Vučić najavio odmazdu, ugrožen posjet Kolinde Grabar-Kitarović Srbiji?

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić najavio je da će vlada Srbije u četvrtak donijeti “adekvatne protumjere” nakon što je Hrvatska zabranila ulaz ministru obrane Aleksandru Vulinu. O kojim se mjerama radi i hoće li Srbija također nekom od hrvatskih ministara privremeno zabraniti ulaz u zemlju, Vučić nije rekao.

Volio bih znati kako je netko u Europskoj uniji uveo verbalni delikt i dao sebi pravo da odlučuje je li mu se nečije mišljenje sviđa ili ne, kazao je Vučić i naglasio da se osobno držao obećanja da sto dana ne govori o Hrvatskoj, piše Jutarnji List.

Popis u Srbiji

Vučić je otkrio novinarima da je trebao primiti predstavnike različitih udruženja građana, ali da se oni nisu pojavili. Da li zbog Jasenovca, kao da se Srbima brani govoriti o najjezivijem logoru s najvećim brojem žrtava. Ako je tako i ako Srbi ne mogu posjetiti mjesta stradanja, mi ćemo razmotriti prijedlog da se u Srbiji najprije popišu žrtve i da onda napravimo muzej holokausta i muzej koji će govoriti o stradanju srpskog naroda. Popisat ćemo žrtve i Jadovna i Jasenovca, iako ne bježim govoriti i o zločinima koje su počinili Srbi.

Reagirala je i srbijanska premijerka Ana Brnabić koja tvrdi da u Zagrebu ne postoji spremnost za dijalog na premijerskoj razini. Iako je telefonski zvala Andreja Plenkovića, on joj se nije javio, a prekid posjeta Gordana Jandrokovića Srbiji ocijenila je kao “nepotreban” potez, iako žali zbog incidenta Šešelja. U Hrvatskoj “slučaj Vulin” više nikoga previše ne uzbuđuje, a jedan istaknuti diplomat nam je rekao da se čudi kako Srbija žrtvuje i svoj europski put oslanjajući se na Šešelja i Vulina.

Prvi je osuđeni ratni zločinac koji i dalje sjedi u parlamentu, drugi je jastreb koji govori na način kakav Europa ne trpi. Sigurno je samo to da Vulinove izjave ne pridonose daljnjem dijalogu Hrvatske i Srbije, ali ni europskom putu Srbije.

Odluka na Beogradu

Naš sugovornik kaže da ako Srbija donese protumjeru i zabrani nekom hrvatskom ministru, poput Damira Krstičevića, ulaz u Srbiju, odnosi će se samo dalje pogoršavati. “Licemjerno je reći da će netko sto dana imati moratorij da se situacija smiri, a onda dopustiti Vulinu da nastavi po starom. S time da će nakon Šešeljeva incidenta biti samo još teže ponovno uspostaviti kontakte.”

Hoće li biti otkazan posjet hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Beogradu za sada nitko ne govori, s time da je premijer Plenković dao na znanje da će se o toj temi razgovarati u državnom vrhu. Sigurno je samo to da je teško očekivati uzvratni posjet u dogledno vrijeme, dok se strasti ponovno ne smire. “Bude li Vulin nastavio po svome, očito je kako je Srbija odlučila da ne želi poboljšanje odnosa s Hrvatskom. Loptica je svakako na strani Beograda”, govori iskusni diplomat.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.