Vlada HNŽ pozvala Nezavisni sindikat SKB Mostar na pregovore

“U želji da, kao i sa drugim socijalnim partnerima, na obostrano zadovoljstvo potpiše kolektivni ugovor”, Vlada HNŽ-a ponovno poziva Nezavisni sindikat zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar da zajednički započnu proces pregovaranja.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Podsjećamo kako je Vlada, nakon što su se stekli zakonski uvjeti, na sjednici održanoj 9. rujna 2020. godine, na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite, jednoglasno donijela Zaključak kojim je Sindikatu ponudila zaključivanje Kolektivnog ugovora s identičnim materijalnim i nematerijalnim pravima i obavezama kako je to definirano vrijedećim trogodišnjim Kolektivnim ugovorom o pravima i obavezama radnika iz djelatnosti doktora medicine i stomatologije na području HNŽ, odnosno povećanje koeficijenata složenosti zanimanja u istom rasponu postotaka za koje su povećani i koeficijenti složenosti zanimanja u Kolektivnom ugovoru iz djelatnosti doktora medicine i stomatologije potpisanom 2018. godine.

Budući da Sindikat nije prihvatio ponuđeni prijedlog, Vlada je, na prijedlog resornog Ministarstva, donijela jednoglasnu Odluku o pokretanju procesa pregovaranja za zaključenje granskog Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika iz oblasti zdravstva na području HNŽ, a njen sastavni dio je Protokol o vođenju pregovora radi zaključenja granskog Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavca i radnika u području zdravstva na teritoriju HNŽ.

Na ponuđeni Protokol o vođenju pregovora, koji im je dostavljen 11. prosinca 2020. godine, Sindikat se još uvijek nije očitovao zbog čega je nemoguće, na zakonit način, započeti proces pregovaranja o kolektivnom ugovoru.

Čudi nas da se umjesto očitovanja i supotpisivanja Protokola, te sjedanja za pregovarački stol, Sindikat odlučio na prosvjedne šetnje.

Poštujući takvu njihovu odluku, naglašavamo kako je Pregovarački tim u ime Vlade, resornog Ministarstva, osnivača zdravstvenih ustanova, općina, gradova, županija i FBiH, već danas spreman supotpisati Protokol i započeti proces pregovaranja u vjeri kako korektan dijalog i iskreno socijalno partnerstvo nemaju alternativu, priopćeno je iz Vlade HNŽ.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

  • Zašto vlada ne pozove ravnatelja na razgovore da upita kako se dolazi do tog bogastva što on ima kako bi i ostatak nacije počeo da malo misli i namakne koju marčicu.Glup narod a pojedinci prepametni, zar ne…

  • Nije vrijeme da se prave prosvjedi. Kako mogu poslje ovih dana kad smo svi u suzama i tuzi za 8.mladih zivota. I velike katastrofe u Hrvatskoj. Nedaj Boze. Traziti prava dostojanstveno da. A isto nas boli zivo sjecanje, kad smo u ratu radili cesto i bez plata. I nikad pacijent nesmje trpjeti, posljedice necijeg nezadovoljstva. Osobno ministar Opsenica je radio cijel rat u onom bunkeru od Radiologije, gdje se ginulo i nasi kolega koliko je poginulo iduc il vracajuc se s posla pok. Im dusi. Ili ranjeno snajperima. Nikad pacijenti nisu smjeli trpiti, sve je moralo bit s ljubavlju odradeno ili kuci,ima ko ce raditi i biti zadovoljan s tim sto ima. Ok trazit prava ali polako. Sve je to puka mladost a oni sto su cutke radili i postovali posao tu nema. I takvi ce lijecit pacijente. Boze sacuvaj

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.