Vodeći svjetski časopisi hvale ljepote Blidinja

Park prirode Blidinje i ovoga je ljeta odredište brojnih izletnika koji, za razliku od ranijih godina, sada znatno brže dođu na prelijepi plato između planine Vrana i Čvrsnice. Cesta od Posušja potpuno je asfaltirana i otamo se, primjerice, od Rakitna na Blidinje stigne za dvadesetak minuta, piše Večernji list.

I s duvanjske strane cesta je najvećim dijelom asfaltirana. Od Lipe do prijevoja iznad Svinjače sve je asfaltirano, a ostalo je asfaltirati tek nekoliko kilometara od prijevoja do spoja ceste ispred Blidinjskog jezera s cestom koja vodi iz Posušja. A i taj neasfaltirani dio je u tako dobrom stanju da se njim lako prijeđe i malim autima.

U odnosu na prethodne godine, ponuda u Parku prirode znatno je bolja i raznovrsnija. Poboljšane su i označene biciklističke staze za brdski biciklizam kojem se posvetio Ante Bagarić. Ponajviše zahvaljujući njemu, Blidinje je posljednjih godina postalo omiljena destinacija za brdski biciklizam i planinarenje, koji su tek dio turističke ponude za avanturiste na Blidinju. Zahvaljujući odličnim stazama i starim planinskim putovima, vodeći svjetski časopis za turizam i kulturu prije koju godinu Blidinje je uvrstio u najpoželjnija odredišta te vrste u svijetu.

Govoreći o turističkoj ponudi za avanturiste, domaćini na Blidinju napominju da ne zaboravimo spomenuti kako Blidinje sve više otkrivaju ljubitelji padobranskog jedrenja, tj. paraglidinga te kajterskog surfanja. Iako nismo imali sreće taj dan promatrati paraglidere kako se spuštaju s obronaka Čvrsnice, na Blidinjskom jezeru mogli smo gledati kako dvojica kajtera jedre na dasci. I ugostiteljska ponuda restorana na Blidinju je poboljšana.

Motel “Hajdučke vrleti” koji je završen i izvana i sada izgleda jako lijepo, znatno je unaprijedio svoju ugostiteljsku ponudu. Cijene su jako prihvatljive, a jedino što hitno moraju poboljšati jest internetska veza.

Čini nam se kako su u unapređenju ugostiteljske ponude najviše otišli u restoranu “Staza” na samom skijalištu. Kod njih su i internetske veze najbolje, a i kava se ujutro može popiti ispred kafića na blidinjskom suncu. Ispod skijališta uređeno je igralište na kojem su na treningu susreli i fotografirali rukometaše HRK Zrinjski iz Mostara koji su, pod vodstvom trenera Zdravka Medića i njegova pomoćnika Ivana Šprlje, dva tjedan bili na visinskim pripremama na Blidinju.

Ivan Šprlje, koji je zadužen i za kondicijske pripreme rukometaša, govori kako je Blidinje idealno za visinske pripreme sportaša te kako je prava šteta da na Blidinju nema sportske dvorane. Kako bi trenirali i u dvorani, rukometaši Zrinjskog su s Blidinja morali silaziti u Posušje te su se nakon treninga opet vraćali na Blidinje gdje su radili na stjecanju fizičke snage, hranili se i spavali.

Da bi se uskoro i u tom pogledu nešto moglo mijenjati, kažu nam i iz uprave skijališta. Novi ulagač u skijalište najavljuje izgradnju hotela sa sportskom dvoranom te proširenje skijaške staze i izvlačenje žičare na još veću visinu. Za umjetni snijeg već se gradi bazen s vodom koji bi mogao biti završen već do nove skijaške sezone.

Zbog krađa i provala u vikendice, a njih je na Blidinju, kažu, 960, od ove godine djeluje i Delta osiguranje. Pripadnici te zaštitarske kuće brinu se o sigurnosti vikendica i već su, kažu, osigurali nekoliko stotina vikendica o kojima se svakodnevno brinu. Taj i ostali segmenti pokazuju kako neke stvari na Blidinju idu u očekivanom pravcu, na zadovoljstvo ljudi koji tu imaju vikendice, kao i onih koji kao izletnici dolaze na Blidinje i uživaju u ljepotama Blidinjskog jezera, Masne Luke, Kedžare s Divinim grobom ili obilazeći poznatu nekropolu stećaka.

(www.jabuka.tv)

9 komentara

Komentiraj: