Vlada FBiH donijela odluku o povećanju cijene plina za 21,7 posto

Vlada Federacije BiH donijela je u četvrtak, na zahtjev Energoinvesta d.d. Sarajevo, odluku o povećanju cijene prirodnog plina na za 21,7 posto.

Kako je na konferenciji za medije pojasnio federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, takvoj odluci prethodila je suglasnost Ministarstva energije, rudarstva i industrije upućena prema Federalnom ministarstvu trgovine koje je službeni obrađivač odluke.

Podsjetio je da Energoinvest ima ugovorni odnos s Gazpromom i došlo je do povećanja cijene od Gazproma prema Energoinvestu kao jedinom dobavljaču u Federaciji BiH za iznos od 21,7 posto.

Podvukao je da u ovom trenutku Vlada FBiH, nakon provedenih analiza, nije u mogućnosti subvencionirati ovo povećanje, ali je Džindić najavio da će se pratiti situacija u sljedeća tri mjeseca.

Direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević kazala je da je povećanje cijene plina očekivano s obzirom na sva povećanja proteklih mjeseci te je podsjetila da se na osnovu postojećeg dugogodišnjeg ugovora određuje kvartalna cijena plina.

Analizirali smo ovu cijenu s prethodnim godinama i zaključili smo da ona nije toliko enormna. Podsjetili smo da je 2008. godine cijena bila veća nego je danas, kao i 2010., 2011., 2012. pa i 2014. i 2015. godine, podvukla je Hadžialjević.

U razdoblju pandemije koronavirusa došlo je do značajnog smanjenja cijene plina jer se nafta, naftni derivati i plin nisu trošili u očekivanim količinama, dok je cijena nafte u zadnja tri mjeseca povećana za 44 posto.

Ove cijene plina, koje se odnose na distributere, će vrijediti tri mjeseca, a sva povećanja i pomjeranja nafte i ono što utječe na cijenu neće imati efekta sljedeća tri mjeseca, dok se sljedeća cijena očekuje 1. srpnja, zaključila je Hadžialjević.

Pogledajte nove cijene goriva u Hercegovini

(Fena)

8 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.