Vučić želi snažniju vojsku

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić priopćio je da je za novog načelnika Glavnoga stožera Vojske Srbije (GS VS) imenovao generala Milana Mojsilovića i nakon sastanka s vojnim vrhom rekao kako očekuje modernizaciju i jačanje srbijanske vojske te da ona bude čimbenik odvraćanja.

Vučić je poslije sastanka s vojnim vrhom i čelnicima ministarstva obrane istaknuo da je “prihvatio zahtjev” za umirovljenje dosadašnjeg načelnika GS-a generala Ljubiše Dikovića, koji je na čelu stožera od prosinca 2011., i dodijelio mu Odličje Karađorđeve zvijezde prvoga stupnja, najviše odličje koje se dodjeljuje pripadnicima Vojske Srbije.

Predsjednik Srbije poručio je da u budućnosti očekuje modernizaciju i snaženje srbijanske vojske koja bi trebala biti “čimbenik odvraćanja“.

“Svoji na svome”

Mi se ne spremamo za sukobe i ratove, ali moramo imati ozbiljnu i dobro naoružanu vojsku, koja će biti u stanju odgovoriti svakom potencijalnom agresoru, prenosi Radio-televizija Srbije Vučićevo obraćanje nakon sastanka s vojnim vrhom.

Vučić je rekao da se Vojsci Srbije mora osigurati “veći priliv ljudi”.

Ne moram govoriti koliko je teška pozicija Srbije zbog odnosa s Albancima, problema koje imamo oko Kosova i Metohije, rekao je Vučić i upozorio da neki u regiji Srbe koji žive u njihovim zemljama doživljavaju kao “remetilački čimbenik”.

Mi samo hoćemo da naši ljudi budu svoji na svome, rekao je Vučić.

“Očekujemo veliku energiju”

Novopostavljeni načelnik GS-a Milan Mojsilović, kojeg je Vučić uredbom izvanredno promaknuo u čin general potpukovnika, do sada je obnašao dužnost pomoćnika ministra obrane. Prije toga je od 2013. do 2017. bio šef vojnog izaslanstva i misije Srbije pri NATO-u u Bruxellesu. Završio je Vojnu akademiju, Zapovjedno-stožernu školu i Školu nacionalne obrane u Beogradu te program pri Europskom koledžu za sigurnosne studije.

Obnašao je i dužnost načelnika operativnog odjela u zapovjedništvu operativnih snaga Vojske Srbije, bio je zamjenik zapovjednika združenog operativnog zapovjedništva u GS-u i zapovjednik kopnene vojske u VS-u. Rođen je 3. kolovoza 1967. u Kosovskoj Mitrovici, oženjen je i ima sina, podaci su iz životopisa novog načelnika GS-a.

General Mojsilović je mlad čovjek, ima 51 godinu. Očekujemo veliku energiju, rekao je Vučić i dodao kako se nada da će građani Srbije u vojsci imati ne samo instituciju koju najviše poštuju i cijene već instituciju koju najviše vole i kojoj najviše vjeruju.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.