Vučić: Republike Srpske nema bez Srbije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sretan zbog postojanja Republike Srpske i što joj može pomoći.

Moramo se poštovati i znati da RS nema bez Srbije, a ne znam kako bi Srbija preživjela da poslije svega što se dogodilo ostane bez RS, rekao je Vučić za TV Pink.

Vučić je rekao i da zbog RS trpi pritiske iz međunarodne zajednice, ali da su oni mnogo veći zbog Kosova, te spomenuo kako u Srbiji postoje ljudi koji smatraju da se RS ne tiče Srbije.  On je dodao kako mu je čudno da se uvijek prebacuje Srbima u RS da su oni ti koji krše Dayton, što “nije točno”.

Komentirao je i programski dokument SDA koji smatra “veoma važnim” i na koji treba “obratiti pažnju, jer se tu govori kako treba da se uklone srpske općine oko Sarajeva i nestane Republika Srpska, de facto”.

On je dodao da je pitao ljude iz međunarodne zajednice odakle im obraz da bilo što pitaju nekog u RS, ako šute na taj dokument, a da su oni “slijegali ramenima i rekli da je to problem sa svima”.

Vučić je spomenuo i posjetu člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića Sandžaku, te ispričao kako ga je Džaferović zvao da mu kaže da želi doći u Novi Pazar, jer SDA Sulejmana Ugljanina drži neki skup, što mu je i osigurano, a tog dana je Ugljanin traži specijalni status za Sandžak.

Iako su, kaže, očekivali da će mu zabraniti ulaz, on ih je pustio, ali je u telefonskom razgovoru jednog od službenika BiH upitao razmišljaju li ikad o tome da za tri općine traže specijalni status i kako ne treba da zaborave na 63 općine u RS.

A ja ne tražim ništa više od onoga što je Daytonom propisano. Samo da se poštuje Dayton i ništa više od toga, ono što je zapisano u Ustavu BiH, a vi ovdje dolazite da tražite specijalni status za nešto što nije čak ni upravni okrug, dodao je Vučić.

On je kazao da su potrebni dobri odnosi s cijelom BiH, ali da će Srbija podržavati RS koju voli, te najavio da će uskoro ići i u Drvar u Federaciji BiH otvoriti tvornicu  koju je obećao narodu tamo.

Vučić je rekao i da je ponosan na narod u Crnoj Gori koji podignuto drži glavu.

Naš posao je da radimo u interesu Srbije i Crne Gore. Ja sam taj koji je izbjegavao kazati neku težu riječ. Gledate da uvijek poštujete nezavisnost Crne Gore. Jedina zemlja u kojoj nisam bio službeno je Crna Gora, ne znam jeste li to primijetili. To govori o tome da smo znali da uvijek postoje stvari oko kojih nismo suglasni i da će jednom isplivati na površinu. Ja sam Đukanoviću iznio svoj stav o položaju Srba u Crnoj Gori. Žao mi je što se vladajuća partija CG uvrijedila. Ja svoj stav neću promijeniti. Moja obaveza je da brinem o 28 posto srpskog stanovništva, rekao je Vučić.

Srbijanski predsjednik je rekao i kako je spreman uvijek razgovarati s crnogorskim kolegom Milom Đukanovićem, ali napomenuo i kako treba brinuti o 28,73 posto Srba u Crnoj Gori.

Neću ići tenkovima na Crnu Goru, vrijeme srpske gluposti i neodgovornosti je prošlo. Hoću da razgovaram. Oni koji bi ratovali oni bi ratovali 24 sata, a 25. sat bi da sjede u kafiću, a neko drugi za njih ratuje, kazao je Vučić.

(Srna)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.