Vlada Japana donirala opremu za osam medicinskih ustanova u BiH – Jabuka.tv

Vlada Japana donirala opremu za osam medicinskih ustanova u BiH

Dokumenti o primopredaji medicinske opreme za potrebe osam zdravstvenih ustanova u BiH potpisani su danas u Sarajevu, a osigurana je u okviru Granta neprojektne pomoći Vlade Japana za Bosnu i Hercegovinu.

Vršiteljica dužnosti tajništva Ministarstva civilnih poslova BiH Biljana Čamur Veselinović u izjavi novinarima zahvalila je za tu vrijednu donaciju te pojasnila da se realizira na bazi sporazuma potpisanog između BiH i Vlade Japana, a tiče se podrške Bosni i Hercegovini u ekonomskom i drugim oblicima razvoja.

Kazala je da je Vlada Japana osigurala oko 580.000 KM za nabavku te medicinske opreme namijenjene prvenstveno sektorima u oblasti kirurgije, ginekologije, akušerstva i pedijatrije.

Medicinska oprema namijenjena je za bolnicu “Dr. Mladen Stojanović” Prijedor, Kantonalnu bolnicu “Dr. Safet Mujić” Mostar, Kantonalnu bolnicu “Dr. Irfan Ljubijankić” Bihać, Sveučilišni klinički centar Mostar, Univerzitetski klinički centar Tuzla, Univerzitetski klinički centar Sarajevo, Dom zdravlja Brčko i Bolnica u Zvorniku.

Veleposlanik Japana u BiH Hideyuki Sakamoto naglasio je danas da nabavka medicinske opreme predstavlja samo jednu komponentu šireg projekta Vlade Japana čija ukupna vrijednost je oko 200 milijuna japanskih jena ili oko 3.1 milijuna KM.

Osim Ministarstva civilnih poslova BiH, Ministarstvo sigurnosti i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH bit će primatelji vozila za hitne slučajeve, opreme za cjevovode za pitku vodu i druge. Planirano je i da Ministarstvo civilnih poslova BiH u bliskoj budućnosti bude primalac hidrometeorološke opreme, istaknuo je veleposlanik Japana u BiH.

Direktor Bolnice u Zvorniku Ivan Popović i Kantonalne bolnice “Dr. Safet Mujić” Mostar Zlatko Guzin zahvalni su za vrijednu, korisnu i kvalitetnu donaciju za koju kažu da će u mnogome doprinijeti kvaliteti rada svih ustanova za koje je namijenjena, a sve na zadovoljstvo pacijenata i zaposlenika.

Pomoć koju je Vlada Japana osigurala za sektor zdravstva u BiH u dvadeset godina premašila je 82,5 milijuna eura.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.