Vraća se Renault 4, Dacia će velikim dijelom ostati ”benzinska” marka

Renault je potvrdio da će lansirati malo električno vozilo nadahnuto kultnim Renaultom 4.

Trenutno model nosi radni naziv Renault 4ever (na fotografiji je ilustracija iz patentnog ureda). To će biti drugi mali EV s retro tematikom koji će biti pokrenut pod vodstvom izvršnog direktora Luce de Mea, nakon Renaulta 5 koji je predstavljen početkom ove godine.

Na platformi Renaulta 5 nastat će i model 4 te sportski model marke Alpine. Ta platforma ima novi središnji dio za smještaj prazne baterije, ali 50 posto njezinih komponenata dolazi s postojeće platforme Renault-Nissana CMF-B.

CMF-BEV platforma bit će presudna za smanjenje ukupnih troškova EV-a za 33 posto u odnosu na aktualni mali automobil Zoe, koji je u Renaultovoj postavi od 2012. godine, piše HAK revija.

Do 2030. godine 90 posto vozila marke Renault koja se prodaju u Europi bit će električna vozila, rekao je de Meo, s ostatkom hibrida.

Što se tiče ostatka skupine, Alpine će biti marka samo za EV, a Dacia će do 2030. godine biti s udjelom elektirčnih vozila do 10 posto, te s velikim postotkom hibrida. Dakle, uz Daciju ostaju motori s unutarnjim sagorijevanjem.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.