VREMENSKE NEPRILIKE: Pratite najnovije informacije iz minute u minutu!

U ovom članku portala Jabuka.tv pratite najnovije informacije u vezi vremenskih neprilika u Hercegovini, stanja na cestama, važnim obavijestima i informacijama koje vam donosimo iz minute u minutu:

ČLANAK JE ZAKLJUČEN

Srijeda 15.2.

10:44h – Cesta Uzarići – Biograci – Jare – Ljuti dolac je prohodna, vozači se pozivaju na dodatan oprez jer na pojedinim dijelovima ceste i dalje ima i do 10 cm snijega i leda.

10:42h – Temperatura zraka u Širokom Brijegu iznosi -3 °C.

10:28h – Kako neslužbeno doznaje RŠB, nastava u Zapadno – hercegovačkoj županiji počet će u ponedjeljak 20. veljače!

10h – Mole se vozači da ne parkiraju automobile oko Gradske sportske dvorane Pecara zbog čišćenja krova dvorane!

9:30h – Iz Stožera civilne zaštite obavještavaju da će od 10h-15h cesta Privalj – Grude biti zatvorena za sav promet, osim vozila hitne pomoći i policije, zbog čišćenja snijega!

9h – Temperatura zraka u Širokom Brijegu iznosi -11 °C.

Utorak 14.2.

15h – Kako dobivamo informacije s terena, cesta Široki Brijeg – Mostar je očišćena te se prometuje bez većih problema, jedina iznimka je predio Međine gdje su smetovi visoki i do 5 metara, prije 20 min na tom dijelu ceste urušio se jedan smet u dužini 100 metara te se prometuje jednom trakom te se vozači pozivaju na oprez!

12:03h – Što se tiče ŽZH, u 13h zakazana je sjednica u Županiji Stožera civilne zaštite i ravnatelja svih osnovnih i srednjih škola na kojoj će se odlučiti o početku nastave u Zapadno – hercegovačkoj županij.

12:02h – Nastava u HNŽ-u u svim osnovnim i srednjim školama počet će 20. veljače!

Ponedjeljak 13.2.

16:00h – Na području Zapadnohercegovačke i Hercegovačko-neretvanske županije još uvijek je na snazi stanje prirodne nepogode. U Zapadnohercegovačkoj županiji u tijeku je akcija Ministarstva prosvjete koje u koordinaciji s ravnateljima osnovnih i srednjih škola u ZHŽ-u, a u suradnji s općinskim stožerima Civilne zaštite, poduzima sve mjere oko raščišćavanja snijega na prostoru oko škola kako bi se, kada se steknu i ostali uvjeti, nastava mogla započeti ponovno izvoditi.

15:20h- Široki Brijeg- Temeljem Odluke Službe za zapošljavanje Županije Zapadnohercegovačke, a u vezi raščišćavanja snijega u gradu, pozivaju se osobe s evidencije nezaposlenih Zavoda za zapošljavanje Podružnice Široki Brijeg da se jave u Zavod. Dnevnica za 8-satno čišćenje snijega u gradu iznosi 40 KM. Iz širokobriješke Podružnice Službe za zapošljavanje na ovaj način bit će uposleno ukupno 30 osoba.

15:11h – U Mostaru je održana sjednica Županijskog stožera civilne zaštite, na kojoj su analizirane do sada poduzete aktivnosti i razmotrena informacija o stanju u općinama HNŽ. Na sjednici je između ostalog donesena odluka da će nastava u osnovnim, srednjim školama, te na visokoškolskim ustanovama u HNŽ početi u ponedjeljak 20. veljače 2012. godine. Stožer je, također, zadužio općinske stožere civilne zaštite da izvrše sve potrebne pripreme za slučaj poplava, nakon topljenja snijega, te da Stožer izvijeste o potrebama koje imaju kada je zaštita od poplava u pitanju. Članovi Stožera raspravljali su i o uočenim pojavama izlova ribe i krivolova, te su donijeli zapovijed kojom se od MUP-a i lovočuvarskih službi traži da pojačaju aktivnosti na sprečavanju ovih pojava.13.2.2012 • 15:58:17

Nedjelja 12.2.

Iz EP HZ HB javljaju da je zbog radova obustavljena isporuka struje u Strugama i Gornjim i Donjim Hamzićima. Iz EP BiH javljaju da je istočni dio grada bio bez struje zbog planiranih radova koje su trebali završiti do 09 sati.

Iz MUP-a HNŽ-a javljaju da je zbog nanosa u Međinama potpuno zatvoren put Mostar – Široki Brijeg, a otežano se prometuje na putu Mostar- Čitluk. Putni pravci: Mostar-Čapljina i Mostar – Jablanica su prohodni za osobna vozila.

Prema informacijama iz Asocijacije Auto moto klubova Mostar prometnica Mostar – Široki Brijeg je prohodna. U funkciji je jedan kolnički trak u mjestu Međine, te se vozači pozivaju na opreznu vožnju.

Općina Prozor Rama. Stanje u ovoj općini se stabilizira, redovno se čiste i održavaju putne komunikacija. Otežano se prometuje prema Uskoplju i Jablanici.

Općina Stolac. Palo novih 15-ak cm snijega, sve putne komunikacije su prohodne ali se otežano prometuje. Grad je uredno snabdjeven el. energijom, vodom i telefonijom.

Općina Čapljina. Iz OC Čapljina javljaju da je palo novih 10-ak cm snijega ali se uredno prometuje na svim putnim pravcima. Grad je uredno snabdjeven el-energijom, vodom i telefonijom.

Općina Jablanica. Palo novih 15-ak cm snijega, otežano se prometuje na svim putnim pravcima. Snabdijevanje vodom i el energijom uredno. Gorska služba spašavanja radi na dostavi neophodnih namirnica i lijekova za ugroženo stanovništvo.

Općina Konjic. I dalje se radi na raščišćavanju lokalnih prometnica tako da je većina cesta osposobljena za prometovanje iako je palo novi 15 cm snijega. Putna komunikacija nije uspostavljena za oko 50-ak sela pa se do njih može doći samo pješice.

Općina Neum. Sve putne komunikacije su prohodne, uredno snabdijevanje strujom i vodom. I dalje zbog velikih nanosa nije očišćena putna komunikacija za 15-ak sela u Neumskom zaleđu.

—–

U svim općinama se intezivno radi na raščišćavanju prometnica, gradskih ulica, i prilaza važnijim objektima. Na magistralnim cestama i regionalnim cestama prometuje se otežano i s manjim zastojima, prema Mostaru i na relacijama prema graničnim prijelazima zbog konvoja kamiona za opskrbu.

I dalje su regionalne i lokalne cesta u veoma teškom stanju tj. probijeni su uski prolazi (jedan kolnički trak), koji su danas prekriveni ledom i novim naslagama snijega.

Trenutno se probijaju posljednje dionice prema najudaljenijim brdskim mjestima, a hitne potrebe za lijekovima i hranom se i dalje rješavaju skuterima. Opskrba električnom energijom i vodom relativno dobra.

Subota 11.2.

16:10h- Vlada ZHŽ: Općinama po 10 tisuća maraka pomoći. Više pročitajte OVDJE.

15:53h – Počeo padati snijeg u Širokom Brijegu, Međugorju, Ljubuškom, Mostaru i Grudama.

14:33h – Zbog vremenskih neprilika redoviti rad na Sveučilištu i svim njegovim članicama odvijat će se sukladno odlukama Vlade i Županijskog stožera civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije. Početak održavanja planiranih ispita u veljači 2012.god. pomjera se za 20. veljače 2012. godine. Novi termini održavanja svih ispita bit će objavljeni  na web stranicama Fakulteta Sveučilišta do 15.  veljače 2012.god. (sve-mo.ba | Sveučilište u Mostaru)

12:35h – U ZHŽ-u i HNŽ-u nastava u svim osnovnim i srednjim školama je odgođena do daljnjega.

12:22h – Hercegovina je jutros osvanula s dodatnih 10 cm snijega!

12:21h – Trenutna temperatura zraka u Širokom Brijegu iznosi 3 °C.

12:20h – Radio Široki Brijeg će sutra prenositi Pučku misu iz širokobriješke crkve.

12:19h – Na putnim pravcima: Široki Brijeg – Mostar, Široki Brijeg – Grude, Široki Brijeg – Međugorje prometuje se otežano – jednom trakom te se pozivaju vozači da ne kreću na put ukoliko ne moraju! Na snazi je i dalje zabrana prometovanja svim motornim vozilima na području Grada Mostara, osim vozila hitne, policije, GSS-a i opskrbe. Kazna za nepoštivanje ove odluke iznosi 500 KM!

12:18h – Prije podne u našoj zemlji je bilo pretežno oblačno i hladno vrijeme sa snijegom. Prema mjerenjima u 10 sati temperatura zraka imala je sljedeće vrijednosti: Ivan Sedlo -15 stupnjeva, Sarajevo, Bugojno i Gradačac -12, Banja Luka, Bihać, Livno, Srebrenica i Tuzla -11, Bjelašnica, Doboj, Prijedor, Sanski Most, Sokolac i Zvornik -10, Bijeljina i Zenica -8, Mostar -5, Trebinje 0 stupnjeva.

PROGNOZA VREMENA ZA DANAS

Danas se u našoj zemlju očekuje oblačno vrijeme sa snijegom,a na jugu zemlje sa susnježicom i ledenom kišom i uglavnom u cijeloj zemlji hladno. Vjetar, umjeren do jak, u Bosni sjeveroistočni, a u Hercegovini jugozapadni. Najviša dnevna temperatura od -13 do -7, na jugu zemlje od -2 do 4 stupnja. (Federalni hidrometeorološki zavod)

12:11hIZVJEŠĆE BIHAMK-a:

Zbog snježnih nanosa ili lavina zatvoreni su putni pravci Livno – Šuica – Tomislavgrad i Tomislavgrad – Kolo – Livno, Šuica – Kupres, Livno – Glamoč – Mlinište, Trnovo – Foča i Tjentište – Foča. Također, zatvoreni su i regionalni pravci: Drvar – Glamoč, Tomislavgrad – Prozor, Jablanica – Posušje, Ljubinje – Bileća i Nevesinje – Berkovići .

Otežano – jednom trakom prometuju samo putnička vozila na putnim pravcima   M-16.2 Gornji Vakuf –  Prozor i M-6.1 Mostar – Gacko.

Na putnom pravcu M-5 Bihać – Bosanski Petrovac zabranjan je promet teretnim vozilima iznad 7,5 tona ukupne mase.

Otežano je prometovanje i na većini ostalih putnih pravaca. Posebno izdvajamo puteve na području Hercegovine,  jugozapadne i istočne Bosne.  Dodatne poteškoće vozačima pričinjava jak vjetar, koji stvara snježne nanose. Pri ovako niskim temperaturama djelovanje posipnog materijala je nemoguće, pa apeliramo na vozače da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Federalni stožer Civilne zaštite donio je novu naredbu kojom se zabranjuje kretanje svih teretnih vozila i autobusa na putnim pravcima koji povezuju putne komunikacije između i unutar Županije Sarajevske, Hercegovačko – neretvanske, Zapadno – hercegovačke i Herceg-bosanske županije, osim vozila kojim se vrši prijevoz hrane, energenata (nafta, naftni derivati, lož ulje, ugalj), lijekova, medicinske opreme i sredstava i posebnih zahtjeva za uvoz – izvoz koji mogu izazvati veće ekonomske štete. U skladu sa situacijom na ostalim putnim pravcima u FBIH, te potrebom za normaliziranje snadbjevanja i oživljavanja privrednih aktivnosti, županijski stožeri civilne zaštite će u suradnji sa nadležnim MUP-ovima u svojim županijama osigurati nesmetano odvijanje prometa uz upotrebu propisne zimske opreme.

Odlukom Vlade Hercegovačko – neretvanske županije i Stožera civilne zaštite HNŽ-a zabranjen je promet na području grada Mostara na lokalnim putevima i ulicama osim za vozila policije, hitne pomoći, vatrogasne i gorske službe spašavanja, te za interventna vozila.

Za promet je zatvoren granični prelaz Hum – Šćepan Polje. Na ostalim graničnim prelazima prometuje se bez dužih zastoja.

Petak 10.2.Snø. Gjelder for: kl 13–19

22:30h – Neum ponovno bez električne energije

20:00h – Počeo padati lagani snijeg u Širokom Brijegu!

19:48h – Počeo padati snijeg u Mostaru!

14:58h– Helikopter Oružanih snaga BiH prinudno je sletio na području Kalinovika zbog enormno loših vremenskih uslova, izjavila je Srni glasnogovornica Ministarstva obrane Uma Sinanović. Prema njenim riječima, u helikopteru se nalazilo 11 osoba, među kojima je bila i ekipa Federalne televizije. Svi koji su se nalazili u helikopteru su dobro Helikopter se nalazio u misiji dostave hrane i goriva na relaciji Sarajevo – Gacko – Bileća. Sinanović je pojasnila da je helikopter Oružanih snaga BiH zbog jakog vjetra sa susnježicom bio prinuđen sletiti u okolinu Kalinovika.

14:03h – Na putnim pravcima: Široki Brijeg – Mostar, Široki Brijeg – Međugorje i Široki Brijeg – Grude prometuje se otežano te se pozivaju vozači da ne kreću na put ako ne moraju. Na snazi je i dalje zabrana prometovanja svim motornim vozilima na području Grada Mostara, osim vozila hitne, policije, GSS-a i opskrbe. Kazna za nepoštivanje ove odluke iznosi 500 KM!

13:31hIZVJEŠĆE BIHAMK-a OD (ažurirano u 13:21h):

Na dionici magistralnog puta M-17 Jablanica – Mostar prometuju  putnička vozila i autobusi.

I dalje je, zbog snježnih nanosa ili lavina, obustavljen je promet na dionicama magistralnih puteva Livno – Šuica i Glamoč – Mlinište. Također, zatvoreni su i regionalni pravci: Drvar – Glamoč, Tomislavgrad – Prozor, Jablanica – Posušje, Ljubinje – Bileća i Nevesinje – Berkovići .

Na dionici magistralnog puta M-20 Gacko – Tjentište (prevoj Čemerno) promet se odvija otežano – jednom trakom, samo za hitne slučajeve i samo uz pratnju policije.

Magistralni put M-18 Sarajevo – Foča prohodan je samo za putnička vozila. U funkciji je jedna traka, a promet se i dalje odvija jako otežano.

Otežano je prometovanje i na većini ostalih putnih pravaca. Posebno izdvajamo puteve na području Hercegovine,  jugozapadne i istočne Bosne. Dodatne poteškoće vozačima pričinjava jak vjetar, koji stvara snježne nanose. Pri ovako niskim temperaturama djelovanje posipnog materijala je nemoguće, pa apeliramo na vozače da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme.

11:28h – Prije podne u Bosni i Hercegovini bilo je umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Temperature zraka u 10 sati (°C): Bjelašnica -18, Bijeljina, Jajce -17, Tuzla -16, Ivan Sedlo, Zvornik -15, Gradačac, Sanski Most, Srebrenica -14, Bihać, Prijedor, Sokolac -13, Sarajevo, Banja Luka, Bugojno -12, Zenica -11, Drvar, Livno -9, Mostar, Trebinje -2.

PROGNOZA VREMENA ZA DANAS

Danas će u našoj zemlje preovladavati pretežno oblačno vrijeme, povremeno sa slabim snijegom. Intenzivnije padavine očekuju se u noći s petka na subotu. Na krajnjem jugu moguća je i susnježica ili ledena kiša. Vjetar u Bosni, slab, sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini umjerena do jaka bura. Dnevna temperatura od -15 do -8, a na jugu zemlje od -2 do 2 °C. (Federalni hidrometeorološki zavod)

11:24hNOVO IZVJEŠĆE BIHAMK-a:

Na dionici magistralnog puta M-17 Jablanica – Mostar prometuju vozila do 5 tona.

I dalje je, zbog snježnih nanosa ili lavina, obustavljen promet na dionicama magistralnih puteva Livno – Šuica i Glamoč – Mlinište. Također, zatvoreni su i regionalni pravci: Drvar – Glamoč, Tomislavgrad – Prozor, Ljubinje – Bileća i Nevesinje – Berkovići .

Na  dionici magistralnog puta M-20 Gacko – Tjentište (prevoj Čemerno) promet se odvija otežano 0 -jednom trakom,  samo za hitne slučajeve i samo uz pratnju policije.

Magistralni put M-18 Sarajevo – Foča prohodan je samo za putnička vozila. U funkciji je jedna traka, a promet se i dalje odvija jako otežano.

Otežano je prometovanje i na većini ostalih putnih pravaca. Posebno izdvajamo puteve na području Hercegovine,  jugozapadne i istočne Bosne. Dodatne poteškoće pričinjava jak vjetar,  koji stvara snježne nanose. Pri ovako niskim temperaturama djelovanje posipnog materijaka je nemoguće, pa apeliramo na vozače da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme.

11:21h – Konačno je otklonjen kvar na dalekovodu koji je lijevu obalu grada na Neretvi danima držao u mraku. Prema informacijama iz Elektrodistribucije pristupa se priključivanju gradskih naselja po trafo postajama. Sva kućanstva u skorije vrijeme dobit će struju. Do nestanka je došlo nakon što je vjetar oborio dalekovod kojim se u Mostar doprema struja Elektroprivrede BiH. Također, nakon nekoliko dana mraka i Neum je dobio struju.

0:13h – Danas se očekuje  novi snijeg u  Hercegovini, prema  procjenama  FHZ-a trebao bi  početi  padati oko  13h, s temp. od -3 do -5. Prestanak oborina očekuje se tek u ponedjeljak.

Četvrtak 9.2.

21:11h- U Dubrovniku počeo padati snijeg, te se već stvorio sniježni pokrivač.

20:10hNAJNOVIJE IZVJEŠĆE BIHAMK-a:

Dionica magistralnog puta M-17 Jablanica – Mostar otvorena je za promet  putničkih vozila i autobusa. Do sutra ujutro do 7 sati promet se na ovoj dionici svaka dva sata propušta u jednom smjeru, uz pratnju policije, kako bi se omogućilo čišćenje od snijega navedene dionice. Zabrana se ne odnosi na vozila hitne pomoći, spasilačke ekipe i nužnu opskrbu.

I dalje je, zbog snježnih nanosa ili lavina, obustavljen promet na dionicama magistralnih puteva: Mostar – Nevesinje, Livno – Šuica i Glamoč – Mlinište. Također, zatvoreni su i regionalni pravci: Drvar – Glamoč, Ljubinje – Bileća, Tomislavgrad – Prozor i Stolac – Berkovići.

U toku je proširivanje trake dionice magistralnog puta M-15 Tomislavgrad – Šuica, pa se i dalje ne preoručuje kretanje  ovom dionicom.

Dionica magistralnog puta M-20 Gacko – Tjentište (od Čemernog do Tjentišta) sada je prohodan, ali se zbog snježnih lavina ne preoručuje kretanje ovom dionicom.

Magistralni put M-18 Sarajevo – Foča prohodan je samo za putnička vozila. U funkciji je jedna traka, a promet se i dalje odvija jako otežano.

Otežano je saobraćanje i na većini ostalih putnih pravaca, a dodatne poteškoće pričinjava jak vjetar koji stvara snježne nanose. Zbog izrazito niskih temperatura, nemoguće je djelovanje posipnog materijala, pa apeliramo na vozače da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Federalni stožer Civilne zaštite donio je novu naredbu kojom se zabranjuje kretanje svih teretnih vozila i autobusa na putnim pravcima koji povezuju putne komunikacije između i unutar Županije Sarajevske, Hercegovačko – neretvanske , Zapadno – hercegovačke i Herceg-bosanske, osim vozila kojim se vrši prijevoz hrane, energenata (nafta, naftni derivati, lož ulje, ugalj), lijekova, medicinske opreme i sredstava i posebnih zahtjeva za uvoz – izvoz koji mogu izazvati veće ekonomske štete. U skladu sa situacijom na ostalim putnim pravcima u FBIH, te potrebom za normaliziranje snadbjevanja i oživljavanja privrednih aktivnosti, županijski stožeri civilne zaštite će u suradnji s nadležnim MUP-ovima u svojoj županiji osigurati nesmetano odvijanje prometa uz upotrebu propisane zimske opreme.

16:09hPROGNOZA VREMENA ZA SUTRA Sutra u Bosni i Hercegovini oblačno sa niskim jutarnjim temperaturama zraka. Prijepodne slab snijeg uglavnom u Hercegovini i zapadnom dijelu Bosne, a u drugoj polovini dana i u cijeloj zemlji. Glavnina padavina u noći na subotu. Sredinom dana i poslijepodne na krajnjem jugu zemlje je moguća kiša i susnježica. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera, na jugu umjereno jaka bura. Jutarnja temperatura zraka uglavnom između – 20 i – 15, na jugu zemlje od – 8 do – 2 °C. Najviša dnevna temperatura zraka između – 13 i – 8, na jugu od – 3 do 3 °C. (Federalni hidrometeorološki zavod)

16.06h – Trenutna temperatura zraka u Širokom Brijegu iznosi 3°C

16:04hPRIOPĆENJE ZA JAVNOST BIHAMK-A:

Usljed pogoršanja vremenskih uvjeta i ekstremno niskih temperatura izuzetno je povećan  broj poziva putem telefona 1282 Pozivnog centra BIHAMK-a i zahtjeva za intervencijama Službe za pomoć na cesti. Iako su svi djelatnici Pozivnog centra angažiravni 24 sata dnevno, a svi tehnički kapaciteti BIHAMK-a neprekidno na intervencijama, BIHAMK trenutno nije u mogućnosti odgovoriti svim zahtjevima. Stoga molimo sve sudionike u prometu za razumijevanje uz napomenu da prioritet u izlasku na intervencije imaju zahtjevi koji se odnose na vozila koja se nalaze na cesti i čije je osposobljavanje neophodno za normalno odvijanje prometa. Također, još jednom apeliramo da se bez prijeke potrebe ne koriste motorna vozila. Napominjemo da BIHAMK u posljednjih nekoliko dana dnevno dobiva na tisuće poziva za intervencijama (tokom proteklog vikenda takvih poziva je bilo više od 12 tisuća),  a da je samo u prijepodnevnim satima  danas pružena pomoć za dvije stotine sudionika u prometu.

12:21h – Prometnica Tomislavgrad – Livno – Split prohodna, Tomislavgrad – Posušje prohodna! Također je probijen put i prema Rošku polju. Čistio se put od Mesihovine do Crvenica i dalje prema Borčanima, gradske ulice su koliko toliko očišćene, ali prometne, stigao bager Oružanih snaga BiH, danas se nastavlja čistiti i u gradu i prema Šujici, to je jutros kratko izvješće o stanju u Tomislavgradu.

12:02h – Mole se studenti i građani koji su u mogućnosti odazvati se akciji dobrovoljnog darivanja krvi da odu u Zavod za transfuziologiju Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru i tako daju svoj doprinos u spašavnju tuđih života. Ovih dana ova dragocjena tekućina  je i više nego potrebna. Jedna doza vaše krvi može nekome spasiti život!

11:58h – Trenutačna temperatura zraka u Širokom Brijegu iznosi 3 °C.

11:55h – Pozivaju se građani Širokog Brijega da ne kreću automobilima u centar grada, u tijeku je čišćenje ulica od mosta pa do Zorićevine, Klanca i Ulica kraljice Jelene (Krunina strana), također Ulica fra Dominika Mandića (od Mepasa do Lisa) pa od vrha Ulice fra Didaka Buntića pa sve do Mosta.

11:19h – U svim osnovnim i srednjim školama nastava je odgođena do daljnjega! Također, fakulteti Sveučilišta u Mostaru zatvoreni su do 13. veljače, prema zadnjim informacijama.

10:26hVREMENSKA PROGNOZA ZA DANAS: Prijepodne je u Bosni i Hercegovini bilo malo do umjereno oblačno vrijeme. Temperature zraka izmjerene u 10 sati imale su slijedeće vrijednosti: Sokolac – 20 °C, Prijedor – 18, Bihać, Derventa i Sanski Most – 17, Gradačac, Srebrenica i Bjelašnica – 16, Banja Luka, Bijeljina, Bugojno, Doboj, Drvar i Tuzla – 15, Ivan Sedlo – 14, Zenica – 13, Jajce – 12, Sarajevo i Livno – 11, Mostar – 3, Trebinje – 2 °C. U drugoj polovini dana se očekuje postepeno povećanje oblačnosti sa sjevera. Najviše sunčanog vremena će biti u Hercegovini. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera, na jugu umjereno jaka bura. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između – 13 i – 7, na jugu od – 2 do 4 °C. (Federalni hidrometeorološki zavod)

10h Najnovije izvješće BIHAMK-a:

Magistralni put M-17 Jablanica – Mostar otvoren je za promet  za putnička vozila i autobuse.

Zbog snježnih nanosa ili lavina i dalje je u prekidu odvijanje prometa na dionicama magistralnih puteva:

1.    Foča – Gacko,
2.    Mostar – Nevesinje,
3.    Livno – Šuica – Tomislavgrad i
4.    Glamoč – Mlinište.

Također, zatvoreni su i regionalni pravci: Drvar – Glamoč,  Kupres – Šipovo, Ljubinje – Bileća i Bileća – Berkovići – Stolac.

Magistralni put M-18 Sarajevo-Foča prohodan je samo za putnička vozila. U funkciji je jedna traka, a promet se i dalje odvija jako otežano, posebno na dionici  Dobro Polje – Miljevina. Obvezna je upotreba lanaca. Također,  putni pravci  Mostar – Široki Brijeg, Stolac – Neum i Nevesinje – Gacko otvoreni su samo za hitne slučajeve, a za sve ostale ne preporučuje se kretanje. 

Rješenjem Federalnog Ministarstva prometa i komunikacija proglašeni su zimski uslovi  za vožnju na svim magistralnim putevima na području FBiH, te se zabranjuje kretanje za zglobne autobuse, kamione i tegljače. Uz odobrenje lokalne policije, vozilima za snadbjevanje dozvoljeno je kretanje.

Odlukom Vlade Hercegovačko – neretvanske županije i Stožera civilne zaštite HNK-a zabranjen je promet na području grada Mostara na lokalnim putevima i ulicama osim za vozila policije, hitne pomoći, vatrogasne i gorske službe spašavanja, te za interventna vozila.

Na ostalim putnim pravcima promet se odvija otežano. Dodatne poteškoće pričinjava jak vjetar koji stvara snježne nanose.

Apeliramo da se na put ne kreće bez veće potrebe.

Srijeda 8.2.

21:45h – Ministarstvo okoliša i turizma iz BiH uputilo je poziv kojim se mole tamošnji građani da ne odlažu smeće u kontejnere jer ga komunalne službe nisu u mogućnosti odvoziti. ”Molimo građane da se suzdrže od iznošenja smeća dok se ne stvore uvjeti za normalan rad komunalnih službi” – piše u izjavi ministarstva.

19:39h – Stožer civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) u koordinaciji sa Stožerom civilne zaštite Federacije BiH donio je odluku kojom se od večeras u 19 sati do ujutro u 7 sati u cijelosti obustavlja promet na magistralnom putu M-17, na dijelu Mostar – Jablanica, za sva vozila, osim vozila Hitne pomoći i spasilačkih ekipa. Razlog donošenja ovakve odluke je pokušaj osiguravanja uvjeta mehanizaciji koja se nalazi na tom putu, da tijekom noći pokuša u cijelosti od snijega osloboditi spomenutu prometnicu

18:37h – Dobili smo na mail informaciju da je prohodno do Gornjeg Crnča.

17:26hNajnovije izvješće BIHAMK-a:

Na putnom pravcu M-17 Mostar – Jablanica, promet se odvija u formiranim kolonama uz pratnju policije i ekipe putne službe.

Zbog snježnih nanosa ili lavina, obustavljen je promet na magistralnim putevima: Foča – Gacko, Livno – Šuica – Kupres, Glamoč – Mlinište kao i svi putni pravci koji vode prema Tomislavgradu.

Također, zatvoreni su i regionalni pravci: Drvar – Glamoč,  Kupres – Šipovo i Ljubinje – Bileća.

Magistralni put M-18 Sarajevo-Foča prohodan je samo za putnička vozila. U funkciji je jedna traka, a promet se i dalje odvija jako otežano, posebno na dionici  Dobro Polje – Miljevina. Obvezna je upotreba lanaca. Također, putni pravci Mostar – Široki Brijeg, Stolac – Neum i Nevesinje – Gacko otvoreni su samo za hitne slučajeve, a za sve ostale ne preporučuje se kretanje.

16:54h – Informacija iz Grude puteva: Očišćena je cesta Grude – Gorica prema granici s RH, te sada čiste u centru Gruda.

16:50h – Putni pravac Hotel – Klanac (Široki Brijeg) u oba smjera je zatvoren zbog čišćenja!

16:48h – Trenutačna temperatura zraka u Širokom Brijegu iznosi 4 °C.

15:28h – Iz stožera civilne zaštite poručuju građanima da je za sav promet (osim hitnih slučajeva) zatvorena Ulica fra Didaka Buntića (Lise – Pecara – Centar) u Širokom Brijegu radi čišćenja!

15:24hNovo izvješće BIHAMK-a:

Zbog snježnih nanosa ili lavina i dalje je u prekidu odvijanje prometa na dionicama magistralnih puteva:

1.  Jablanica – Mostar,
2.  Foča – Gacko – Bileća,
3.  Livno – Šuica – Kupres i
4.  Glamoč – Mlinište,

kao i svi putni pravci koji vode prema Tomislavgradu.

Također, zatvoreni su i regionalni pravci: Drvar – Glamoč, Kupres – Šipovo, Ljubinje – Bileća i Bileća – Berkovići – Stolac.

Magistralni put M-18 Sarajevo – Foča prohodan je samo za putnička vozila. U funkciji je jedna traka, a saobraćaj se i dalje odvija jako otežano, posebno na dionici  Dobro Polje – Miljevina. Također,  putni pravci  Mostar – Široki Brijeg, Stolac – Neum i Nevesinje – Gacko otvoreni su samo za hitne slučajeve, a za sve ostale ne preporučuje se kretanje.

Rješenjem Federalnog Ministarstva prometa i komunikacija proglašeni su zimski uslovi  za vožnju na svim magistralnim putevima na području FBiH, te se zabranjuje kretanje za zglobne autobuse, kamione i tegljače. Uz odobrenje lokalne policije, vozilima za snadbjevanje dozvoljeno je kretanje.

Odlukom Vlade Hercegovačko – neretvanske županije i Stožera civilne zaštite HNž-a zabranjen je promet na području grada Mostara na lokalnim putevima i ulicama osim za vozila policije, hitne pomoći, vatrogasne i gorske službe spašavanja, te za interventna vozila.

Na ostalim putnim pravcima promet se odvija otežano. Dodatne poteškoće pričinjava jak vjetar koji stvara snježne nanose.

Apeliramo da se na put ne kreće bez veće potrebe.

Za promet je zatvoren granični prelaz Hum – Šćepan Polje. Na ostalim graničnim prelazima saobraća se usporeno.

15:12hPROGNOZA VREMENA ZA SUTRA: Sutra se u jutarnjim satima u Bosni očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa mrazom i maglom po kotlinama. U Hercegovini sunčano. Tokom dana naoblačenje. Vjetar, slab do umjeren, sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini, slaba do umjerena, bura. Jutro hladno sa temperaturama od -25 do -12, na jugu zemlje od -6 do -1 °C. Dnevna temperatura od -12 do -6, na jugu od -2 do 5 °C.  (Federalni hidrometeorološki zavod)

14:45h – HGSS je neprofitabilna služba koja se danonoćno stavlja na raspologanje svim građanima kojima je potrebna pomoć. Zbog sve manjih zaliha (gorivo, lijekovi i hrana) i ovoj službi je potrebna pomoć. Donacije za HGSS (Hercegovačka Gorska Služba Spašavanje Mostar) možete uplatiti i slati na:

Udruga HGSS
Put Spasa 1
8800 Mostar
Broj transakcijaskog računa: 3381302231837117 (UniCredit Banka)
Poziv na broj: 20016913000

HGSS se unaprijed zahvaljuje svima onima koji se odazovu ovom pozivu.

14:39h – Danas je u Bosni i Hercegovini bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Visina snijega u 13 sati (cm): Ivan Sedlo 154, Kupres 115, Sarajevo 84, Sokolac 81, Mostar 72, Bugojno 55, Gradačac 50, Livno, Bihać 40, Tuzla 34, Drvar 29, Sanski Most 28, Čapljina 22, Stolac 15, Neum 11. Temperature zraka u 13 sati (°C): Bjelašnica -16, Ivan Sedlo, Kupres -11, Sokolac -10, Gradačac -9, Sarajevo -8, Bihać, Bijeljina, Bugojno, Jajce -7, Banja Luka, Goražde, Doboj, Sanski Most, Zvornik -6, Prijedor, Srebrenica, Tuzla, Zenica -5, Livno -4, Drvar -3, Mostar 2, Stolac 4, Čapljina, Neum 5, Trebinje 8. (Federalni hidrometeorološki zavod)

14:24h Kontakt brojevi: Hitna služba Široki Brijeg 039/705-233 ili 124. Stožer civilne zaštite Mostar 036/334-294 i 334-295.

14:19h – Upozoravaju se građani da budu posebno oprezni pri prolasku ispred stambenih i poslovnih objekata zbog mogućnosti obrušavanja snijega i ledenica s krovova. Također se pozivaju korisnici i vlasnici poslovnih prostora i zgrada da pristupe uklanjanju snijega i ledenica s krovova zgrada koje koriste. (Stožer civilne zaštite Široki Brijeg)

14:14h – Počela je isplata mirovina, doznajemo od djelatnica HP da su djelatnici na terenu i da bi danas i sutra trebali podijeliti mirovine.

14:12h – Iz Doma zdravlja Široki Brijeg apeliraju trudnicama kojima je termin u sljedećih nekoliko dana da već danas ako mogu da krenu u SKB Mostar.

13:56h – Odlukom Stožera civilne zaštite Grada Mostara Javno poduzeće “Mo Bus” od srijede uvodi dvije linije javnog prijevoza na kojima će prometovati autobusi u vremenu u 10 sati do 18 sati. Na prvoj liniji autobus polazi u 10 sati ispred Hercegovina auta; FDM – Razvitak – Željeznička stanica- Zalika, a povratak je preko Željezničke stanice, Razvitka, Musale, Španjolskog trga, Bulevara do Hercegovina auta. Na drugoj liniji autobus polazi u 10 sati ispred groblja u Rodoču, preko Bulevara, Doma zdravlja, Rondoa, do SKB Mostar i vrha Avenije, a povratak istim putom. Polazak autobusa je svaki puni sat, a prijevoz će sutra biti besplatan, priopćeno je iz Stožera Civilne zaštite grada Mostara.

13:50h – Stožer Civilne zašite grada Mostara donio je zapovijed o mobilizaciji poduzeća koja imaju sredstva za čišćenje i raščišćavanje grada od snijega, priopćeno je iz tog stožera. Poduzeća kojima su sredstva mobilizirana dužna su dostaviti popis vozila s registracijama te podnijeti pismena izvješća Stožeru civilne zaštite o izvršenim poslovima za svaki dan posebno. Također, Stožer civilne zaštitite Mostara donio je odluku da se nabavka hrane, lijekova i goriva, kao i smještaj ljudi može dobiti samo uz odobrenje i suglasnost Stožera civilne zaštite. Na osnovi Odluke Gradskog vijeća Mostara o vodoopskrbi i odvodnji otpadnih voda, svi su građani dužni da, kada dođe do otapanja sniježnih padalina, sve nečistoće (plastične vrećice i sl.) ukloniti sa slivnika. Isto tako građani Mostara se pozivaju da ne odlažu smeće u kontenjere već da ih za sada odlože privremeno na balkone ili podrume jer komunalne službe još nisu u mogućnosti odvoziti smeće.

13:48h – Trenutna temperatura zraka u Širokom Brijegu iznosi 5 °C.

13:46h – Klub navijača Škripari – Široki Brijeg vas pozivaju na akciju čišćenja širokobrijeških ulica. Okupljanje je planirano u 16:30h na Trgu širokobrijeških žrtava (most). Dobrodošli su svi ljudi dobre volje.

13:44h – Zbog i dalje teških vremenskih uvjeta i slabe prohodnosti, a vodeći računa o sigurnosti građana te važnosti i dostupnosti telekomunikacijskih usluga u ovakvim prilikama, HT Eronet ni u idućih sedam dana neće primjenjivati mjere privremenog isključivanja korisnika koji nisu izmirili svoje obveze tj. na vrijeme platili račune.

12:50- Ceste između Širokog Brijega i okolnih općinskih središta kao i Mostara još uvijek  nisu u potpunosti očišćene, a u tijeku je čišćenje po selima i mjesnim zajednicama u našoj općini. Apeliramo na građane da bez potrebe ne izlaze s vozilima na prometnice što stvara dodatne probleme policiji, vozilima hitne pomoći i mehanizaciji koja je angažirana na čišćenju snijega, a ujedno se pozivaju vlasnici skutera i mehanizacije za čišćenje snijega koji to do sada nisu učinili da se stave Stožeru na raspolaganje – priopćeno je sa sjednice Stožera civilne zaštite Općine Široki Brijeg održane pod predsjedanjem zapovjednika Općinskog načelnika Mire Kraljevića.

12h – Naredba Stožera civilne zaštite općine Grude – zabrana prometovanja svim osobnim vozilima

 Z A P O V I J E D

 1. Naređuje se svim vlasnicima vozila čija se vozila parkirana u ulicama Ranka Bobana, Dr. Franje Tuđmana, Mate Bobana da hitno uklone svoja vozila s tih lokacija zbog potreba  čišćenja snijega, na navedenim ulicama.
 2. Vozila koja ne budu uklonjena u razumnom roku podliježu kaznama nadležnih organa, a sva moguća oštećenja koja nastanu na njima snositi će njihovi vlasnici.
 3. Naredbom Federalnog stožera civilne zaštite je na snazi zabrana kretanja svih vozila osim vozila policije, Domova zdravlja i vozila koja su uključena u raščišćavanje snijega. Ovu odluku provode županijska ministarstva unutarnjih poslova.

11:30h – Najnovije izvješće BIHAMK-a:
Za vrijeme trajanja zimskih uvjeta zabrana je prometa za teretna vozila, tegljače i zglobne autobuse.

Zbog sniježnih nanosa potpuno je obustavljen promet na dionicama: M-6.1 Mostar – Nevesinje – Gacko, Posušje – Tomislavgrad – Livno, M-15 Livno – Šujica – Tomislavgrad, Glamoč – Mliništa, M-16 Šujica – Kupres, M-16.2 Jablanica – Prozor, M-17 Mostar – Jablanica, M-17.3 Stolac – Neum, M-18 Trnovo – Foča, M-20 Gacko – Bileća, R-408 Drvar – Glamoč, R-415 Kupres – Šipovo, R-417 Kazaginac – Karlov Han, R-418a Prozor – Tomislavgrad, R-419 Mihalji – Blidinje, R-420 Vir – Zavelim, R-424 Mostar – Čitluk.
Na području općine Tomislavgrad zatvorene su sve magistralne, regionalne i lokalne ceste.

Otežano se prometuje na dionicama: M-5 Sarajevo – Pale, M-6.1 Mostar – Široki Brijeg, M-14.2 Drvar – Grahovo – Strmica, M-17 Mostar – Čapljina, M-18 Sarajevo – Foča.

Na dionici M-6.1 Mostar – Široki Brijeg promet teče otežano uz pratnju ralice i policije.

Upozoravamo vozače da na put ne kreću bez prijeke potrebe.

Utorak 7.2.

23:14h – Još jedna nagradna igra za danas! Ovaj put ne morate biti maheri u PhotoShopu, već samo posjedovati dobru volju! Dobitnici glavne nagrade osvajaju – prohodan put do posla, prodavaonice, Doma zdravlja, manje šanse za lom nogu, ruku, rebara i još mnoštvo utješnih nagrada… Sve što trebate je pojaviti se sutra u 16:30 na mostu sa priborom za čišćenje snijega – krampe, sjekire, čekići, lopate i sve ostalo što bi moglo biti od pomoći. Pokažimo svima koliko volimo svoj grad i potrudimo se da ga učinimo boljim mjestom za život u ove teške dane. (K.N. ŠKRIPARI – ŠIROKI BRIJEG)

20:45h – Dvojica hrabrih i nadasve humanih ljudi danas su se uspjeli na skuterima probiti do Crnih Lokava inače jednog od najudaljenijih sela u širokobriješkoj općini. Rade Šaravanja iz Širokog Brijega i Branko Bago iz Posušja, inače članovi Hrvatskog planinarskog društva Pločno odvažili su se probiti do potpuno blokiranog i zametenog sela na sjeverozapadu širokobriješke općine da bi starijim i bolesnim i u češćem slučaju usamljenim osobama donijeli osnovne lijekove, čaj te nešto osnovnih životnih namirnica.

20:03h – U Zapadno – hercegovačkoj i Hercegovačko – neretvanskoj županiji, nastava u svim osnovnim i srednjim školama je odgođena do daljnjega! Dok fakulteti Sveučilišta u Mostaru, prema zadnjim informacijama, neće raditi do 13. veljače

19:57hNajnovnije izvješće BIHAMK-a:

Zbog snježnih nanosa ili lavina i dalje je u prekidu odvijanje saobraćaja na dionicama magistralnih puteva:

1.    Jablanica – Mostar,
2.    Trnovo – Foča-Gacko,
3.    Gacko – Bileća,
4.    Mostar – Nevesinje,
5.    Livno – Šuica – Kupres,
6.    Stolac – Neum,
7.    Priluka – Glamoč – Mlinište,

kao i svi putni pravci koji vode prema Tomislavgradu.

Također, zatvoreni su i regionalni pravci: Drvar – Glamoč,  Ljubuški – Čitluk, Kupres – Šipovo, Ljubinje – Bileća i Bileća – Berkovići – Stolac.

Dionica M-18 Sarajevo – Trnovo sada je otvorena za putnička vozila, ali se prometuje jako otežano i usporeno. Također, na putnom pravcu  Mostar – Široki Brijeg putnička vozila idu za grtalicom u oba smjera – naizmjenično pa se još uvijek ne preporučuje kretanje ovom dionicom.

19:55h – Ceste između Širokog Brijega i okolnih općinskih središta kao i Mostara još uvijek  nisu u potpunosti očišćene, a u tijeku je čišćenje po selima i mjesnim zajednicama u našoj općini. Apeliramo na građane da bez potrebe ne izlaze s vozilima na prometnice što stvara dodatne probleme policiji, vozilima hitne pomoći i mehanizaciji koja je angažirana na čišćenju snijega, a ujedno se pozivaju vlasnici skutera i mehanizacije za čišćenje snijega koji to do sada nisu učinili da se stave Stožeru na raspolaganje, priopćeno je sa sjednice Stožera civilne zaštite Općine Široki Brijeg održane pod predsjedanjem zapovjednika Općinskog načelnika Mire Kraljevića. Iz Stožera civilne zaštite pozvali su građane na razumijevanje i strpljenje, te da pomognu komunalnim službama u raščišćavanju snijega u selima, zaseocima, ali i čišćenju ispred kućnih ulaza i poslovnih objekata, te da u zaista velikoj potrebi, uistinu hitnog slučaja stupe u kontakt s predsjednikom mjesne zajednice ili nazovu Službu Hitne pomoći 705233 ili na 124, Policiju na 122 ili kontaktiraju Stožer civilne zaštite. (Stožer civilne zaštite Široki Brijeg)

17:48hHNŽ: Uposlenici tijela uprave i korisnika proračuna sutra na posao, nastave nema do daljnjeg!

16:28h – Prema posljednjim informacijama kojima raspolaže Stožer Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) žitelji općine Mostar, koji se električnom energijom opskrbljuju preko Elektroprivrede BiH, struju najvjerojatnije neće dobiti prije sutrašnjeg dana. Zbog kvara na trafostanici Mostar 2 – Opine, kao i povremenih iskakanja dalekovoda Jablanica – Mostar, od jutros središnji dio grada Mostara te dio prigradskih naselja Vrapčići i Blagaj nema struju.

15h – Sela u Općini Široki Brijeg: Turčinovići, Buhovo, Čerigaj, Mokro ostali su bez električne energije, javlja RŠB. Djelatnici Elektroprivrede HZ H-B su na terenu i pokušavaju otkloniti kvar.

13:30h – Radno vrijeme poštanskih ureda HP Mostar 

Poštanski uredi Hrvatske pošte Mostar u općinama koje je pogodilo snježno nevrijeme radit će skraćeno radno vrijeme kako bi bili na raspolaganju građanima za isplatu siječanjskih mirovina i druge usluge. Umirovljenicima se preporučuje da ostanu u svojim domovima jer će dostava i isplata mirovina započeti čim budu osigurani minimalni uvjeti za rad.

Hercegovačko – neretvanska županija: svi poštanski uredi u općinskim središtima radit će od 9 do 13 sati, osim poštanskog ureda Neum.

Zapadnohercegovačka županija: svi poštanski uredi u općinskim središtima radit će od 9 do 13 sati.

Hercegbosanska županija: svi poštanski uredi u općinskim središtima radit će od 9 do 13 sati, osim poštanskog ureda Grahovo.

Poštanski uredi HP Mostar, na području koje pokrivaju Središte pošta Vitez i Središte pošta Odžak, rade normalno radno vrijeme.

12:38h – Ministarstvo sigurnosti BiH odobrilo je korištenje jednoga helikoptera kojim bi se trebali transportirati stanovnici sela u okolici Mostara, a koji se već nekoliko dana nalaze u potpunoj izolaciji zbog snježnog nevremena.

12:15h – Temperatura zraka u Širokom Brijegu iznosi 4 °C

11:53hVIJEST DANA: Nakon 30 godina u Domu zdravlja u Širokom Brijegu porođena je beba. Kako javlja RŠB, riječ je o 32-godišnjoj Adrijani Galić iz Širokog Brijega koja je porodila zdravu djevojčicu Lanu tešku 3600 grama, ovo je bio prvi porod u Domu zdravlja Široki Brijeg od davne 1982. godine. Detaljnije OVDJE

10:43h – Temperature zraka izmjerene u 10 sati imale su slijedeće vrijednosti: Bjelašnica – 21 °C, Ivan Sedlo – 16, Sokolac – 15, Bugojno – 13, Sarajevo – 12, Tuzla, Bihać, Gradačac i Srebrenica – 11, Banja Luka, Bijeljina, Doboj, Sanski Most, Zenica i Zvornik – 10, Derventa, Drvar, Livno i Prijedor – 9, Mostar – 4, Trebinje 0 °C.  Danas u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa snijegom u Bosni. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera, na jugu jaka bura. Najviša dnevna temperatura zraka između – 13 i – 7, na jugu od – 3 do 3 °C. (Federalni hidrometeorološki zavod)

10:41h – Dio Mostara ostao je bez električne energije, dok u Širokom Brijegu nema zasad nema većih problema što se tiče opskrbe el. energijom, izuzev nekih okolnih sela koja su i dalje bez el. energije.

10:39h – Vozilo hitne pomoći s pacijentima za dijalizu ipak se uspjelo probiti do mostarske bolnice, javlja Radio Široki Brijeg.

10:36h – Kako nam javljaju naši čitatelji, cesta između Širokog Brijega i Gruda je u teškom stanju, no uspijeva se prometovati samo jednom trakom.

10:20h – Načelnik općine Tomislavgrad Ivan Vukadin poslao je zahtjev Oružanim snagama BiH za pomoć ovoj općini te je istaknuo kako je stanje u ovoj općini katastrofalno.

10:07h – Kako doznajemo iz Doma zdravlja Široki Brijeg, jedna trudnica iz Širokog Brijega priprema se roditi na odjelu ginekologije širokobriješkog Doma zdravlja jer joj je prethodno bio zabranjen prolaz prema Mostaru zbog loših vremenskih uvjeta!

10:05h – Danas je neradni dan u ŽZH i u HNŽ-u, nastave u osnovnim i srednjim školama nema do daljnjega, fakulteti su također zatvoreni do daljnjega.

9:59h – Kako javlja Radio Široki Brijeg, stanje na cesti Mostar – Široki Brijeg je čak i gore zbog snježne mećave i jake bure koja stvara snježne nanose. Koliko je stanje ozbiljno govori i taj podatak da je vozilo s pacijentima koji su trebali ići iz Širokog Brijega u Mostar na dijalizu – vraćeno!

9:58h – Najnovije izvješće BIHAMK-a:

Zbog snježnih nanosa ili lavina u prekidu je odvijanje prometa na dionicama magistralnih puteva:
1.    Sarajevo – Foča
2.    Jablanica – Mostar
3.    Mostar – Široki Brijeg
4.    Mostar – Nevesinje
5.    Nevesinje – Gacko
6.    Gacko – Tjentište
7.    Livno – Šuica – Kupres
8.    Tomislavgrad – Livno
9.    Šuica – Tomislavgrad – Posušje
10.    Stolac – Neum

Također, zatvoreni su i regionalni pravci: Kupres – Šipovo, Tomislavgrad – Prozor, Ljubinje – Bileća i Bileća – Berkovići – Stolac.

Ponedjeljak 6.2

23h – Jedna starija ženska osoba pronađena je mrtva u mjestu Goranci sjeverozapadno od Mostara. Pretpostavlja se da je riječ o smrzavanju. Kako su izvijestili iz mostarske policije, D.K. je pronađena mrtva u snijegu nedaleko od svoje kuće. Prema dostupnim informacijama, visina snježnog pokrivača na Gorancima iznosi oko 130 cm.

19:01h – Najnovije izvješće BIHAMK-a:

Zbog snježnih nanosa ili lavina u prekidu je odvijanje saobraćaja na dionicama magistralnih puteva:
1.    Jablanica – Mostar
2.    Mostar – Široki Brijeg (Prometuju samo vozila hitne pomoći uz policijsku pratnju)
3.    Sarajevo – Foča
4.    Mostar – Nevesinje
5.    Livno – Šuica – Kupres
6.    Tomislavgrad – Livno
7.    Šuica – Tomislavgrad – Posušje
8.    Gacko – Tjentište
9.    Stolac – Neum

Također, zatvoreni su i regionalni pravci: Kupres – Šipovo, Tomislavgrad – Prozor, Ljubinje – Bileća, Bileća – Berkovići – Stolac i Han Pijesak – Olovo.

16:50h – Grad Mostar uveo je radnu obavezu za muškarce, rekao je danas gradonačelnik Ljubo Bešlić na konferenciji za novinare Štaba Civilne zaštite.

16:44h – Zbog vremenskih neprilika, uslijed kojih se promet na većini cesta odvija otežano a na nekima je u prekidu, policija do daljnjega neće vršiti radarske kontrole prometa, osim stacionarnim radarom koji se nalazi u mjestu Sovići, općina Grude, u mjestu Vitina, općina Ljubuški, u mjestu Broćanac, općina Posušje i u mjestu Žvatić, općina Široki Brijeg. Apeliramo na vozače da ne kreću na put bez prijeke potrebe, a posebice apeliramo na mlade i neiskusne vozače da, zbog vlastite sigurnosti kao i zbog sigurnosti drugih sudionika u prometu, ne kreću na put. Sve vozače podsjećamo da policija provodi pojačanu akciju kontrole prometa tijekom zimske sezone, te ih upozoravamo da ćemo iz prometa isključivati sva vozila koja ne posjeduju propisanu zimsku opremu a vozače tih vozila ćemo sankcionirati u skladu sa Zakonom. (MUP ŽZH)

16:26h – Prema dostupnim informacijama koje smo doznali od Predraga Naletilića, pomoćnika općinskog načelnika pri Službi za gospodarstvo, obnovu i razvitak, pod električni napon su stavljena mjesta koja su jučer bila bez el. energije (Izbično, Buhovo, Gornja i Donja Britvica), međutim bez električne energije je još uvijek Grabova Draga, do koje radnici Elektra još uvijek ne mogu doći radi neprohodnosti puteva.

16:15h – Prema informacijama koje smo upravo dobili iz Civilne zaštite Mostar, u autobusu se nalazi osam putnika. Pripadnici Crvenog križa su se uspjeli probiti do autobusa,donijeli su im hranu i vodu, te su četiri putnika prevezli do Mostara. Slijedi izvlačenje četiri preostala putnika, javlja vecernji.ba

14:48h – Kako doznajemo od djelatnika PU Široki Brijeg, cesta Široki Brijeg – Mostar je zatvorena za sav promet, propuštaju se samo vozila hitne pomoći i to isključivo uz policijsku pratnju.

14:14hJabuka.tv doznaje: Autobus s 15-ak putnika koji se uputio iz pravca Širokog Brijega i dalje je zaglavljen i upravo smo doznali da se zaglavila i ralica koja se pokušala probiti do autobusa! Više informacija OVDJE

13:20h- Zbog sniježnih nanosa potpuno je obustavljen promet na dionicama:

– M-6.1 Mostar – Široki Brijeg, Mostar – Nevesinje, Posušje – Tomislavgrad, Livno – Karlov Han – Tomislavgrada,
– M-15 Tomislavgrad – Šujica,
– M-16.2 Jablanica – Prozor – Uskoplje,
– M-17 Mostar – Konjic – Sarajevo,
– M-17.3 Stolac – Neum,
– M-18 Sarajevo – Foča (Trnovo – Dobro Polje – Miljevina),
– M-20 Gacko – Foča,
– R-408 Drvar – Glamoč,
– R-418a Prozor – Tomislavgrad,
– R-419 Mihalji – Blidinje.
– R-420 Vir – Zavelim
– Mostar – Čitluk

12:30h – Jabuka.tv doznaje: U snježnoj lavini na dionici puta Široki Brijeg – Mostar, zaglavio se autobus. Neslužbeno doznajemo kako se u autobusu nalazi 15-ak putnika.

12h – Ponedjeljak i utorak proglašeni neradnim danima u ŽZH!

Nedjelja 5.2.

21:20h – Ponedjeljak (6.2.) i utorak (7.2.), prema šturim informacijama koje smo dobili iz ŽZH, proglašeni su neradnim danima, ali samo za škole i vrtiće!

20h – Rješenjem Federalnog Ministarstva prometa i komunikacija proglašeni su zimski uvjeti za vožnju na svim magistralnim putevima na području FBiH, te se zabranjuje kretanje za zglobne autobuse, teretna vozila i šlepere.  Zbog snježnih nanosa ili lavina u prekidu je odvijanje prometa na dionicama magistralnih puteva: Sarajevo – Foča, Konjic – Jablanica – Mostar, Mostar – Nevesinje, Tomislavgrad –  Karlov Han, Šuica – Tomislavgrad – Posušje, Nevesinje – Gacko, Gacko – Tjentište i Stolac – Neum. Na putnim pravcima Sarajevo – Konjic, Sarajevo – Pale, Kupres – Bugojno, Gornji Vakuf/Uskoplje – Prozor, te na putevima od Mostara prema Širokom Brijegu, Čapljini, Čitluku i Stocu, promet se odvija otežano.(BIHAMK)

19h – Sve hitne slučajeve, što se tiče bolesnika ili sprovode možete prijaviti na broj telefona 063/958-521, a Služba za gospodarstvo općine Široki Brijeg će uputiti mehanizaciju kako bi se pomoglo u ovoj ekstremnoj vremenskoj situaciji.

18h – Gradski vrtić Pčelica u Širokom Brijegu u ponedjeljak neće raditi!

17h – Ponedjeljak (6.2.) i utorak (7.2.) proglašeni su neradnim danima u HNŽ-u!

16h- Nakon što su 40-ak sati proveli zaglavljeni na magistralnom putu M-17 kod Drežnice, košarkaši Hemofarma napokon su se jutros oko 10 sati domogli Mostara i hotela “Ero”. No, prometna agonija momčadi iz Vršca nastavila se u središtu grada na Neretvi. Autobus s košarkašima, iako pod policijskom pratnjom, ne uspjeva se iz Ulice kralja Tvrtka probiti prema Rondou i dalje u smjeru juga, jer mu u susret dolaze druga vozila, većina kojih ne mare za apele, niti za zabranu koju je danas donijela Vlada HNŽ-a. Košarkaška utakmica 21. kola regionalne ABA lige Široki WWin – Hemofarm odigrat će se u ponedjeljak u 17h!

15h – Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) i Stožer civilne zaštite HNŽ-a na današnjoj su zajedničkoj sjednici donijeli odluku o zabrani prometovanja lokalnim cestama, osima za vozila hitne pomoći, policije, vatrogasaca, gorske službe spašavanja i opskrbe!

Subota 4.2.

22h – Na službenim stranicama Sveučilišta u Mostaru objavljeno je: Obavještavaju se studenti Sveučilišta u Mostaru da se zbog nevremena odgađaju svi ispiti, kolokviji i predavanja. O novim terminima ispita, kolokvija i predavanja studenti će biti obaviješteni putem web stranica svojih fakulteta.

19:43h – Prema informacijama koje smo dobili iz Centra civilne zaštite HNŽ-a, grtalice i spasitelji su se probili u tunel Salakovac i oslobodili put zarobljenim automobilima i autobusima među kojima je i autobus košarkaša Hemofarma. Nakon više od 20 sati koje su proveli zarobljeni u tunelu Salakovac na dionici M-17 Drežnica – Salakovac između Jablanice i Mostara autobus je već na putu prema Mostaru.

19:36h – Zbog snježnih nanosa ili lavina u prekidu je odvijanje prometa na dionicama magistralnih puteva: Sarajevo – Foča, Konjic – Jablanica – Mostar, Mostar – Široki Brijeg – Posušje, Livno – Šuica – Kupres, Livno – Tomislavgrad, Bosansko Grahovo – Strmica, Nevesinje – Gacko, Gacko – Tjentište, Gornji Vakuf – Prozor, Stolac – Neum. Na putnim pravcima Sarajevo – Olovo, Sarajevo – Konjic, Sarajevo – Pale, Kupres – Bugojno te na putevima od Mostara prema Čapljini, Čitluku i Stocu, promet se odvija otežano – jednom trakom.

19h – Proglašeno stanje elementarne nepogode u Federaciji BiH!

18:51h – Tunel Salakovac u mjesto Drežnica 20 km sjeverno od Mostara i dalje je blokiran, pomoć bi im trebala stići oko 19h!

17:08h – Zbog niskih temperatura i velikog snijega u posljednja 24 sata u BiH je preminulo šest ljudi, pet u Sarajevu i jedan čovjek u Mostaru nakon što mu zbog snijega Hitna služba nije uspjela pomoći

16:57h – Na području Širokog Brijega prestao je padati snijeg!

16:54h – Neum jutros oko 11h ostao bez struje, kako saznajemo iz Elektroprivrede H-B, Neum će biti bez struje još najmanje 7 dana!

16:43h – Temperatura u Širokom Brijegu iznosi -1 Celzijev stupanj, snijeg i dalje pada, trebao bi stati oko 19h.

16:42h – Kako javlja Radio Široki Brijeg, autobus s igračima KK Hemofarm i dalje je zarobljen u tunelu Salakovac, situacija je dramatična, spasitelji se i dalje pokušavaju probit u tunel u kojem se još nalaze i 2 autobusa te oko 50-ak automobila od kojih je većina ostala bez goriva!

16:41h – Što se tiče trgovina i pekara u Mostaru, za sada rade: Konzum trgovine rade do 18h (kod tržnice, veliki Konzum, stari tržni, Piramida), Mercator (kod Vojničkog i na Carinskom mostu), Namex (na Bijelom Brijegu), Jurišić (Avenija), Zlata (Rudnik),  TR Kljajo (Smrčenjaci), STR Zoki (Bijeli Brijeg), STR Stojkić (Cim), PerMil (početak Ilića), Ikić (Kolonija/Rodoč), Mirna (Zagrebačka ulica), pekara Kristijan (kod Novog tržnog), DP (Fejićeva), Tuš (Centar 2), pekara Makaena (Vukodolska 1, kraj groblja Masline), pekara Sunce (preko puta Ekonomske)

16:30h – Kako su nam javili čitatelji našeg portala, informacije vezane za trgovine, benzinske i ljekarne u Širokom Brijegu: Rade oba Konzuma, Aldi, Eurokont (Radica – Trn), INA, OMV, Gradska ljekarna. Svi Namex marketi u gradu su zatvoreni, također ne radi ni Mepas.

16:20h – Kako javlja Radio Široki Brijeg, gradska ljekarna i dalje radi, za ostale ljekarne nemaju informaciju.

16:17h – Do 10. veljače obustavljena nastava u Sarajevskoj županij.

16:15h – Proglašeno stanje elementarne nepogode u Sarajevskoj županiji.

16h – Visina snijega u Širokom Brijegu 74 cm

15:50h – U tvornicama Aluminija zarobljeni radnici. Poslan je apel iz Aluminija gradskim vlastima da pošalju mehanizaciju prema tvornici kako bi se probio put što prije jer radnici su ostali bez hrane.

15:48h – Iako vozila u Salakovcu na M 17 nisu u nadležnosti Grada sve raspoložive službe radi kako bi se ono doblokirali. U jednom trenutku bilo se došlo do njih, ali je opet došlo do problema jer se nije moglo pristupiti s mehanizacijom zbog automobila na kolniku koja su sotala bez goriva, priopćeno je iz Stožera civilne zaštite Grada Mostara. Prema posljednjim informacijama kojima raspolaže načelnik Stožera civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Vladimir Babić probijen je put do dijela vozila blokiranih kod tunela Salakovac, desetak kilometara sjeverno od Mostara, no i dalje je blokiran veći broj vozila sjevernije od tunela, na dionici Drežnica – Salakovac, između Jablanice i Mostara.

15:45h – Stožer civilne zaštite Grada Mostara pozvao je sve vlasnike pekarskih i trgovačkih radnji koji će raditi sutra da se jave na brojeve telefona: 036: 334 294 i 036: 334 295. Po primitku tih informacija građani će putom medija biti obaviješteni gdje mogu nabaviti kruh i ostale potrepštine, kako bi Služba civilne zaštite blagovremeno mogla osigurati prohodnost putova do tih pekarnica i radnji.

15:40h – Prokrčen je put do SKB Mostar na Bijelom Brijegu, hrana bi uskoro trebala stići u bolnicu

15:30h – Izvučeni putnici iz automobila na Kobilovači u naselju Miljkovići kraj Mostara

15h – Zaglavljena 2 autobusa u naselju Kolonija u Mostaru

14:10hJabuka.tv doznaje: Sa Sveučilišta u Mostaru doznajemo da su do daljnjega zatvoreni svi fakulteti te su odgođeni svi ispiti do daljnjega. Poručeno je studentima da prate službene web stranice svojih fakulteta!

14:08h – Zbog nemogućnosti proboja do mostarske bolnice, žena je bila primorana roditi bebu na cesti kraj mostarske Katedrale!

14:07h – U Neumu proglašeno stanje elementarne nepogode.

13:49h – Prekinuta opskrba eletričnom energijom u pojedinim dijelovima Mostara.

13:46h – Visina snijega u 13h: Kupres 110 cm, Sarajevo 101 , Mostar 68, Livno 59 (Federalni hidrometeorološki zavod)

13:39h – Za sada je zatvorena cesta Široki Brijeg – Mostar, najkritičniji dio je Žovnica.

13:36h – Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda javljaju da će snijeg prestati padati do 19h-20h, no već u ponedjeljak će opet početi padati.

13:31h – Na Pecari u Širokom Brijegu visina snijega iznosi 70 cm.

13:27h – Zbog loših vremenskih uvjeta odgođene su sve sahrane (3) u Širokom Brijegu (Turčinovići i Uzarići) do daljnjega, javlja RŠB.

13:19h – Prema riječima načelnika PU Mostar Dragana Jelonjića djelatnici putne operative su uspjeli doći do vozila koja su zametena sjeverno od Mostara, u tunelu Salakovac, te se radi na njihovom izvlačenju. Do zametenih vozila na putu prema Čitluku se još nije uspjelo doći, ali se ulažu maksimalni napori da se dođe i do njih.

13:08h – Sve regionalne ceste na prostoru HNŽ-a su zatvorene, službeno je priopćilo Ministarstvo prometa i veza HNŽ-a. Od jutros je za sav promet zatvoren i M17 magistralni put od Mostara do Konjica.

12:55hJabuka.tv doznaje: U mostarskom naselju Rudnik odvijala se prava drama, naime, zbog velikog snijega Hitna služba se nije mogla probiti do Rudnika pa su bagerom trudnicu prebacili u bolnicu na Bijelom Brijegu!

12:44h – Na izvanrednoj sjednici Stožera civilne zaštite Općine Široki Brijeg, koja je danas održana pod predsjedanjem zapovjednika Općinskog načelnika Mire Kraljevića, a na prijedlog Stožera Civilne zaštite, proglašeno je stanje elementarne nepogode za cijelo područje općine Široki Brijeg. Iz Službe za gospodarstvo općine Široki Brijeg apeliraju i pozivaju vlasnike strojeva i mehanizacije koji do sada nisu bili angažirani da se jave na broj telefona 063 958521 kako bi se angažirali na raščišćavanju snijega i normaliziranju prometa na cijelom području općine

12:30h – Košarkaški Hemofarma zaglavili u autobusu 50 km od Širokog Brijega, službe spašavanja pokušavaju se probiti do autobusa.

12:15hJabuka.tv doznaje: U pokušaju proboja ceste Široki Brijeg – Mostar, u mjestu Međine dvije ralice Grudskih putova i jedan ralica iz Širokog Brijega ostale su zaglavljene u snijegu!

11:40h – Struje nema u Buhovu, Izbičnu, Donjoj i Gornjoj Britvici, dijelu Donjeg Crnča, Pologu i dijelu Prova  u širokobriješkoj općini. Također, kvarovi na elektrovodovima su i u Tihaljini, te Ružićima u grudskoj općini dok je u Posušju stanje opskrbe zasad dobro.

11:30h – Na izvanrednoj sjednici Stožera civilne zaštite Grada Mostara, koja je danas održana pod predsjedanjem gradonačelnika Grada Mostara Ljube Bešlića, proglašeno je stanje elementarne nepogode

10:30hSnježna lavina sinoć oko 22 sata zatrpala je nekoliko vozila u tunelu “Salakovac” na putu Mostar – Konjic. U zatrpanim vozilima ima i djece. Civilna zaštita se pokušava probiti do tunela. Poruka jednog od putnika – ovo ni 200 tenkova ne može deblokirati.

10h – Zbog obilnih snježnih padalina koje na mostarskom području ne prestaju čitavu noć, u mjestu Kobilovača na cesti Mostar-Čitluk već više od 10 sati blokirano je nekoliko automobila. U akciju spašavanja uz Civilnu zaštitu Grada Mostara uključena je i Hercegovačka gorska služba spašavanja

(www.jabuka.tv)

103 komentara

  • Naravno da nećemo umrijeti od gladi. Ali nije u redu zatvoriti kada kome padne na pamet, bez najave ili obavijesti. Nije fer prema kupcima, radno vrijeme piše na vratima, a ne poštuje se.

 • pa ljudi vi stvarno niste normalni…pravite buku oko toga rade li prodavnice….neki ljudi su zarobljeni u snijegu…ne znaju oće li priživit il ne…a vi ste bar u toplim domovima…strpite se malo..doč če i bolji dani…

 • najjaci su mi ovi što komentiraju rad trgovina… pa ljudi dragi, ima ljudi koji ne znaju oce lli preziviti, a vas brine zasto ne rade trgovine, i zasto ne postuju svoje radno vrijeme… sta mislite da ljudi iz okolnih sela koji rade u trgovinama, gdje nije procisceno mogu doci raditi u trgovine… ne zna covjek bi li s smijao ili plakao na ovakvim komentarima…

 • veliki pozdrav nasima predpostavljenim sto su tako azurni,ulica prema hitnoj je katastrofa kako ih samo nije stid pa valjda imaju prioriteti sramota.

 • pa ljudi moji ima li itko razumjevanja i za radnice koje rade u trgovinama,pita li se itko mogu li one doci na posao..namex i mepas i jesu dobro postupili to ljudi rade radi svojih radnica bar se brinu za njih,a ne ovi koji su radili maltretiraju ih.

 • ajme ljudi sta vam je evo ja sam u mostaru zaglavila nemogu do sirokog kuci nez sto da se radi a ovi nista ne ciste gdje su svi silni bageristi koi znaju samo grabiti posao na sve strane aj drzavo natjeraj sve na cestu neka razgrnu da se bar moze za osnovne stvari ljudi snac jer sta da rade jadni stari koi nemogu ni iz kuce izaci…nedaj boze neke bolesti mogu i umrit nitko nemoze do njih…..

 • Nastava,haha. Ajme majko. A trgovine… valjda ima brasna i soli svak 😀
  A tribaju i te radnice doc do posla,mislite malo na sve. Evo snijega,otapa se pomalo dok nam novi ne zatrpa. Zao mi je samo trudnica i ljudi koji bole,a svi ostali grij se u kuci i eto,Boze zdravlja. Ne daj Boze vece nesrece! 🙂

 • Upravo smo dobili informaciju iz komunalnoga da je svih sest lopata na terenu, gradjani se mole za razumijevanje! Gradonacelnik poziva sve ljude dobre volje da sutra ujutro u 8 sati dodju i ociste prilaz zgradi opcine, te prostorijama komunalnoga i Cominga. Za kraj jedan demantiji: kod hitnih slucajeva ne zovite hitnu i policiju, kako je do sada predlagano, nego najblizeg komsiju koji ima dzipa.

 • ljudi moji nitko ne pita kako je nami koji živimo po selima a toliko ljudi bolesnih ima nemože se do njih nikako doći!!Na Kočerinu su samo pojedina sela dobila bagere i grtalice tj samo oni koji su dobri prijatelji sa našim predsjednikom MZ Kočerin Brankom Vukojom(CAJOM) a svi ostali su za njega “SIROTINJA”!!Bitno je da se očistilo po Mamićima,Potkraju i Budimu gdje se nalaze Guzonje koji sjede u foteljama!!A naš guzonja gradonačelnik nek on ustane ujutro pa nek sebi očisti ulaz u Općinu jer on pere pare sjedeći na stolici i grijući svoju guzicu!! 😛

 • Ljudi u Bovu su tri dana bez struje,telefona,a o čišćenju puta da i ne spominjemo.SRAMOTA!!!!Premijeru nek te je stid kako ćeš vodit županiju kad ne znaš ni svoju “kuću”

 • znateli da su ljdi iz Grabove Drage zvali da dodju ocistit put da mogu bar pijeske odat i njihov odgovor je bijo skupite pare i docemo a na selu Čerigaj imaju bolesnici koji idu na dijalizu ralica samo u subotu vece dosla do crkve i vratilase sramota drzavo pa di mi zivimo majko moja mila….

 • što se sad ne obrate narodu političari i kažu šta su napravili odnosno nisu napravili.
  svako par godina mole za glas ali kad narodu treba pomoć jednom u 50 godina njih nigdje

 • Široki – Grude – Posusje je otvorena jedna traka samo. Ali su auti jako rijetka pojava ovdje kroz Duzice tako da mores polako… 😀

 • Da smo u iole normalnoj zemlji svi ovi idioti iz vlasti bi naglavce izletili sa posla,ku…nisu mrdnuli,pa dvije ulice u Širokom ne mogu očistiti da ne govorimo o obilaznici ili cesti za Mostar,za Grude, KATASTROFA od odgovornosti

 • poruka za načelnike i njegove nesposobne seljačine.

  prilikom proglašenja elementarne nepogode treba formirati stožer koji će kordinirati. proglašenje 2 neradna dana ne znači da ne treba ići na posao nego da u ta dva dana treba organizirati normalizaciju stanja.
  postoji zabrana o prometovanju, to znači da policija treba da sprovodi istu, a ne da se voza po širokom i pušta budale kojima je dosadno da se vozikaju po gradu.
  ovo je jad….načelniče!!!

 • Dajte ljudi vi ovi koji se vozate s ovim skuterima po gradu provozajte se do ovih okolnih sela koji su vec par dana bez struje, ljudi ocajnicki trebaju pomoc,djeca bolesna,stari i nemocni……Ako budu cekali ralice mogu umrijeti 10 puta.

 • Potpuno si u pravu.Sve ih može sram biti,da se razumimo politika me uopće ne zanima ali ovi koji su odgovorni za ovakvo stanje prvo od načelnika pa nadalje trebaju dati otkaz.Peti dan od kad snijeg ralice još nisu prošle,ljudima nestaje hrane,lijekova.Da smo složni svi bi im trebali zajedničku tužbu dignuti

 • potpisujem komentar iznad… svi plaćamo održavanje cesta kad registriramo svoja vozila, svi objekti, bilo trgovački, ugostiteljski, obrtnički imaju stavku koju plaćaju za održavanje ispred objekta, a svi sami čiste ispred svojih radnji… da su naši gradski oci, bolje rečeno gradski magarci, kakvi, pokrenuli bi akciju čišćenja, uključiti ralice, bagere, uvest radnu obvezu, a ne proglašavati elementarnu nepogodu i grijat se, mogao sam i sam proglasit el. nepogodu, heh, žalosno je ovo…

 • slazem se sa svime recenim ja sam iz sirokog i zaglavila sam u mostaru vec 5 dan nitko nista nepoduzima da se rascisti cesta evo iskreno nez kako kuci sramota ali nije sramota kad naplacuju odrzavanje cesta kad se registruje auto pa di su sada a i policija zna samo stati i zabraniti put a i ako krenes gospoda naplati kaznu samo neka oni pune proracun a nista nepoduzimaju …aj ako sta cuje da se moze proc nek pise plizz…

 • pa stvarno ljudi šta je vama,pa ja ne vejrujem…vi bi se svi između sebe najrađe pobili da morete…svak samo gleda na svoju guzicu kad se tako moram izrazit,ko je vama smeta bit gradonaćelnik,ravnatelj,ministar,doktor,GUZONJA da tako kažem,k o je vama to smeta bit,svima koji tako pričate,oni kako su god došli na tu poziciju pravedno il ne došli su,i toj e njihov obraz, onda vam je bolje da komentare zadržite za sebe,jer nije ni vama niko branio postat to..umjesto da smo složni i da strpimo se dok ne dođe pomoč,vi se prepucavate javno,di to mogu svi vidit i da nam se samo smiju ..

 • Za ovog iznad
  Vidi posao gradonačelnika je obaveza i odgovornost,i on mora organizirati da grad odnosno općina normalno funkcionira,što nije slučaj.Pet dana nisu u stanju očistiti ceste,ne zna se ko pije ko plaća.Ralice dolaze u pojedina sela i očiste samo do kuće nekoga guzonje ili onoga ko ima veze.Šta je gradonačelnik napravio?Ništa.Najlakše je bilo proglasiti stanje elementarne nepogode.I šta onda?To je kad se natječaji namještaje sve alpini pa sad drugi neće da čiste jer ih zovu samo kad treba pomoć.
  Ti govoriš ljudima da zadrže komentare za sebe,očito ti kao i ova vlast nije svjesna kako je stanje po selima u kakvim problemima su ljudi.Vami je to smiješno,sram i tebe bilo i sve naše vlastodršce.Ovo nam je dao njihov nerad i neorganizacija kroz cijelu godinu gdje većinu radnog vremena provedu u kafiću preko puta Općine

 • evo opet ja..mene nije ničeg sram..kao prvo…kao drugo ko je tebi branio(zna se na kog se odnosi ovo) da budeš gradonaćelnik i da budeš odgovoran i da normaliziraš stanje kad je to potrebno),svak zna dignut uzbunu kad je nešto..aje za nešto se sam pobrini.nikad nikog ko je god imao neku vlast nije bilo briga za druge…samo se brinuo za svoju guzicu,i ubacivao svoje di je mogao,to si odavno triba shvatit….a ja nit branim gradonaćelnika niti ikoga…samo kažem da od prepucavanja na internetu nema ništa,ljudi nam se samo smiju kad ovo čitaju kaoš to se i ja smijem,…znam i ja da se očisti samo do guzonjihnih kuča…da mnogi ljudi su zatrpani…al tako je ljudi moji..živimo u svijetu di je bitan samo interes…di će samo svak svoje gurat….tuđi mogi crknit…zato bolje šutimo svi i budimo složni da nam se makar ne smiju…očisti isprid svoje kuće koliko moreš ko ija…jer budeš li tražit pravdu,i ja i ti i svi mi teško da ćemo je igdi nač…

 • za @xxxxxxx14
  misliš da će se gradonačelnik prominit ako ti kometriraš da je ovakav i onakv,samo če postat jioš gori,ti ga neš sigurno prominit

 • Vas dva iznad ispadate smiješni.Čuj ko je meni smetao da budem gradonačelnik,looool
  Evo ovako ja sam počistio snijeg ispred svoje kuće,ispred susjedove,išao sam pješke po lijekove za susjede po snijegu koji je gotovo metar visine tako da sam se ja pobrinio i napravio ono šta ja mogu.Samo pitanje jesu drugi napravili šta su mogli?Od gradonačelnika,”kriznog stožera i svih zaduženih za to.Ovo nije napad na njih kao političke osobe i uopće me ne zanima ko obnaša te dužnosti i kojoj stranci pripadaju ono što je važno da te osobe nisu adekvatno reagirali na ovu situaciju i ako imaju imalo morala sami će ponuditi otkaze.
  I ako se neko smije kao što ti kažeš ovim kritikama onda je taj lud,nek taj dođe u okolna sela i nek vidi kako je ljudima pa da vidim hoće li se tada smijati

 • pa čovječe jel ti shvačaš da svi oni koji su na nekim pozicijama od najnižeg do najvišeg nemaju morala,da ih boli briga i za tebe i za mene i za sve,,da se brinu samo za svoju guzicu…ne zanima mene šta si ti radio,nisam ni ja isto tako sidio u kući.al ti samo hoću reć da je suludo komentirat jer ispadamo smiješni…čuj ako imaju morala dat će otkaze..aje molim te pročitaj šta si napisa..da imaju morala uradili bi nešto u ovakvim situacijama..ne branim ih al shvati jendu stvar došli su do te pozicije ne da bi nešto napravili već da bi imali autine i pare..boli njih nke stvar za nas..al ko smo mi da ih osuđujemo…ti uoopče ne shvačaš poantu moje priče…

 • Suludo komentirati?Pa koliko mislim ovo je mjesto gdje se komentira,ako je tebi to suludo onda se nisi trebao ni javljat
  Zatim ovaj moj post je više bio upućen na komentar iznad.I još jedna stvar ako je tebi normalno da ovi to rade i da njih boli briga za mene jer to je tako i da mi šutimo jet to mora tako biti onda bolje i ne zaslužuješ
  E vidiš ja mislim da mije istina da ih boli za nas ali je istina da su nesposobni i da je njihov rad odnosno nerad došao na naplatu

 • Evo Škripari organiziraju akciju čišćenja. Svi možete nakon posla doći na most s priborom za čišćenje snijega i pomoći očistiti barem važnije dijelove u gradu. Skup je na mostu u 16:30, s radom se nastavlja dan poslije. Kakav Miro, kakav Lijan, svi su oni isti.

 • zasto u 16.30. zasto ne iskoristiti to sto se led odvoji od asfalta preko dana pa ga se moze dizati puno lakse,ovako ce to biti bezveze,ali ipak mozda tu organizira za cetvrtak pa nesto ipak ispane od svega,mislim da ja dolazim

 • za ovo @xxxxxx14
  aje ne pravi se pametan života ti je bašse miro kraljević brine za tebe sigurno a vrijeđanje nije baš baš uredu prema nikome

  • pa sigurno da je put malo bolji ali i dalje ne prolaze “obični smrtnici” 🙂 što je najgore sledilo se a najavljuju novi snijeg :/ sad stvarno imamo razloga za još veću brigu

 • pa grad Široki nije grad..danas sam se uvjerio da je kasaba..užas virujte mi..užas..oko semafora u klancu,pa prema hotelu..sramota..užas

 • ovo je samo dokaz di i u kakvoj državi i mjestu živimo, ne treba drugih dokaza, žali bože sve one koji imaju problema sa zdravljem i kome trebaju ljekovi i intervencije liječničke…

  • vinicius disse:Ole1! gostaria de saber para quais fianildades podemos utilizar este atributo. Tem como colocar na pe1gina do produto? por exemplo, queria colocar como frete gre1tis, para nao ter que ficar colocando imagem e tals e outras coisas ainda gostaria de saber exemplos de aplicae7e3o para o mesmo, se possedvel com imagens no tutorial. Vlw!

 • Ociscene su ko fol dvije trake,ali nzm bas… Prolaze samo djipovi,sve ti je to tanko. I sam led na cesti,opasno je.
  Da,žao mi ljudi koji se stvarno odsjeceni od svijeta,do kojih nije probijeno,pogotovo starijih,bolesnih,nemocnih u ovome.

 • Velika hvala JABUKA portalu na opsežnom izvještavanju i praćenju situacije na području nače općine. Uvelike ste pomogli stanovništvu u informiranju.
  Bravo ekipa…

 • Zar stvarno netko misli pustiti djecu u školu po ovim uvjetima? Mogli bi jedino pobiti Splićane po broju slomljenih ruku i nogu! Pa ljudi šta vam je? Nogostup niti jedan nije čist. Niti mislim da je sigurnije doći ni onima koji putuju autobusima. Čisto školsko dvorište nije jedini uvjet da se opet krene na nastavu, jer treba doći prvo do škole.

 • Slažem se s Lukom,nije dovoljno očistiti jednu stazicu oko škole i početi s nastavom,a kad se nedaj Bože neko dijete polomi onda je kasno…ima 6. mjesec nek se ide do kraja i ništa se nece propustiti,a sad ne treba riskirati

 • da se nadovežem na komm iznad… Ministarstvo može donijeti i odluku da se školska godina zaključi s manjim brojem radnih dana i odrađenih sati, jer je ovo ipak izvanredna situacija i stanje el nepogode.. a i u prednosti smo u odnosu na Mostar, imamo 2 radna tjedna više nego oni jer su kasnije počeli u rujnu i imali više slobodno za Božić..

 • Ja i dalje mislim da nastavu i dalje treba odgoditi, zbog prevelike opasnosti od ozljeda. U Širokom, u centru grada, se ne može normalno hodati kao pješak, jer je led na nogostupu, čak i tamo gdje je bio čišćen. Djeca bi bila prisiljena hodati po cesti, što samo povećava opasnost. Volio bih čuti kako je u ostalim prilazima školama/općinama ove županije. Neogovorno je djecu izložiti tolikom riziku padova i posljedica padova. Ne znam šta ministarstvo može napraviti, zvuči mi logično da se može nešto skratiti, s obzirom da je ipak proglašena elementarna nepogoda. Ja svoju djecu ne želim pustiti da idu u školu dok je ovakvo stanje. Nemam ih priliku voziti, morali bi ići pješice. Radije izgubljen još jedan tjedan nego ruka ili noga u gipsu. Pored ozlijede, u takvom slučaju još dulje ne mogu ići na nastavu.

 • Luka,slazem se u potpunosti.
  Ako su oni ocistili metar siroku stazu,mi trebamo krenuti u skolu? Znate li kako je po selima? Kako cemo mi autobusima?
  Neka ide tko moze,neki sigurno jos uvijek ne mogu.

 • DEMANT: Cesta kroz Blato je MJESTIMICE ČISTA, većim dijelom je zaleđena, a o mimoilaženju auta da i ne govorim… ovi koji su navodno obilazili ta sela su vjerojatno išli helikopterom ili su ćoravi…. pozdrav

 • Sram vas može biti vi se brinete rade li prodavaonice a zalimislite da ste na mjestu nekog britvičana, oni su odvojeni od ostali stanovnika i nitko ne zna jesu li svi zdravi i imaju li hrane a vi brinete za sebe…..SRAMOTA!!!!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.