Vučić kritizira EU: Otvoreni Balkan je povijesna prilika za regiju

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ocijenio je u nedjelju da, u okolnostima kad EU nema jasnu startegiju prema Zapadnom Balkanu, regionalna inicijativa Otvoreni Balkan predstavlja veliku priliku, nadu i obvezu za tri države da same kreiraju bolju i drugačiju budućnost.

U autorskom tekstu za beogradski list “Politika” Vučić je, u povodu projekta regionalne suradnje koji obuhvaća Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Albaniju, istaknuo kako je to prvi put da se na Balkanu pokrene nešto što je dobro za cijelu regiju, ocijenivši da su sporazumi potpisani ranije ovog tjedna u Skoplju “povijesni” te da će “povijesni biti i njihovi rezultati”.

Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija potpisale su četvrtak sporazume čiji je cilj olakšati trgovinu u regiji, stvoriti jedinstveno tržište rada i međusobnu pomoć u izvanrednim situacijama, a regionalna inicijativa, ranije nazvana “mini Shengen”, službeno je preimenovana u Otvoreni Balkan (Open Balkan).

Vučić je zajedno s makedonskim i albanskim premijerima Zoranom Zaevom i Edijem Ramom potpisao tri dokumenta – o razumijevanju i suradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na zapadnom Balkanu, Memorandum o razumijevanju i suradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada, te Sporazum o suradnji u zaštiti od katastrofa na zapadnom Balkanu.

Europa nas želi onoliko koliko je potrebno da ne pravimo probleme, nerijetko rastrzana unutarnjim razlikama, ocijenio je u tekstu Vučić, istaknuvši da u Bruxellesu ne postoji “potpuno jasna strategija prema Zapadnom Balkanu, ali i drugim europskim teritorijima koju ne pripadaju Uniji”.

Vučić je, ukazujući na cilj i namjere inicijative Otvoreni Balkan, naveo kako su i osnivači EU-a “znali da mogu prevladati tešku povijest samo ako se počnu povezivati preko ekonomije”, te da su u tome doživljavali protivljenja na sve strane, ali su uspjeli.

Srbi, Albanci i Makedonci nisu ništa manje pametni i vrijedni od Francuza, Njemaca, Talijana i drugih koji su kroz Zajednicu za ugljen i čelik krenuli u gradnju EU-a, istaknuo je Vučić.

On je istaknuo kako sudionici ove regionalne inicijative žele ući u Europu, no da je Balkan bez ekonomskih barijera njihova “nasušna potreba”.

(Hina)
8 komentara

  • Teško je razumjeti zašto ljudi imaju potrebu konstantno biti negativni, kritizirati, vrijeđati ljude… Nije teško povezati da to rade, jer su nezadovoljni u nekom aspektu svog života, ali je teško razumjeti da se ne žele maknuti od toga i živjeti mirnim, ispunjenim i pozitivnim životom.

    • Baš to je problem, Srbi stalno pokušavaju ugnjetavat nekoga i prisvajat tuđi teren. Čudi me da ne pitaju od Albanaca Skadar na Bojani. Kad se ponovo osile doće i to na red.

  • U Eu Nije kriza doklegot ona prima i zaposljava mnoge balkance . Dok se radna snaga i omladina koja je otisla trbuhom za kruhom iz te Tri zemlje pocnu vracaru u tu malu Evropu i dok isto ostali balkanci ne pocnu dolaziti u te zemlje (Makedonije,Srbija,Albaniju) tesko je povjerovati da ce biti boljitka za obicne gradjane.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.