Vlada FBiH će subvencionirati zapošljavanje mladih

Snažan poticaj zapošljavanju mladih jedna je od ključnih reformskih mjera federalne Vlade u idućoj godini. Uredba kojom će se regulirati proces subvencioniranja novog zapošljavanja i samozapošljavanja u Federaciji već je pripremljena, a osigurana su i proračunska sredstva.

Oni koji će moći računati na potporu u zapošljavanju su osobe u životnoj dobi od 15 do 30 godina, bez radnog iskustva u struci, a koje se na burzi rada nalaze duže od 30 dana i nemaju više od godinu dana radnog staža. Za pomoć pri samozapošljavanju bitno je da je osoba starija od 18 godina i da je više od mjesec dana na burzi rada, piše Večernji list.

Mnogo veće kriterije moraju ispuniti poslodavci, odnosno tvrtke koje će koristiti subvencije za zapošljavanje po ovom programu Vlade Federacije.

Da bi dobili subvenciju u iznosu koji odgovara ukupnom iznosu obveznih doprinosa na najnižu neto plaću u Federaciji i iznosu za sufinanciranje neto plaće u visini od 100 posto najniže neto plaće s uračunatim porezom na dohodak na razdoblje od 12 mjeseci, poslodavci moraju ispuniti niz uvjeta.

Prvi je da tvrtka obavlja djelatnost koja nije iz oblasti trgovine, ugostiteljstva ili priređivanja igara na sreću, a drugi da od kraja ožujka ove godine nije smanjila broj zaposlenih osoba, osim u slučajevima opravdano ispražnjenih radnih mjesta (otkaz na vlastiti zahtjev radnika, umirovljenje, nesposobnost za rad).

Poslodavac koji želi koristiti subvenciju za zapošljavanje morat će dokazati kako isplaćuje radnicima dospjele plaće i istodobno izmiruje sve porezne obveze i doprinose u skladu s važećim propisima.

Kako bi se izbjegle mahinacije, Vlada je propisala da poslodavac koji koristi subvenciju ne može tijekom razdoblja njezinog korištenja i nakon isteka dvostrukog razdoblja od dana novog zapošljavanja, za koje je koristio subvenciju, smanjiti broj zaposlenih u odnosu na broj koji je imao krajem ožujka ove godine uvećan za broj novozaposlenih osoba. Također, za vrijeme trajanja razdoblja za koji prima subvenciju, poslodavac ne može donijeti odluku o otkazu ni jednom zaposleniku iz “poslovno uvjetovanih razloga”, piše Večernji list.

U slučaju eventualnog raskida ugovora o radu sa sufinanciranom osobom, tijekom razdoblja za koji se osigurava subvencija, poslodavac je dužan u roku od tri dana o tome obavijestiti Federalni zavod za zapošljavanje ili županijsku Službu za zapošljavanje te može u roku od 15 dana zaključiti ugovor o radu s drugom nezaposlenom osobom koja ispunjava uvjete za to.

Predviđene su i novčane kazne u visini trostrukog iznosa obveze po sufinanciranoj osobi, ali ne više od 10.000 KM po osobi, za poslodavce koji pokušaju državu zakinuti za porez ili doprinose ili, pak, radnika za plaću. Odgovorna osoba u poduzeću može dobiti kaznu do 3000 KM.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

  • Glavna komunistička matrica i agenda, peglanja lika i djela velikog vožda, kao i uništavanje neistomišljenika, se nastavlja, bez obzira na mjesto i vrijeme, a krivica je uvijek na nekome drugome. Sveti gral (h)adezenjstva, kontrola i eliminiranja svega što može ugroziti njihovo nedodirljivo sveto dupe, ogleda se i u kontroli medija, a izbija kroz gadljivo ulizivačko podaništvo tiskovine koja sebe zove VL. Imuni od empatije i suosjećanja prema vlastitom narodu u jačanju osobnog ega im pomažu i tu sinekuru naplaćuju osobe koje sebe zovu novinari, hrvatski novinari u sinergiji sa hrvatskim političarima. Sve drugo je nebitno i nevažno, jer oni su važni samo sebi, jer važno je biti samo važan u očima jadne obespravljene, glađu nadom ispunjene, mase. I oni takvo stanje duha i tijela namučenog hrvatskog bića nastoje održavati do besvijesti, jer to je njihova hrana na koju su oni kao paraziti nakačeni. Već punih 25 godina oni muče hrvatsko biće koje od njihova parazitiranja vene i nestaje. Sve nas koji nismo članovi vaše, kako bivše eskaju tako i sadašnje adeze partije, svakim danom mučite raznim spinovima, lažima, uvredama i omalovažavanjima i to su vaša djela i riječi kojima vrijeđate inteligenciju običnoga čovjeka. Nije nas toliko bolilo dok ste napadali nas, ali poslije 25 godina tiranije, nas je nestalo i stasala su naša djeca i sada njih napadate. Naša djeca su naš život i naša budućnost i napad na njih je toliko bolan da ih moramo spašavati šaljući ih što dalje od vas, baš kao što je nekoć radio dobri fra Didak. Srećom su mladi i obrazovani pa će se snaći u sredinama gdje dođu, jer na „snalaženje“ u ovoj sredini su predodređena nečija druga djeca. To vam nikada nećemo zaboraviti.

  • Ne bih tako, mogu uzvati do 100god. Naj duze i koju vise……a sto ce biti sa vjecnoscu? Ma ja sam samo obican covjek, valja trpjeti do 100-je. Ipk to je nista na spram VJECNOSTI. Pustimo ih nek uzivajuuuuu….

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.