Volkswagen razvija tehnologiju za komunikaciju između vozila

Suradnja automobilskih i tehnoloških kompanija sve je veća, a trebala bi kulminirati kroz pet do deset godina kada će se na cestama pojaviti prvi komercijalni autonomni automobili koji će označiti početak jednog potpuno novog razdoblja za ovu industriju. No, dok do toga dođe, automobilske kompanije nastavit će s implementacijom tehnologije u vozila kojima još upravljaju ljudi, a jedna od tehnologija koju ćemo svi iznimno cijeniti jest mogućnost komunikacije između vozila.

Ovu tehnologiju trenutno razvija Volkswagen, a njena primjena u vozilima očekuje se tijekom 2019. – vozila će koristiti IEEE 802.11p (pWLAN) bežični standard koji će omogućiti direktnu komunikaciju između samih automobila i infrastrukture te će moći razmjenjivati poruke do udaljenosti od 500 metara. Automobili tako mogu upozoriti druga vozila na velike prometne gužve ili nesreće, odnosno na oštećenja ili led na cesti i slično, prenosi Zimo.co. Također, u Volkswagenu kažu kako bi se ova tehnologija mogla koristiti i u vozilima hitne pomoći i vatrogasnim vozilima tako će automobili znati kad im se takva vozila približavaju i moći će se na vrijeme skloniti s ceste i propustiti ih.

Na početku ova tehnologija koristit će se samo za upozorenja i informacije o lokalnim problemima u prometu, no kako s vremenom sve više automobilskih kompanija i gradova prihvati ovakvu tehnologiju, njene mogućnosti će se povećavati. Što se Volkswagena tiče, oni namjeravaju ovu tehnologiju implementirati kao dio standardne opreme u njihova vozila, odnosno neće biti limitirana samo na one koji si mogu priuštiti skupu dodatnu opremu uz svoj automobil.

Na Cnetu podsjećaju kako je Volkswagen Group već primijenio sličnu tehnologiju u modelu Auti A4 koji u Las Vegasu može primiti informacije sa semafora koji automobil, odnosno njegovo vozača obavještava koliko je još vremena ostalo do paljenja zelenog svjetla.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.