Vlasnik NK Rijeka optužen zbog bespravne gradnje

Izvanraspravno vijeće Općinskog suda u Zadru potvrdilo je optužnicu protiv riječkog poduzetnika i čelnika NK Rijeka Damira Miškovića te još tri osobe i jedne tvrtke za bespravnu gradnju na pomorskom dobru u mjestu Miškovići na otoku Pagu.

Svim okrivljenicima na teret se stavlja počinjenje kaznenog djela protiv okoliša iz članka 212. Kaznenog zakona, za što je predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, prenosi Slobodna Dalmacija.

Tročlano vijeće zadarskog suda odluku je donijelo krajem prosinca prošle godine, nakon što je odlučivalo o prigovoru Miškovićeve obrane na optužnicu podignutu u veljači 2019. godine. Zadarsko odvjetništvo je naknadno pojasnilo svoje stajalište i optužnica je je sada postala pravomoćna.

Četiri osobe i jedna tvrtka sumnjiče se za bespravnu gradnju objekta, privatne rive i privezišta na zaštićenom dijelu obale u dotad netaknutoj uvali Mlinarice.

Prema optužnici, prvookrivljeni je Šime Mišković (80), drugookrivljeni je njegov sin, Damir Mišković, dok su treće i četvrtookrivljeni dvojica građevinara iz Zagreba, Ilija Beara i Ilija Babić. Kao peto optuženo je zagrebačko trgovačko društvo “Teh gradnja”.

Oca i sina Miškovića tereti se da su od 14. ožujka 2014. do 14. veljače 2017. dogovorili s “Teh gradnjom” izgradnju obiteljske kuće na zemljišnoj čestici u Dinjiški iako su bili svjesni da ne mogu graditi na pomorskom dobru, „u području koje je propisom proglašeno područjem od posebnog interesa za državu”.

Sve su to dogovorili bez prethodnog ishođenja građevinske dozvole od nadležnog Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, a paralelno s izgradnjom kuće na obalnom morskom pojasu izvođači radova, Ilija Beara i Ilija Babić, su po nalozima Miškovića izgradili obalnu šetnicu u dužini od 180 metara, širine tri metra, s rampom dimenzija 9×2,7 m.

Općinsko državno odvjetništvu u Zadru traži da se svoj četvorici okrivljenih izrekne kazna zatvora od godine dana, s rokom kušnje od dvije godine, uz solidarnu obavezu da poprave štetu načinjenu kaznenim djelom. Drugim riječima, da sruše bespravno sagrađene objekte i obalu vrate u prvobitno stanje.

Za “Teh gradnju” se predlaže i novčana kazna od milijun kuna. Tužiteljstvo također navodi da je sve radove plaćao Damir Mišković i to u znatno većem iznosu nego što je ugovorena gradnja samog stambenog objekta, za bruto od 2,6 milijuna kuna.

Preostalo plaćanje očito se odnosi na obimne građevinske radove iz činjeničnog opisa ove optužnice, a slijedom čega je izvedeni zaključak da je djelovao u dogovoru sa svojim ocem koji je ugovorio izgradnju kuće, dok je također jasno da toliki obim izgradnje mimo ugovorenog stambenog objekta nije mogao biti proveden bez znanja direktora tvrtke, trećeokrivljenog Ilije Beare, radi čega se isti također tereti za učin predmetnog kaznenog djela protupravne gradnje, navodi se u optužnici koju potpisuje zamjenik općinskog državnog odvjetnika Igor Vulić.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.