Vojko V i Grše na sudu zbog Mamića: To je umjetnička sloboda

Zoran Mamić tužio je repere za klevetu zbog pjesme ‘Mamići’, u kojoj se spominje korištenje kokaina, što je rezultiralo ročištem u Splitu.

Ovo je posve nepotrebno, apsolutno promašeno. Očekujem razborito postupanje. Generalno gledano, umjetnik ima pravo i poziv, možda i obvezu, izražavati svoj stav specifičnim postupanjem, pokazati dozu kritičnosti. U ovom slučaju su izdvojene, vjerovali ili ne, samo tri riječi, ali mislim da bi to djelo trebalo sagledati u cjelini, kazao je za Tportal.hr prije nekoliko dana odvjentik Vinko Ljubičić.

Na Općinskom sudu u Splitu počelo je u utorak suđenje reperima Vojku V i Grši po tužbi Zorana Mamića za klevetu.

Sudac Saša Marijan pitao je stranke postoji li mogućnost mirnog rješenja spora na što je Mamićeva odvjetnica Jovana Puhalo kazala kako je spremna povući tužbu, ako mu se javno ispričaju. Odvjetnik Vinko Ljubičić, zastupnik Vojka V, kazao je da reperi nisu željeli ni htjeli klevetati.

Oni su jednostavno htjeli iskazati revolt radi zaštite određenih vrijednosti i ponašanja. Tuženici ne znaju tužitelja niti imaju motiv klevetati. Ovdje su stvari izvučene iz konteksta, kazao je odvjetnik Ljubičić, prenosi Dalmatinski portal.

Odvjetnica Puhalo kazala je kako 95 % teksta pjesme Mamići nije u tužbi, nego, kako je obrazložila, neistinita činjenična tvrdnja koja se tri puta ponavlja, a to je da je Mamić drogiran, odnosno na kokainu.

Vojko V i Grše naveli su kako se ne smatraju krivim, piše Tportal.hr.

Vojko i Grše su nakon ročišta dali i izjavu za medije. Izašao mi je album prošli tjedan, skinite ga, poslušajte, rekao je Vojko V i dodao da je prijedlog o svjedočenju Zorana Mamića putem videolinka “smiješan”.

Zna se što je hip-hop, odakle je krenuo i što predstavlja u društvu. To je umjetnička sloboda, dodao je Grše.

Odvjetnica Puhalo je predložila da se Mamić ispita video linkom iz Livna, kao i da se pribavi izvadak iz kaznene i prekršajne evidencije iz koje bi bilo vidljivo da nije nikad kazneno i prekršajno prijavljivan za drogu, a kamoli za kokain.

Kako je sudac odbio prijedlog da se Mamić ispita video linkom iz Livna, odvjetnica Puhalo zatražila je da se u BiH ispita putem međunarodne pravne pomoći, ali i to je sudac Saša odbio jer zbog protivljenja okrivljenika takvom saslušanju taj iskaz ne bi mogao biti pročitan u ovom postupku.

(www.jabuka.tv | Foto: Miroslav Lelas/Pixsell)