Vozač Hitne pomoći dvaput kažnjen zbog prebrze vožnje

”Ja sam kažnjen jer radim svoj posao najbolje što mogu vozeći sanitetsko vozilo i spašavajući živote. Što bi se tek dogodilo kada bi nečiji život pokušao spasiti vozeći privatni automobil”, izjavio je za Faktor vozač sanitetskoga vozila Doma zdravlja iz Kiseljaka koji je prekršajno kažnjen zbog brze vožnje službenoga automobila.

Kako ističe, u samo dva dana uručena su mu dva prekršajna naloga i to dok je na sarajevski KUM prevozio sedmogodišnjega dječaka čiji je život bio ugrožen, kao i pacijenta kojega je iz Lepenice trebao prevesti u Kiseljak. Njegovu brzu vožnju na koju je, kako kaže, bio primoran u oba slučaja, zabilježio je radar u Brnjacima.

”Imali smo jedan hitan slučaj 30. kolovoza. Prema nalogu dežurnoga liječnika sedmogodišnje dijete sam uz pratnju medicinske sestre hitno trebao prebaciti na KUM. S upaljenim rotacijskim svjetlom i sirenom u podne sam krenuo ispred Doma zdravlja. Pet minuta kasnije u Brnjacima me je snimio radar na dionici gdje je ograničenje brzine 50 kilometara na sat, a ja sam se kretao pri brzini od 104 kilometra na sat. Međutim, kamera nije zabilježila upaljeno rotacijsko svjetlo pa je na moju adresu došla kazna od 400 KM, dva mjeseca oduzimanje vozačke dozvole i dva kaznena boda”, priča vozač.

Sljedeći dan se ponovila gotovo identična situacija. Liječnik je Begića s medicinskim tehničarom poslao u Lepenicu, a nakon dojave da je nekom pozlilo.

”Brzo smo tamo stigli, uzeli pacijenta i odmah se uputili k Domu zdravlja. Pacijent je bio u kritičnom stanju. Ponovno sam upalio rotacijsko svjetlo i sirenu, da bi me na Brnjacima ponovo snimila fiksna kamera pri brzini od 65 kilometara na sat. Na snimci se ponovno ne vide rotacijska svjetla. Za taj prekršaj dobio sam novčanu kaznu od 40 KM. Međutim, sve je to bilo uzalud, pacijent nam je preminuo u vozilu do Kiseljaka”, priča vozač, koji je sve predao na Općinski sud u Kiseljaku koji će odlučiti je li kriv ili ne.

Međutim, ne može sakriti svoje ogorčenje činjenicom da je kažnjen jer samo radi svoj posao.

”Pitam se hoće li mi ubuduće biti dovoljna moja plaća da platim sve kazne koje mi dolaze. Ne znam što da radim, jedino mi preostaje da vozim seoskim putevima kako bih izbjegao kamere”, kaže ogorčeni vozač.

Inače, prekršajni nalog koji mu je izrečen može poništiti samo sudac. To je moguće samo ukoliko se utvrdi da vozač saniteta nije ugrozio ničiji život te da zbog njegove brze vožnje nisu nastupile posljedice.

Rusmir Prohan, glasnogovornik MUP-a SBŽ, za Faktor je pojasnio kako su svi jednaki pred zakonom te kako vozači sanitetskih vozila nisu pošteđeni poštivanja prometnih propisa. Svjesni su da ovo može biti problem kada je u pitanju spašavanje života, ali da su zakonski propisi takvi kakvi jesu te da njima podliježu i vozači Hitne pomoći.

Tako se u ovakvim slučajevima prekršajni nalog na osnovu zabilježenih registracijskih oznaka šalje pravnom licu i traži ime vozača koji je upravljao vozilom u određeno vrijeme kako bi se kaznio jer prekršaj ne čini pravno lice već vozač. Također, tvrdi Prohan, ovakva vozila nerijetko se i zloupotrebljavaju u prometu.

(www.jabuka.tv)


9 komentara

  • kakva je logika da se kaznjava netko tko spasava zivot..a svatko zna reci kada se desi zlo pa di je ta hitna vise,,najbolje ukinuti vozila hitne pomoci,,a sta je sa policijom koja juri i ugrozava zivote drugima sta za njih poduzeti,,sta je sa balavcima koji voze guzonje pa se pusu sa nabrijanim vozilima i blinkerima i voze po 200 na sat,,jebem vam zakon i drzavu.fuj

  • isssati isto ko da je hitna jučer izmišljena. za ove koji su kupili vozačku: za službena vozila s upaljenom zvučnom i svjetlosnom signalizacijom ne vrijede ograničenja brzine, ima prvenstvo prolaza i sl. iznimka je crveno svijetlo i mora slušati upute policije.

  • A samo da se vratimo na slucaj a oni majmuni sto vozaju crnog pasata sedmicu rog te mrcio i sto upale ona pomocna smetala da ih se bolje uocii jer voze Covica ili nekog drugog vaznog politicara i kad kasne upale rotaciju i uuuugrozavaju promet iza tog nitko ne stojii jer su vasii….im vozacima treba oduzet vozacku dozivotno i udarit mu kaznu da mu se zamanta…samo vidim da ova BiH ide nizbrdo a hoce u EU…..sa ovakvim ponasanjem nnkadd.. a vozacu hitne pomoci zelim prenijeti da sa tim kaznama potpali vatruu

  • Vozač hitne nemoze ni biti bilo ko to su vozači sa iskustvom jer sam i sam vozim već 25 godina i nebih nikad prvo ugrozio svoj zivot i zivot kolega koji su u pratnji pacijenta pa onda i ostale učesnike u saobraćaju .nazalost nikad mi nećemo ovako ući u europu sa ovakvim zakonima .ogorčen sam na sve ovo i uveliko razmišljam da napustim drzavu zbog svega ovog

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.