislio samo lovci pričaju šuplje.

  • Ajmo reći realno bi bilo do 44 km po komadu do profila 195/60 15, znači 176 km 4x gume, to se kod nas kaže 200 dobro je, a gume 16-cola realno 47 km po komadu,znači 188 km ,to se kod nas kaže 200 km dobro je.

  • Mislim da je to i dalje jako povoljno, s obzirom da su sada plaće jako velike,,
    Pa mislim kada bi izdvojili 200km za mjenjat gume da nitko nebi ni osjetio,
    Ima tu još prostora za dizat cijenu

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.