Volkswagen najčešće na meti lopova

U Republici Srpskoj su automobili marke Volkswagen najčešće na meti lopova, a zatim Audi i Mercedes, pokazuju podaci entitetske policije.

U prošloj godini u policiji RS-a su zaprimljene 143 prijave otuđenja motornih vozila, što je za dva automobila ili 1,4 posto više u odnosu na 2013.Od ukupnog broja prijavljenih, u 71 slučaju se radilo o teškoj krađi vozila, u 27 slučajeva o krađi vozila, a u 45 slučajeva o oduzimanju vozila na motorni pogon.

U istom razdoblju otkriveno je i evidentirano osam slučajeva prikrivanja i isto toliko krivotvorenja u vezi s krađom vozila, dok su u dva slučaja evidentirana lažna prijavljivanja u vezi s krađom vozila. U izvještajnom razdoblju pronađeno je i vlasnicima vraćeno 91 vozilo otuđeno na području Republike Srpske.

Osim toga, pronađena su 82 vozila čije krađe su prijavljene u Federaciji BiH. Samo na području CJB Istočno Sarajevo pronađeno je 66 vozila otuđenih na području Federacije BiH. Također, pronađeno je 13 vozila po potjernicama INTERPOL-a.

Redovno i planski su provođene operativne akcije kontrole auto-otpada na cijelom području RS, s ciljem otkrivanja i dokumentiranja kaznenih djela i pronalaska otuđenih automobila i presijecanja sprege kriminalnih grupa koje vrše ova kaznena djela, isporučuju ih auto-otpadima, gdje se rastavljaju i prodaju u dijelovima.

Ovim aktivnostima su ostvareni rezultati na području Banja Luke, Bijeljine i Doboja, a posebno na području Istočnog Sarajeva, gdje su na pojedinim auto-otpadima pronađeni dijelovi više desetaka otuđenih automobile, stoji u informaciji o radu MUPRS-a u 2014.godini.

(Fena)

Komentiraj: