Visoke cijene voća i povrća na bh. tržnicama: Kilogram jagoda u Mostaru 10 KM

Nerealno visoke cijene voća i povrća posljednjih su dana iznenadile mnoge građane BiH. Najpaprenije su cijene paprika, koje se na tržnicama kreću između šest i devet maraka. Poskupjele su i banane, koje dostižu cijenu oko 2,80 KM, piše Avaz.ba.

Mrtva sezona

Prodavači na tržnici u Zenici kažu da cijene proizvoda formiraju prema umirovljenicima, jer su oni najčešći kupci. Kada je u pitanju voće, kilogram jabuka je od 0,80 do 1,50 KM, kruške su koštale od 2,50 do 3,50 KM, dok su banane i naranče bile po dvije marke. Primjetno je  i da je povrće dosta skuplje nego prošloga tjedna. Mladi luk košta četiri KM, blitva i salata su marka, kupus je dvije KM, a rajčica se može naći za 2,50 KM.

Tuzlanske gradske tržnice i prodavaonice voća i povrća ne mogu se pohvaliti izdašnom ponudom, jer je ovo razdoblje godine poznat kao mrtva sezona. Na središnjoj gradskoj tržnici u Tuzli cijena mladog krumpira je 2,50 KM, zelena salata 3,50 KM, mladi luk 4,50, paprike šest. Uvezene rajčice koštaju četiri KM, krastavci i kupus 3,50 KM. Što se voća tiče, kruške su četiri KM, limun 2,50, jabuke dvije marke.

Bijeli luk 10 KM

Skupo je i u Bijeljini. Kupci na bijeljinskoj zelenoj tržnici žale se na cijene rajčica i celera, koji su pet KM, te krastavca koji je četiri KM.

Iako je sezona jagoda, posebno u Hercegovini, njih na mostarskim tržnicama prodaju za nevjerojatnih deset maraka. Naranče i limun iz uvoza mogu se kupiti za tri KM, a iz domaćeg uzgoja po četiri KM. Kivi košta tri KM, banane, mandarine i jabuke dvije KM. Najskuplje povrće je bijeli luk, koji je deset KM, a kilogram zelene salate košta tri KM, kao i kelja, cvekle, čak i mladog krompira.

Sarajevo najskuplje

Cijene voća i povrća u glavnom gradu i dalje su najviše, a posebno kada se kupuje u tržnim centrima.

Na sarajevskim tržnicama kilogram banana dostiže i do 2,80 KM, kruške su šest KM, a jagode sedam. Od povrća i dalje je vrlo skupa paprika, koja košta čak devet KM, a narasla je i cijena graha, koja je sada nevjerojatnih deset KM.

(www.jabuka.tv)


10 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.