Vrtoglave cijene mesa u BiH, moguća nestašica

Među brojnim poskupljenjima, koja svakodnevno pritišću osiromašene kućne proračune, je i meso.

Pandemija, poskupljenje goriva, rat u Ukrajini utjecali su na rast cijena stočne hrane, a samim tim i cijena mesa i do 30 posto. U Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine najavljuju moguću nestašicu svinjskog i junećeg mesa, jer domaći farmeri pokrivaju tek 30 posto tržišta.

U mesnicama vrtoglave cijene. Kilogram telećeg buta košta 28 maraka, junećeg 19,5 maraka, a svinjskog 10, a pilećih krilca 13 maraka. Vlasnik mesnice kaže da je pandemija najveći uzrok rasta cijena mesa, ali i prošlogodišnja suša.

Ostao je isti broj potrošača, samo se smanjila kupovna moć. Onaj tko je uzimao kilogram, uzima sad pola kilograma. Od nove godine najviše su otišla junetina za 20 posto su otišle cijene žive stoke, kaže za BHRT Lazo Šešić, vlasnik mesnice.

U lancu poskupljenja najveći ceh opet plaćaju građani. Prinuđeni su na stezanje remena i smanjenje gramaže prilikom kupovine.

Poskupljenje stočne hrane za gotovo 100 posto i energenata uzrokovalo je i rast cijena naročito junadi i teladi. Dodatni problem je nedovoljan domaći stočni fond zbog izostanka poticaja za poljoprivredne proizvođače, ali i zabrana izvoza mesa u pojedinim europskim zemljama.

Nedomaćinski odnos države prema vlastitim poljoprivrednim proizvođačima obija se o glavu prvo nama farmerima, a na kraju i krajnjim potrošačima, koji će meso početi smatraju velikim luksuzom, naglašava Stojan Marinković, predsjednik Saveza udrugapoljoprivrednih proizvođača RS.

U Vanjskotrgovinskoj komori BiH napominju da proizvodimo dovoljno pilećeg mesa, ali da nam osim poskupljenja prijeti nestašica svinjskog i junećeg mesa.

Mi imamo 35 posto domaću proizvodnju. Izravno smo ovisni o uvozu. Te kategorije nisu bile zaštićene prelevmanima i carinom i proizvodnja je pala. Tu ćemo imati moguće nestašice, jer vidimo da je Poljska zabranila izvoz, navodi za BHRT Nemanja Vasić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH.

Izostanak poticaja domaćim farmerima rezultirao je osiromašenim stočnim fondom i uvozom 70 posto mesa za potrebe tržišta u Bosni i Hercegovini koje ćemo, po svemu sudeći, još skuplje plaćati.

(www.jabuka.tv)

14 komentara

  • Samo vi dizite cijene mesa ce biti. I ovo je patka, placena reklama da se proda ovo sto su nasi ratni profiteri navukli a stoji, prodaja ne ide. Sve otislo 100 posto a place mirovine iste. Tako su nam napravili sa uljem, brasnom i svim drugim mamirnicama za koje nije bilo nikakvog opravdanja za povecanje cjena. A tek gorivo to je posebna prica pljacke naroda u reziji drzave, naftnih lobija i politicara. Ratni profiteri na djelu tko i 92-97 marze 100-300 posto.

  • I vrime je da se ne uvozi to meso , vec da daju poticaj domacoj proizvodnji, da znamo sta jedemo .Dosad su samo uvoznici mesa zaradivali na sirotinji, o kvaliteti da i ne govorimo.

  • Senilno-dementna marioneta kojom upravljaju oni sto su izvrsili najvecu izbornu kradju u modernom vremenu, sto sjedi u bijeloj kuci je kriva za ovoliku inflaciju potpisujuci sve i svasta izmedju ostaloga i odobrenje printanja u.s. dolara bez ikakva pokrica kroz federalne rezerve dok je pola svjetske trgovine u njihovim dolarima. 2 i 2 sracunajte. Neke zemlje prelaze na rubalj za medjunarodne transakcije energenata… bit ce zanimljiva inflacija u tim uemljama

  • Neka nama, običnom puku objasne vlastodršci kako pravdaju ta poskupljenja, jer nisu utemeljena. Bar 90 od sto nije opravdano niti tom floskulom da to “uzrokuje svjetsko tržište” . Da se to objasniti ali treba vremena. Dovoljan je zdrav razum i logika.

  • Mi već decenijama ne koristimo toaletni papir a ni zaštitu.
    Operemo se nakon nuzde u bideu, a supruga voli u manju rupicu tako netko spomeni kondome ne koristim ih.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.