Vlada HNŽ-a uzima kredit od 32 milijuna KM za obnovu bolnica

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) usvojila je na sjednici u četvrtak Prijedlog odluke o prihvaćanju Sporazuma o zajmu između Saudijskog fonda za razvitak i Bosne i Hercegovine u iznosu od 32 milijuna maraka za projekt izgradnje i obnove bolnica u HNŽ-u.

Od ukupnog iznosa, za izgradnju Dječje klinike u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar izdvojit će se 19,2 milijuna maraka, za izgradnju, obnovu i opremanje odjela u RMC “Dr. Safet Mujić” Mostar 9,6 milijuna maraka, a za izgradnju i obnovu odjela i nabave računalne i medicinske opreme za Opću bolnicu Konjic 3,2 milijuna maraka.

Tijekom rasprave istaknuto je kako Vlada pored redovitog financiranja rada zdravstvenih ustanova u HNŽ-u, proračunskim i izvanproračunskim sredstvima snažno podupire razvitak bolničkih ustanova koje su temelj skrbi za zdravlje građana HNŽ-a, priopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću Vlade HNŽ-a. Vlada je usvojila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi.

Nacrtom je predviđeno utemeljenje odgojnog centra-ustanove u kojoj se provodi odgojna mjera upućivanja maloljetnika, vrši dijagnostika i opserviranje maloljetnih počinitelja kaznenih djela tijekom sudskog postupka po naredbi tužiteljstva ili suda.

Naglašeno je, također, kako bi to bila ustanova socijalne skrbi s temeljnom zadaćom prihvaćanja, zbrinjavanja i opserviranja u koju maloljetni počinitelj kaznenog djela može biti smješten po odluci suda umjesto pritvora. Na prijedlog Ministarstva prometa i veza, Vlada je usvojila Srednjoročni program izgradnje i održavanja regionalnih i priključnih cesta u HNŽ-u od 1. siječnja 2018. do 31. prosinca 2021. godine.

Naglašeno je kako su za 2018. godinu za tu namjenu u Proračunu HNŽ-a osigurana sredstva u iznosu od 5.775.000 maraka, dok će za svaku narednu godinu iznos biti uvećan za 5 posto.

U sklopu rasprave, Vlada je usvojila zaključak kojim, iznova, od resornog ministarstva i Vlade FBiH traži da način raspodjele naknade za ceste koja je krajem godine povećana za 15 feninga, od čega 10 feninga ide za autoceste i brze ceste, a 5 feninga za ostale ceste, ostane po dosadašnjem ključu raspodjele odnosno da od 5 feninga namijenjenih FBiH 40 posto ide F BiH, 35 posto županijama i 25 posto jedinicama lokalne samouprave.

Pored toga, od Vlade Federacije BiH traži se da izvan snage stavi odluke o kategoriziranju cesta u autoceste i brze ceste, magistralne ceste i regionalne ceste iz 2014. godine.

Na današnjoj sjednici, pored niza drugih odluka i rješenja, Vlada je usvojila cjelokupne odgovore na upite iz Upitnika Europske komisije na engleskom jeziku čime je u zadanim rokovima, u sklopu svojih ovlasti, u cijelosti okončala postupak od iznimnoga značaja na putu BiH ka europskim integracijama, stoji u priopćenju.

(Fena)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.