Vučković: Uz pomoć EU fondova zadržati Hrvate u BiH

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković najavila je kako će Hrvatska zajedno s vlastima većinskih hrvatskih županija u BiH uz pomoć europskih fondova razvijati projekte potpore malim poljoprivrednicima u BiH kako bi zajamčili ostanak Hrvata.

Naša stečena znanja, koja su vrijedna, želimo brzo i efikasno prenijeti ovdje u Bosni i Hercegovini. Želimo ih konkretizirati kroz programa i projekte namijenjene rastu malih i mladih poljoprivrednih proizvođača u ovim županijama s većinskim hrvatskim stanovništvom, rekla je ministrica Vučković, koja u četvrtak i petak boravi u BiH.

Ona se u Orašju te u Brčkom Distriktu, u pratnji državnog tajnika Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH Zvonkom Milasom, susrela s predsjedateljem Doma naroda BiH Draganom Čovićem te s načelnicima općina i županija s hrvatskom većinom u BiH.

Ministrica poljoprivrede pojasnila je kako će Hrvatska s partnerima iz BiH poticati poljoprivredne proizvođače koristeći novac iz fondova Europske unije.

Republika Hrvatska sada već ima veliko iskustvo u korištenju predpristupnih fondova koje smo pomalo zaboravili. No, ovi su fondovi aktualni u suradnji s BiH u kontekstu upravljanja, provedbe i korištenja nekoliko strukturnih investicijskih fondova Europske unije, dodala je Vučković.

Po njezinim riječima sveukupna suradnja s Hrvatima u BiH intenzivirala se u mandatu vlade premijera Andreja Plenkovića. Dodala je da se na taj način pomaže državi Bosni i Hercegovini.

Ministar poljoprivrede Posavske županije Mato Brkić izrazio je očekivanje kako će suradnjom s vlastima Hrvatske pomoći u lakšem pristupanju sredstvima Europske unije.

Naučit ćemo naše proizvođače pisati projekte kako bi mogli koristiti predpristupne fondove Europske unije. Na taj način ćemo ostvariti sinergiju između naših prostora i županija u Hrvatskoj, rekao je ministar Brkić, javila je Hina.

(www.jabuka.tv)

9 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.