Vodeći američki stručnjak za cjepiva svjedočio protiv Trumpa: Zakasnili smo

Doktor Rick Bright, bivši direktor Uprave za biomedicinska istraživanja i razvoj, svjedočio je pred američkim Kongresom u četvrtak o nepripremljenosti administracije predsjednika Donalda Trumpa na pandemiju koronavirusa.

Bright smatra kako je cijela administracija mogla napraviti bolje u počecima pandemije novog koronavirusa.

Vjerujem da smo mogli bolje. Vjerujem da kritične poteze nismo napravili na vrijeme, rekao je Bright i spomenuo e-mail koji je dobio od Mikea Bowena, dobavljača medicinske opreme.

U velikim smo go*nima, svijet je u velikim go*nima, pisalo je u mailu, a Bowen je bio zabrinut zbog malog broja respiratora N95, dodajući da je vlada odbila povećati proizvodnju.

Bright je rekao kako je pokušao upozoriti vodeće ljude u vladi o takvim problemima, no uvijek bi dobio isprike ili ne bi dobio nikakav odgovor.

Tu smo već zakasnili. To je bila posljednja prilika da spasimo živote zdravstvenih radnika, a nismo napravili ništa.

Bright je jedan od vodećih ljudi u SAD-u što se tiče razvoja cjepiva i vjeruje kako je 12-18 mjeseci za cjepivo protiv korone vrlo optimističan scenarij.

Možemo dobiti cjepivo u tom periodu ako sve prođe savršeno. Nikada nije sve savršeno i vjerujem da će trebati dulje da dođemo do cjepiva. Brinem se ako se budemo previše žurili i preskakali kritične korake, da u tom slučaju nećemo moći ocijeniti sigurnost cjepiva, tako da će nam trebati vremena.

Bright je još prije Trumpovu administraciju optužio da pokušava požuriti upotrebu hidroksiklorokina, lijeka protiv malarije, za liječenje pacijenata s covidom-19, zbog čega je, prema njegovim tvrdnjama, smijenjen. Trump je u tvitu napisao da nikada nije čuo za Brighta, prenosi Index.

Ne znam tko je on, nikada ga nisam upoznao ili čuo za njega. Čini mi se da se radi o nezadovoljnom zaposleniku, čovjeku kojeg ne vole i ne poštuju ostali u njegovim krugovima. S takvim stavom više ne bi trebao raditi za našu vladu.

Putem žalbe Bright traži da ga se vrati na direktorsku poziciju.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.