Vrdoljak: Nedopustivo i opasno je držati oružje u kućama

U okviru kampanje ”Poštuj život, ne oružje”, pokrenute kao odgovor na povećani broj incidenata uzrokovanih vatrenim oružjem, u Tomislavgradu je u utorak održano predavanje na kojem je istaknuto kako je i nedopustivo i opasno za cijelu zajednicu držati oružje u domovima.

U razgovoru s glasnogovornikom MUP-a Hercegbosanske županije Ivicom Vrdoljakom, građani, a posebno mladi su imali priliku saznati nešto više o samom projektu s naglaskom na dobrovoljnoj predaji nelegalnog oružja, čime se, kako je istaknuto, sprječavaju tragični slučajevi, dok se neodgovornim vlasništvom dovodi u opasnost sve u njegovoj blizini.

U kampanji sudjeluje svih 10 županijskih ministarstava unutarnjih poslova u FBiH, MUP Republike Srpske, te Policija Brčko distrikta BiH, uz kontinuiranu informiranost Koordinacijskih odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja (SALW) u BiH.

U posljednje vrijeme ima dosta incidenata s nelegalnim naoružanjem tako da je UNDP u suradnji s Koordinacijskim odborom za nadzor malog oružja i lakog naoružanja inicirao da se pokrene jedna ovakva kampanja, a sve je potaknuto slučajevima koji se dogodili prošle godine u Srbiji te kasnije i na prostoru u BiH, kazao je glasnogovornik MUP-a HBŽ Ivica Vrdoljak.

Osvrnuo se na osobe koje posjeduju legalno naoružanja i njihovu odgovornost.

Cilj ove kampanje je skrenuti pozornost građanima da oružje koji posjeduju legalno drže u mjestima predviđenim za to kao što su određeni sefovi ili metalne kutije pod ključem da djeca ne mogu doći do njega, istaknuo je Vrdoljak.

Dodao je da je u današnje vrijeme nedopustivo i opasno za cijelu zajednicu da netko u obiteljskoj kući ili pomoćnom objektu drži automatske puške, minsko-eksplozivna sredstva ili bilo kakva druga naoružanja.

Prema podacima MUP-a HBŽ u prošloj godini je od građana privremeno oduzeto: tri automatske puške, dvije poluautomatske puške, jedna vojna puška, 18 lovačkih pušaka, 7 pištolja, 5 plinskih pištolja, 14 ručnih bombi te 1.313 komada ratnog streljiva.

(Fena | Foto: Freepik)

1 komentar

  • Zasto?
    U americi imaju ljudi na to pravo, kroz ustav. Znaju, da kraljestvo ili demokracija lako moze postati tiranija. Zato su SAD konstitucijonalna republika, sa oruzjem. A i u Svicarskoj nece WHO, GAVI, UN lako bockati nasilno ljude, malo morgen.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.