Von der Leyen, Plenković, Rutte i Krišto vjeruju kako će BiH otvoriti pregovore s EU

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je danas u Sarajevu da Bosna i Hercegovina ima budućnost u Europskoj uniji kao jedinstvena i nezavisna država.

Visoko europsko izaslanstvo, koju čine Von der Leyen, premijer Hrvatske Andrej Plenković i premijer Nizozemske Mark Rutte jučer i danas su boravili u Bosni i Hercegovini.

Von der Leyen je istaknula da je vidljiv određeni napredak i stvarna posvećenost BiH na putu ka članstvu u Uniji usvajanjem važnih zakona, ali da predstoji još posla na ispunjavanju uvjeta za članstvo, posebno kada je u pitanju demokracija i vladavina zakona, sprječavanje pranja novca, sukob interesa i usvajanje zakona o sudovima.

Što više ispunjavate uvjete za članstvo sve više pomažete da u izvještajima prikažem ostvareni napredak. BiH u mnogome sama odlučuje o napretku na putu koji je izabrala, rekla je Von der Leyen.

Von der Leyen je podsjetila da će Europska komisija do ožujka objaviti novi izvještaj o napretku BiH na osnovu kojeg će europski lideri diskutirati o narednim koracima.

Predsjedavateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto izrazila je optimizam i uvjerenje da će BiH u ožujku dobiti točan početak otvaranja pregovora.

Uvjerena sam da će to biti temeljem našeg rada i odgovornosti, uvjerena da put u EU nije lak, ali da ćemo dijalogom, opredjeljenjem, usmjerenošću, našom posvećenošću ka ostvarenju našeg najvažnijeg vanjskopolitičkog cilja doći na ovakav način, kazala je Krišto.

Premijer Nizozemske Mark Rutte naglasio je da treba iskreno reći da je pred BiH još puno posla do ispunjenja svih uvjeta i da bh. političari moraju ostvariti napredak po pitanju 14 prioriteta prije otvaranja pregovora u članstvu.

Poručio je da će u procesu pristupanja EU zemlje kandidati uvijek morati ispunjavati sve uvjete posebno kad je u pitanju vladavina prava.

Podržavamo europske ambicije BiH i u zajedničkom interesu nam je da postane članica EU kao jedinstvena i nezavisna država. Nizozemska, EK i druge evropske zemlje su vrlo zainteresirane da pomognu što dokazujemo i ovim posjetom, naveo je Rutte.

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da je Hrvatska godinama najsnažniji, najčvršći, najveći zagovoratelj i prijatelj Bosne i Hercegovine kada je riječ o ubrzanju njenog članstva u Europskoj uniji.

Plenković je naveo da današnji posjet služi kao poticaj prije svega Vijeću ministara BiH, ali i Parlamentarnoj skupštini BiH da u sljedećim tjednima donese određene zakone, da poduzme određene reformske napore kako bi dali argumente Europskoj komisiji.

Predsjednica von der Leyen i premijer Rutte prije toga su se sastali s članovima Predsjedništva BiH, dok premijer Plenković nije prisustvovao sastanku.

Plenković je izjavio da njegov nedolazak na sastanak nije bio usmjeren prema iskazivanju bilo kakvog nepoštovanja prema instituciji i Predsjedništvu BiH.

Ne zato što imamo nešto protiv člana Predsjedništva Željke Komšića ili Predsjedništva BiH, nego principijelno smatramo da je za kvalitetno funkcioniranje Bosne i Hercegovine, za ravnopravnost između sva tri konstitutivna naroda, važno da se ta ravnopravnost očituje i u izbornom procesu, kazao je Plenković.

Tijekom sastanka, članovi Predsjedništva BiH informirali su sugovornike o napretku koji je Bosna i Hercegovina postigla i naporima koji su učinjeni kako bi se ispunili preduvjeti za daljnji napredak na europskom putu.

U tom svjetlu, istaknuli su izuzetnu važnost narednog koraka na europskom putu i izrazili očekivanje da će Europska komisija dati pozitivno mišljenje i preporuku, na osnovu kojih će Europsko vijeće donijeti odluku o početku pregovora o pristupanju BiH s Europskom unijom.

Delegacija se sastala i sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom, a sa sastanka je poručeno da vlasti BiH imaju priliku učvrstiti temelje za ključne reforme u pravcu jačanja vladavine prava i integriteta izbora i otvore povijesni proces u kojem će BiH započeti službene pregovore ka punopravnom članstvu u Europskoj uniji.

Visoko strano izaslanstvo danas je održalo i sastanke s ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem te članovima Zajedničkog kolegija PSBiH i predstavnicima civilnog društva.

Posjet je imao za cilj ohrabriti vlasti u Bosni i Hercegovini da iskoriste tu priliku i intenziviraju napore kako bi do ožujka 2024. godine ostvarili neophodan napredak po 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije.

Također, posjet je bio prilika i za diskusiju o mogućnostima koje nudi Plan rasta Europske komisije za zapadni Balkan.

Plenković odbio doći u Predsjedništvo BiH zbog Komšića

(Fena)

7 komentara

  • Ta kabala ne viruje, ona nareduje. Samo covik bez mozga zeli svoju obitelj viditi u jos nevidenoj diktaturu, koja ce globalno milijarde ljudi iz sivota u smrt spremiti. Zar nije vec sada genska manipulacija nad covikom najveci krimen u istoriji?. I svi odgovorni hodaju naokolo i zele jos vise stete ljudskom rodu nanjeti.

  • Sad kad se sprema 3 svjetski rat zele i BiH a do prije 5 god smijali se, ee necete stoko jedna, BiH vam nece biti topovsko mesu u ratu protiv Rusije i Kine, mozete nam popusiti!

  • Tesko da bi im petog clana nasao nadaleko, jos im nedostaje schwab i soros, da se kompletira eskadrila koja rusi i unisti sve ljudske vrednote.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.