Vladajuća većina u NSRS nakon 15 sati rasprave usvojila 20 zaključaka

Zastupnici vladajuće većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) usvojili su 20 zaključaka, među kojima je i onaj koji promovira prava naroda na samoopredjeljenje, te najavljuje i novi ustav RS, o kojem će se izjasniti i građani na referendumu, u slučaju izostanka reakcije na pokušaje razgradnje Daytonskog sporazuma.

U slučaju negiranja prava naroda na samoopredjeljenje, koje je proklamirano poveljenom UN-a i daljoj podršci aktivnostima koje vode razgradnji Daytonskog sporazuma, RS zadržava pravo da konačno odluči o svom budućem statusu, navodi se u zaključcima SNSD, DNS, Socijalističke partije, DEMOS, Ujedinjene Srpske, te NDP-a.ž

Nakon 15 sati rasprave o Informaciji o, kako je navedeno, “neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i utjecaju na položaj i prava RS“, zastupnici su na posebnoj sjednici, rano jutros, u 03.30 sati, usvojili i zaključak ukojem se kaže da će entitetski parlament nastaviti djelovati u skladu sa rezolucijom o zaštiti ustavnog poretka i vojnoj neutralnosti kojom se RS obvezala na vojnu neutralnost.

Podržana je suradnju sa NATO-om i njenim ključnim članicama na pitanjima sigurnosti, ali se protivi članstvu BiH u NATO, najprije zbog toga što neprihvatljivim smatra formiranje NATO granice prema Republici Srbiji, kao i zbog ogromnih troškova koje bi pristupanje ovom savezu proizvelo za RS i BiH.

U slučaju nasilnih pokušaja pristupanja Bosne i Hercegovine NATO savezu, RS će održati referendum na kojem će građani odlučiti o članstvu RS u bilo kakvim vojnim savezima, stoji, između ostalog,u zaključcima za koje su glasovala 53 zastupnika, nitko nije bio protiv niti suzdržan. Narodna skupština je zadužila Vladu da analizira, kako je rečeno, efekte neustavnih prenosa nadležnosti sa entiteta na razinu BiH, uključujući nadležnosti prenesene putem tzv. međuentitetskih sporazuma u oblasti obrane i neizravnih poreza, te da o tome izvijesti Narodnu skupštinu, s ciljem pokretanja razgovora između entiteta i legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda o preispitivanju njihove efikasnosti.

Posebno, Narodna skupština RS zadužuje Vladu Republike Srpske da izvrši pripreme kako bi se omogućilo eventualno izdvajanje iz PDV sustava BiH i otvaranje posebnog računa za PDV RS, budući da radom Uprave za neizravno oporezivanje BiH, kao i načinom raspodjele prikupljenih sredstava, nastaje šteta za RS i njene građane, navodi se u usvojenim zaključcima.

Od Vlade RS se traži da pokrene pregovore sa Vladom Federacije BiH u cilju hitnog usuglašavanja Zakona o Ustavnom sudu BiH, zatim se zagovara reforma institucija pravosuđa, pitanje sastava i načina rada Ustavnog suda BiH, ukidanja OHR-a, odbacuju „bonske ovlasti“ visokog predstavnika kao potpuno neustavna, nezakonita i nelegitimna…

Zastupnica zastupničke grupe „Zajedno za BiH“ Begija Smajić je upozorila kako se u „Informaciji o neustavnoj transformaciji daytonske strukture BiH i utjecaju na položaj i prava RS“, vrijeđaju žive žrtve genocida, među kojima je ona.

Navodite da je moj narod izabrao da konstruira status žrtve, rekla je Smajić. Postavila je i pitanje kada će biti usvojen zakon o zabrani negiranja genocida te pozvala visokog predstavnika da on to uradi, ako nema spremnosti kod domaćih političara. Zakazivanje posebne sjednice s predloženom točkom dnevnog reda zatražila je potpisima jedna trećina zastupnika iz vladajuće većine u RS.

(Fena)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.