Vrijeme leti: Prvi iPhone predstavljen prije 6 godina, promijenivši mobilni svijet zauvijek

Appleov iPhone, uređaj koji je promenio način na koji komuniciramo, predstavljen je javnosti u sada već legendarnom obraćanju pokojnog Steve Jobsa tačno pre 6 godina, 9. siječnja 2007. na Macworldu. Istog trenutka, San Francisco postao je uporište jednog najznačajnijih tehnoloških predstavljanja s početka 21. veka, a zvezda večeri – iPhone, uspeo je okrenuti mobilnu industriju za 180 stepeni i ostaviti konkurente godinama iza.

Kada je tog 9. siječnja Steve Jobs izašao na scenu, s ponosom je najavio projekat na kome je radio poslednjih dve i po godine. U pitanju je bilo njegovo čedo, proizvod za koji sam siguran da je jedini do sada dobio stajajuće ovacije kada je u pitanju tehnološko predstavljanje. Veliki multi-touch ekran, virtuelna tastatura, aplikacije, te Google mape i pokraj svega veliki iPod. Svi su želeli svoj primerak iPhonea, a gotovo preko noći desio se sociološki fenomen kakav se ne dešava tako često. Steve Jobs je na Macworldu 2007. najavio iPhone kao:

An iPod, a phone, and an Internet communicator. An iPod, a phone… are you getting it?

iPhone kao svojevrsna ikona pop kulture

Lista tehnoloških uređaja koji se direktno ogledaju kroz pop kulturu je veoma mala, a Appleu je pošlo za rukom stvoriti nekolino unikatnih ikona koje su preoznatljive širom sveta – iPod i iPhone. Kako je tržište iPoda već godinama u opadanju, iPhone je taj koji već duže vreme stoji na čelu jednog ogromnog pokreta. Silueta telefona gotovo svima je prepoznatljiva, a nemali broj korisnika širom planete ga i koristi.

Popularnost iPhonea, uticala je na razvoj nove podkulture čiji su pripadnici mladi, kreativni ljudi koji vole “slušati svoje omiljene indie pesme na iTunesu dok pišu na MacBooku i ispijaju kafu u Starbucksu”. Isti oni koji su spremni čekati te kampovati ispred Appleovih radnji ne bi li došli do novog primerka ovog telefona.

Neki bi pak rekli da je Apple dobrim delom zaslužan za podsticanje tehnološkog konzumerizma širom planete i bili bi apsolutno u pravu. Kompanija iz Kupertina uspela je stvoriti ekskluzivni proizvod široke potrošnje za koji su potrošači bili spremni izdvojiti veću sumu novca ne bi li zadovoljili sve svoje potrebe –  kako za statusnim simbolom tako i za vraški dobrim smarthphoneom prepunim inovacija.

Složili se ili ne, iPhone je razlog zašto danas imamo pametne telefone sa ekranima na dodir, jer iako Apple nije izmislio ovu tehnologiju, oni su uspeli napraviti uređaj koji je iz godine u godinu sve traženiji i koji je doslovno postao ikona pop kulture.

Razvojem aplikacija do posla u teškim vremenima

Iako je prvi iPhone bio zaključan u pogledu third party aplikacija, Jobs je sa lansiranjem druge generacije ovog pametnog telefona najavio revoluciju – App Store. Lansiranjem online prodavnice aplikacija, programerima i dizajnerima pružena je mogućnost izrade unikatnih aplikacija koje bi Apple prodavao i uzimao 30% od prodaje.

Do sada smo izradili preko 40 iOS aplikacija, a potražnja je svakim danom sve veća. Ne primjećujemo da su svjetska financijska kriza i dobra penetracija Android uređaja imali nekih utjecaja na iOS ekosustav. – Matej Špoler, Infinum

Pojedine kompanije i pojedinci uspeli su u vreme finansijske krize otvoriti više stotina hiljada radnih mesta širom sveta i stvoriti finansijski stabilne kompanije. Do dana današnjeg, developeri se prvo odlučuju za izradu iOS aplikacija upravo zbog uređenog sistema koji im omogućuje zaradu.

Budućnost iPhonea?

Ako uzmemo u obzir pomalo frantično stanje u kome se Apple nalazi od stupanja Jobsa sa direktorskog mesta, lako dolazimo do izvora problema koji su zadesili iOS odeljenje. Svega par novih poboljšanja, te isti homescreen nisu bili dovoljni da zadrže najzahtevnije potrošače koji smatraju da Apple ne daje sve od sebe u poslednje vreme.

Nekoliko loših poteza i nedostatak odlučnosti kada su u pitanju radikalne promene, iznedrili su iOS 6 koji je sve samo ne revolucionaran kako smo nadali. Sve veći problemi sa iOS odeljenjem, tj. sa njegovim šefom Scotom Forstallom, rezultirali su njegovim otpuštanjem i strukturalnim promenama unutar same kompanije, tako da je njegovo odeljenje preuzeo Jony Ive, legendarni minimalistički dizajner koji je zadužen za izgled originalnog iMaca i iPoda.

Kako mnogi nazivaju Ivea drugim Mesijom čiji će dolazak spasiti iPhone, njegov prvi zadatak biće hvatanje u koštac sa skeumorfističkim dizajnom koji je usko vezan za Forstalla, te osmišljavanje potpuno revolucionarnog korisničkog iskustva koje bi trebalo da bude predstavljeno u iOS 7. Budući da je Ive industrijski dizajner, a ne softwerski, niko još ne zna šta možemo tačno očekivati, ali vođeni Iveovim prethodnim radovima ta očekivanja su poprilično visoka.

No, ova kompanija još uvek nema razloga za brigu jer ako pogledamo finansijski izveštaj za Q4 2012., Apple je trenutno na vrhuncu moći. Uspeli su prodati preko 5 miliona iPhonea 5, a nedavno predstavljeni iPad Mini prodat je tokom praznika u rekordnom broju. Prebacivanjem Ivea na mesto glavnog dizajnera koji je zadužen i za UI, Apple okreće novi list u svom proizvodnom procesu, te nastoje ispraviti neke prethodne greške ne bi li se vratili na put inovacije na koji smo svi navikli.

(www.netokracija.com)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.