Vojnici BiH u konzervama junetine dobivali svinjetinu

Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine potvrdilo je napise medija koji su prije nekoliko dana objavili kako se u konzervama junetine, namijenjenim pripadnicima Oružanih snaga (OS) BiH, nalazi svinjetina.

Kako je navedeno u priopćenju, na temelju prijava od strane pripadnika OS BiH te pisanja medija o navodnim nepravilnostima u oblasti nabavke, pripreme i distribucije prehrambenih artikala tijekom 2018. godine, MO BiH provelo je internu istragu s ciljem utvrđivanja činjenica vezanih za predmetne navode o procesima koji nisu provedeni u skladu s važećim propisima te Pravilnikom o prehrani u MO i OS BiH i ugovorima o nabavkama artikala prehrane u MO BiH i OS BiH, kao i drugim procedurama koje reguliraju prehranu u MO i OS BiH.

Kao rezultat interne istrage utvrđeno je da su dva dobavljača s kojima je MO BiH sklopilo ugovore o opskrbljivanju konzerviranih obroka s junećim mesom te pite s mesom, izvršili isporuku dijela predmetnih artikala prehrane, u kojima se, a na osnovu laboratorijskih analiza nadležnih zavoda, pored deklariranih sastojaka, utvrdilo i postojanje svinjskog proteina, navode iz MOBiH.

Nadležni u MO i OS BiH, dodaje se, odmah su po prvoj izraženoj sumnji, hitno zabranili upotrebu spornih artikala u prehrani pripadnika u komandama i jedinicama OS BiH do okončanja svih laboratorijskih analiza iz predmetnih nabavki.

U skladu s utvrđenim činjenicama, Ministarstvo obrane BiH poduzet će mjere i aktivnosti u cilju pravne zaštite interesa MO i OS BiH u predmetnim stvarima. Također će se, u cilju jačanja sustava planiranja, kontrole i nadzora nad artiklima prehrane, provesti aktivnosti radi utvrđivanja eventualne odgovornosti pripadnika MO i OS BiH koji bi se mogli dovesti u vezu s utvrđenim propustima, priopćeno je iz Ministarstva.

(www.jabuka.tv)


9 komentara

  • Pa šta ce da im fali,njihovo šupljacenje da nejedu svinjetinu,eh da su je imali u sarajevu 92-95god jeli bi oni i papke.Nego kroz taj pamflet o vjeri da nejedu svinjetinu pa odmah veliki vjernici.Ćudo!Nijedna hrana nemoze i nesmije biti grijeh.

  • Oni nama upakovase Zeljka Komsica tko hrvatskog clana presjednistva i to po treci puta. A oni se brinu sto im netko u konzetvu upakovaovsvinjetinu.. Puno gore je ovo prvo sto oni rade oci na oci citavom svijetu i EU- ji…Kakav je to bosnjak, musliman koji ne moze prepoznati govedinu od svinjetine…

    2
    1
  • Lijepo je vidijeti jedinstvo u os bih, jede se svinjetina, čvarci..vojnici budno čuvaju povjerene objekte,u svakom momentu je vojnik os bih spreman da napravi 2 marinca, definitivno os bih su ozbiljna vojna sila, ne kao jna, ali jako blizu.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.