Vraća se BlackBerry s fizičkom tipkovnicom – Jabuka.tv

Vraća se BlackBerry s fizičkom tipkovnicom

Sjeća li se tko još BlackBerryja?

Kanadska tvrtka RIM (Research In Motion) je prije otprilike dva desetljeća počela proizvoditi smartphone s fizičkom QWERTY tipkovnicom koji su u to doba bili ozbiljna alternativa tadašnjim uređajima s alfanumeričkim fizičkim tipkovnicama.

BlackBerry je naglo postigao veliki uspjeh i postao sinonim za smartphone namijenjene poslovnim korisnicima, mahom onima stalno vezanim uz svoje e-mail račune. Godine su prolazile, uspjesi su se redali, no onda je odjednom stigao iPhone koji je promijenio sve. Istini za volju, otprilike u isto doba pojavili su se i Androidi, dakle uređaji koji su donijeli virtualnu tipkovnicu na zaslonima i polako je uveli kao standard, što je BlackBerryjevu fizičku tipkovnicu u velikoj mjeri zasjenilo.

Naravno, nakon toga je stiglo doba kad su svi, pa čak i sam RIM htjeli kopirati iPhone, no tu su se spotakli i zadobili ozbiljne ozljede od kojih se nikad nisu oporavili, piše Mob.hr.

BlackBerry je umjesto svog OS-a počeo koristiti Android, no ni to mu nije pomoglo pa je RIM ime BlackBerry prodao kineskom TCL-u, koji je još neko vrijeme proizvodio uređaje s fizičkom tipkovnicom, ali s obzirom na prodajne rezultate, kupci su bili isključivo samo nostalgičari. S obzirom da takvih na tržištu baš nema puno, novi BlackBerry je bio unaprijed osuđen na propast.

E sad, u novom desetljeću, i to u novim ludim dvadesetima, nekome je palo na pamet da bi BlackBerry s fizičkom tipkovnicom ponovno mogao zaintrigirati kupce. Taj netko je izvjesni Onward Mobility tvrtka iz Texasa, koja će od TCL-a otkupiti prava i ponovno početi proizvoditi – BlackBerryje s fizičkom tipkovnicom.

Kompanija napominje da će novi BlackBerryji imati ultimativni hardver s podrškom za 5G te da će biti namijenjeni tržištu Sjeverne Amerike i Europe.

Sami uređaji će se, naravno, sklapati u kineskom Foxconnu, no prema riječima izvršnog direktora kompanije, krajnji cilj je započeti proizvodnju ovih uređaja na američkom tlu.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.