Vlasti ne reagiraju: Gužva za vizu i odlazak iz BiH

Od ranih jutarnjih sati više desetina ljudi, većinom mladih, stoji u redu ispred zgrade “Ekvator”, u kojoj se na drugom katu nalazi ured Veleposlanstva Slovenije u BiH i čeka vize. “Dolazim već četvrti put pred Veleposlanstvo i ne pamtim ovakvu gužvu. Vozač sam i radio sam ovdje godinu i pol. Pokušavao sam srediti papire za Njemačku i nisam uspio, ali uspio sam pronaći poslodavca u Sloveniji”, priča 28-godišnjak iz Bihaća za Nezavisne novine, koji kao razloge svoga odlaska navodi veću plaću i bolje uvjete rada.

Dodaje da za razloge zašto odlazi treba pitati vlast koja ne reagira na sve veći odlazak stanovništva. M. I. iz Cazina već sedam godina živi u Sloveniji i radi kao vozač. Kaže da nisu traženi samo vozači, već i druga zanimanja poput zidara, varioca, molera. Pred Veleposlanstvom čeka svoju suprugu, kojoj je odobren boravak prema osnovi spajanja obitelji. Termina za zakazivanje nema, kaže, dođeš, poraniš, stojiš i čekaš. Problem je što ured radi tri dana tjedno i to samo tri sata, od devet do 12 sati, pišu Nezavisne.

Mnogi se prolaznici zaustavljaju i na prvi pogled pomisle da su redovi zbog banke, koja posluje u istoj zgradi, ali odlaze zabrinutih pogleda kada dobiju odgovor da je u pitanju čekanje na slovensku vizu i odlazak iz BiH. U slovenskom veleposlanstvu u Banjoj Luci su za Nezavisne potvrdili da je broj zainteresiranih porastao za oko 20 posto u odnosu na prošlu godinu.

Ističu da obrada jednoga zahtjeva za boravak, na osnovi zaposlenja ili spajanja obitelji, traje maksimalno 30 minuta, ako je dokumentacija uredna. Događa se često, kako objašnjavaju, da dokumenti nisu potpuni, te da najčešće nedostaje osiguranje ili, pak, papiri koji nisu prevedeni na slovenski jezik.

“Većina njih su pronašli poslodavce i predali su zahtjev u Sloveniji pa dolaze ovdje zbog otisaka prstiju. Svi zahtjevi koje mi primimo od državljana BiH šalju se na odlučivanje u Sloveniju”, navode u Veleposlanstvu. Ističu da, prema njihovim slobodnim procjenama, najčešće odobrenje dobivaju građevinari, varioci i vozači, pišu Nezavisne.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.