Vlada SAD-a će deportirati muškarca koji je sudjelovao u masakru u Srebrenici – Jabuka.tv

Vlada SAD-a će deportirati muškarca koji je sudjelovao u masakru u Srebrenici

Muškarac iz Ohia, optužen da je bio pripadnik paravojne policije koja je sudjelovala 1995. u srbijanskom masakru 8.000 bošnjačkih muslimana u Srebrenici, bit će deportiran iz SAD-a prema sporazumu o priznanju krivnje jučer na američkome Saveznom sudu.

Vlada SAD optužila je prošle godine Olivera Dragića u Akronu, Ohio, kada je otkriveno da je bio pripadnik specijalnih jedinica u Bosni i da je na prijevaru ušao u Sjedinjene Američke Države kao izbjeglica, tvrdeći da je bio žrtva rata.

Dragić (42) je jedan od nekoliko muškaraca u sjevernom Ohiu koje su tužitelji optužili posljednjih godina da su prikrivali svoju uključenost u rat u Bosni prigodom ulaska u SAD. Dragić je priznao lažne iskaze, no poriče da su on i njegove policijske postrojbe sudjelovale u ratnim zločinima blizu Srebrenice 1995., rekao je Dragićev branitelj Darin Thompson.

Tijekom rata u Bosni 1992. – 1995. godine oko 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka ubile su postrojbe bosanskih Srba pod zapovjedništvom bivšega generala Ratka Mladića u Srebrenici u srpnju 1995. i to je najgore masovno ubojstvo na europskom tlu nakon Drugoga svjetskoga rata.

Vlada SAD-a navodi da je Dragićeva paravojna policija bila razmještena oko Srebrenice da bi pronašla preživjele i spriječila njihov bijeg.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.