VSTV BiH opet odgađa odluku o Sudu u Čitluku?

Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine trebalo bi 12. siječnja održati prvu ovogodišnju sjednicu. Barem tako stoji na njegovoj službenoj internetskoj stranici. Iako je sjednica za tjedan dana, još uvijek nije poznat dnevni red. Kako su nam kazali iz VSTV-a, do kraja tjedna trebalo bi biti poznato o čemu će se sve raspravljati na najavljenoj sjednici, piše Večernji list BiH.

– Upravo završavamo dnevni red i očekujemo kako će on biti definiran u roku od dan ili dva. Onda ćemo sa sigurnošću znati o čemu će se raspravljati na toj sjednici, rekli su za Večernji list iz VSTV-a BiH. Na pitanje hoće li se na toj sjednici konačno odlučivati o žalbama i primjedbama koje su uložene nakon spornih imenovanja sudaca u Općinski sud Čitluk, iz VSTV-a to nisu mogli potvrditi.

– To je pitanje skinuto s dnevnog reda sjednice koja je održana u prosincu prošle godine i tada je rečeno kako će se o tome raspravljati na idućoj sjednici. S obzirom na to da dnevni red još uvijek nije potvrđen, ne možemo reći kako će ta tema biti na sjednici u ovom mjesecu, naglasili su iz VSTV-a BiH. Već nekoliko mjeseci čeka se da VSTV BiH zauzme konačni stav po ovom pitanju. Hrvatski dužnosnici sa svih razina vlasti uložili su prigovore na ovu odluku. Istaknuli su kako imenovanje jedne sutkinje iz reda srpskog naroda, dviju iz reda bošnjačkog naroda i jedne iz reda hrvatskog naroda krši Ustav HNŽ-a i Federacije te kako je takvom odlukom prekršeno još nekoliko važećih zakona. Iz VSTV-a BiH istaknuli su kako se prilikom imenovanja vode rezultatima popisa stanovništva iz 1991. godine te kako se za imenovanja u općinske sudove uzimaju podaci sastava stanovništva sa županijske razine.

Ipak, ako je takva praksa, ostaje nejasno kako onda u Općinskom sudu u Konjicu nema ni jednoga suca iz reda srpskog naroda. Postoji još nekoliko primjera u kojima se može vidjeti kako popis stanovništva iz 1991. godine ipak nije bio glavna vodilja prilikom imenovanja sudaca na prostoru BiH. Treba reći i kako imenovani suci nisu još uvijek položili prisege i preuzeli dužnosti na koje su imenovani, iako se to trebalo dogoditi do 1. prosinca. I to može biti znak da su u VSTV-u svjesni kako su počinili pogrešku prilikom ovih imenovanja.

Neslužbene najave govore kako će sporna odluka biti ispravljena na idućoj sjednici, ali ipak treba pričekati još nekoliko dana kako bi ti navodi bili potvrđeni.

Komentiraj: