Vjekoslav Bevanda papi poklonio repliku Kočerinske ploče

Papa Franjo primio je danas u audijenciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevandu koji se nalazi u službenom posjetu Vatikanu. Tijekom razgovora potvrđeni su izuzetno dobri bilateralni odnosi Svete Stolice i BiH, a Bevanda je upoznao Svetog oca o trenutnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH s posebnim osvrtom na put države ka euroatlantskim integracijama.

On je zahvalio Svetoj Stolici na potpori koju daje BiH, a posebice hrvatskom narodu u BiH.

Papa Franjo je rekao da je jako dobro upoznat o aktivnostima Bevande te da i u sljedećem razdoblju treba ići putem dijaloga i stvaranjem kompromisa, što će u konačnici biti na dobrobit svih naroda u BiH.

Bevanda je razgovarao s Papom i o zastoju u provedbi ratificiranog Temeljnog ugovora između Svete Stolice i BiH i dodatnog protokola na temeljni ugovor iz 2006. godine. Upoznao ga je i o činjenici da je zakon o vjerskim praznicima, koji je jedna od stavki iz temeljnog ugovora, bio u proceduri, ali da, nažalost, nije dobio potrebnu suglasnost.

Razgovarno je i o činjenici da se u BiH zanemaruje populacijska politika radi usklađivanja demografske slike, a što predstavlja budućnost za opstojnost kako hrvatskog, tako i ostalih naroda u BiH.

Bevanda je papi Franji poklonio repliku Kočerinske ploče,a što predstavlja nadgrobni natpis uz stećak koji se nalazi u nekropoli Lipovci u blizini mjesta Kočerin (Široki Brijeg) i koji datira iz 1404. godine.

Kočerinska ploča je najduži i jedan od najvažnijih srednjovjekovnih kamenih natpisa pisanih bosančicom, a na ploči su nabrojani svi banovi i kraljevi kojima je pokojnik služio.

Papa Franjo je Bevandi poklonio brončanu ploču s likom Svetog Josipa.

Nakon susreta s papom Franjom, Bevanda i članovi bh. izaslanstva, ministar pravde BiH Bariša Čolak i ministar za ljudska prava i izbjeglice Damir Ljubić, sastali su se i s državnim tajnikom Svete Stolice mons. Pietrom Parolinom koji je na tu dužnost stupio prije mjesec dana.

Bevanda će u poslijepodnevnim satima posjetiti i Papinski hrvatski zavod svetog Jeronima i sastati se s rektorom Zavoda mons. Jurom Bogdanom, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH. (abcportal.info)Nema komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.