Vlada Srbije dala jamstva za privremenu slobodu Ratka Mladića

Vlada Srbije dala je jamstva za puštanje optuženoga ratnoga zločinca Ratka Mladića na privremenu slobodu iz Haaškoga suda (ICTY) radi liječenja, prenosi Tanjug izjave srpskoga ministarstva pravosuđa.

Ministarstvo je istaknulo da je dopis s jamstvom države proslijeđen obrani koja će ga dostaviti Haaškom sudu, piše Večernji list. Jamstva su dana na zahtjev Mladićevih branitelja i obitelji nakon što je ministarstvo dobilo neophodna mišljenja, a one podrazumijevaju da Srbija kao država jamči da Mladić neće pobjeći tijekom privremene slobode. Haaški sud ranije nije usvojio zahtjev za liječenjem u Srbiji unatoč dobavljenim jamstvima.

U pritvoru od 2011. godine

Ratko Mladić nalazi se u haaškom pritvoru od uhićenja 2011., nakon što je proveo gotovo 12 godina u bijegu. Bivšega zapovjednika vojske Republike Srpske tužiteljstvo ICTY-ja optužilo je za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata diljem BiH, dugotrajnu opsadu i teror nad građanima Sarajeva i uzimanje pripadnika međunarodnih snaga UN-a za taoce tijekom rata u BiH 1992. – 1995. godine.

Tužitelji su u završnoj riječi tvrdili kako je tijekom suđenja dokazano sudjelovanje Mladića u udruženom zločinačkom pothvatu nasilnoga stvaranja srpske države na teritoriju BiH, čiji je bi

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.