Visoke cijene, a niske mirovine: Cijene boravka u staračkim domovima od 407 do 800 KM – Jabuka.tv

Visoke cijene, a niske mirovine: Cijene boravka u staračkim domovima od 407 do 800 KM

Za domove umirovljenika, centre za stare i nemoćne osobe, često se gleda s predrasudama, a djecu koja roditelje daju u takve ustanove okolina često osuđuje.

Svi koji žive s takvim predrasudama trebaju znati kako korisnici domova žive po višem standardu od prosječnoga, a nije rijetko da ondje započinju novi život.

No, ono što u BiH osobama treće životne dobi predstavlja problem su visoke cijene domova te boravak u njima malo tko si može priuštiti bez financijske pomoći obitelji, subvencija ili socijalne pomoći.

Kada je riječ o cijenama, najjeftiniji boravak je u sarajevskom Gerontološkom centru, gdje cijena za pokretne osobe iznosi 407 maraka, za polupokretne i nepokretne 627 maraka te je za jednokrevetne sobe 700 maraka, piše Večernji list BiH.

Kapaciteti su uglavnom popunjeni i uvijek imamo liste čekanja od nekoliko mjeseci, kazali su nam iz ovog centra.

Osim toga, kazali su nam kako u sklopu centra imaju i prihvatilište u koje dolaze oni koji nemaju riješeno stambeno pitanje.

U prihvatilište nam dovode često osobe “s ulice”, beskućnike. Naši djelatnici ih okupaju, ošišaju, obriju…, sve učine kako bi se takve osobe osjećale malo vrjednijima, kaže nam djelatnica Centra u razgovoru dodavši kako se u prihvatilištu najdulje zadržavaju do sedam dana, a cijena dnevnog boravka je 18 KM.

Cijena boravka u Centru za stare i nemoćne u Mostaru za pokretne osobe koje same mogu obavljati osnovne životne potrebe je 630 maraka, dok je za nepokretne osobe koje koriste sve usluge Centra, bilo da je riječ o pelenama, hrani, stalnom liječničkom nadzoru, 770 maraka.

Cijena jednokrevetne sobe za pokretne osobe je 720 KM.

U razgovoru s ravnateljem Doma za umirovljenike u Tuzli Mirsadom Bakalovićem doznali smo koje su cijene boravka u tom domu te kojim uslugama raspolažu korisnici tog Doma.

Za pokretne osobe koje samostalno obavljaju životne aktivnosti, kao što su održavanje osobne higijene, kupanje, oblačenje, fiziološke potrebe, objedovanje u restoranu, svjesne su, orijentirane i samostalno uzimaju medicinsku terapiju, osim inzulina, mjesečna cijena usluga smještaja u jednokrevetnoj sobi je 647 KM, dok je cijena u dvokrevetnoj sobi niža za 100 KM. Za polupokretne i nepokretne osobe kojima su potrebne usluge kupanja, presvlačenja, hranjenja, davanja terapije te one koji koriste pelene mjesečna cijena usluga u jednokrevetnoj sobi je 932 KM, dok će korisnici za dvokrevetnu sobu izdvojiti 756 KM, kaže nam u razgovoru Bakalović.

U Centru pružamo i poludnevne boravke, nastavlja Bakalović, koji podrazumijevaju druženje, slušanje glazbe, gledanje filmova, organiziranje predstava, radionica…, pa i društvenih igara. U razgovoru je kazao kako je najveće zanimanje za dom od kolovoza do travnja.

Tada smo uvijek popunjeni i liste čekanja u tom razdoblju znaju biti i do tri mjeseca. Zima, inače, iziskuje velike troškove, pa te usluge koriste oni koji si ne mogu kupiti ogrjev ili im je preskupo dolaze boraviti u domu tijekom zimskih mjeseci, a onda, kada završi sezona grijanja, odlaze svojim domovima, kaže Bakalović.

I u Distriktu Brčko postoji nekoliko domova za stare, a cijene se kreću od 550 pa do visokih 800 KM. Kada je pak riječ o privatnim domovina, cijene su nešto više.

Tako će svi koji žele boraviti u privatnim domovima za njih izdvojiti minimalno 150 KM više.

Uzimajući u obzir visinu prosječne mirovine, koju prima veliki broj bh. umirovljenika, vidljivo je kako si velika većina njih ne može sama priuštiti boravak u nekom od tih domova.

Prema dostupnim podacima, čak 64.000 umirovljenika, točnije 70 posto, u FBiH preživljava s mirovinom koja je niža od 348 KM, dok je prosječna mirovina viša za otprilike trideset maraka, što pokazuje kako umirovljenici u BiH ne mogu koristiti usluge domova bez dodatne financijske pomoći.

(www.jabuka.tv)


37 komentara

  • Ne budi glup. Zbog različitih bolesti nije moguće u kući pružiti svu potrebnu medicinsku skrb, unajmljene žene preko kojekakvih agencija su obično nepismene ili istrošene za takve poslove poput presvlačenja, hranjenja, davanja lijekova, injekcija, inzulina itd… a i jedva čekaju da odrade svoje radno vrijeme i da bježe. Večinom tokom cijelog dana surfaju internetom, razgovaraju preko Vibera, šalju poruke, piju , jedu a najmanje obračaju pažnju na bolesnika. Neko mora i za sve te usluge koje uopšte nisu jeftine i zaraditi novce.
   Međutim za teške i stare bolesnike nema rješenja jer država veoma malo obrača pažnju na te probleme i veoma malo izdvaja sredstava.Čak mislim da im odgovara da ima što manje penzionera i starih .Više ostaje u državnu kasu. U državnim gerontološkim centrima usluge takvim bolesnicima su nikakve a privatni domovi su malo ušminkaniji usluge malo bolje ali cijene paprene. Pogledajte web. stranice ili f.profile tih privatnih domova i cjenovnike. I do 2000 KM na upit u zavisnosti od ,,kreveta”. Neki nemaju uopšte izbačene cjenovnike .

  • absolutno nisi u pravu..sta ako imas roditelja koji je u krevetu ili u kolicima i nikog kuci nema a ti po citav dan radis..gdje mu je ond bolje.?to moze samo da neko kaze ko pojma nema o cemu prica i pijma nema sta domovi nude

 • Koji glup komentar.Ima majki i roditelja koji vole bit u Domu..Ne generaliziraj.Ali da bi netko bio u Domu za to treba imti novac..Otiđi u Dom Vita u Grude pa pogledaj malo.Svaka im čast je skuplji od ovoga što piše ovdje ali je ono hotelski smještaj,izvrsna hrana,medicinska skrb,fizioterapeut,frizer,kapelica i ostalo.Ima onih koji pišu nebuloze kao ti a šikaniraju starce,od hrane,odjevanja,društva i svega ostalog.U domu u Grudama je gospoda a ti pati svoje i uživaj u tome.Pametnije ti je pametno šutit nego manito sr.t.

  • Anonimno u 16:14 jadnih tvojih roditelja s tako drskim i neosjećajnim djetetom kojeg su ginuli a očito nisu odgojili.
   Ja ti želim da ti svoju starost provedeš baš u tom domu u Grudama,odnosno hotelu, a da ti roditelji poklone ili prodaju svu svoju imovinu bilo kome prije nego ih otjeraš u dom.Pa bi ti i takvi dobro razmislili da li ćete to uraditi svojim roditeljima!
   Stidi se.Možeš li se sutra razbolit i ti bit u domu odbačena od porodice da uživaš u ljepotama Vite?! Takvim ni sućut ne treba izraziti kad im roditelji umru jer ne zaslužuju a da redaju se oni radi misa.

   • Koji si ti tenkre. Glupane ima ljudi koji rado žive u starackom domu, gdje imaju sve sto im treba, a osim toga imaju i svoje drustvo.

   • Ja mislim..ne mislim ,znam ti si idiot koji je vjerovatno ismijavao ljude koji su prije dvadesetak godina imali mobitel ,KAO VIDI GA..Ti si zaostali der-pe koji misli da je pokupio svu pamet ovog svijeta.Još si i gatara koja bi određivala šta će tko i kada raditi.Idi čuvaj ovce nije za tebe tipkovnica..ali vidiš kako si nadošao od ismijavanja do tipkanja. Napredovao si retardu.

    • Za tebe su ovce.
     A jedan od prvih mobitela sam imala i nisam dala majku u dom nego sam s teškom mukom je njegovala u teškoj bolesti Alchajmer i nije mi žao to je bila moja volja i dužnost i ti i takvi da meni i ovakvim kažeš da sam pad.er i retard a jedini retard si ti i ko ti brani radi od svojih roditelja šta hoćeš,ako možeš i smiješ od Boga i ostale im djece.

 • Anonimni u 16:14 o cemu ti pricas.Niti jedan roditelj ne zeli u dom.Lazes!!! Samo sto ima roditelja koji su sami i po 5 dana da im djeca ne povire e to je drugo.Naravno da ce voljeti u domu nego sami kuci.Jadan roditelj koji to dozivi.A da se nemoze brinuti o roditeljima radi obveza to su sebicni ljudi.Pare,kuce auta i opet nesretni.

 • Anonimni 16:14. Ja radim u domu u Grudam sve sto pises je istina sto se doma odnosi sve imaju…sine dragi mnogi placu zato stu su tu netreba njima nasa ljubaznost njima treba njihov dom i njihova djeca…..bake su prezafovoljne uslugom, al je srce prazno….

 • Ima žena mlađi koje bi poslužile stare i nemoćne i tako i sebi i njima olakšali; sebi neko mjesečno primanje, a njima da ostanu u svome domu, al’ “dinar” za Boga svezo…..

  • Vidim ima vas ovdje iz agencija za ,,pomoć” starim i iznemoglim osobama. I ja sam nasjela na tzv. agencije. Cijene su im paprene, Pronalaze djevojke koje su obično socijalni slučajevi i nemaju nikakvih drugih primanja i ni bilo kakve škole. Gazde takvih agencija ih maksimalno koriste pa nekada rade i po 72 časa u komadu na nekoliko različitih ,,punktova”. Pored toga što recimo za 8 časova dnevno moraš agenciji platiti 650 KM. moraš i nahraniti te djevojke jer obično dođu gladne, nenaspavane, jer su i cijelu noć nekoga čuvale, dati im kavu itd…
   Agencija takve nigdje ne prijavljuje niti plača bilo kakve poreze državi. Od 50-tak djevojaka obično prijave uži krug svoje obitelji i još po neku djevojku tj. desetak . Od svake djevojke uzmu procenat od 20-tak %.
   Uzimaju na rad i stare penzionerke kojima je i samima potrebna pomoć. Kada sam sklapala ugovor jer nisam imala druge mogučnosti (zaposlena sam u privatnoj kompaniji ) tada su mi rekli da su to sve medicinske sestre ili poneka njegovateljica sa položenim ispitom i dobrom obukom,pa čak da imaju i svoje ljekare koji rade za njih, što se sve na kraju pokazalo kao laž.
   Kada primjete da nisu sposobne da daju njegu nekom težem bolesniku počnu sa opstrukcijama , kao imaju mnogo korisnika a malo djevojaka, zatim kao otišle na godišnji odmor, razbolile se tako da te primoraju da sama raskineš ugovor i snalaziš se na druge načine.Desetak puta mi se desilo da sam morala ostati kod kuće jer njegovateljica se nije pojavila. Sreća pa mi je šef bio uviđavan i nisam imala problema na poslu.
   Takvim agencijama ne možeš povjeriti svog najbližeg. Mogu samo zamisliti kako je onima što su u inozemstvu i angažuju takve agencije da paze na njihove roditelje.

 • Zasto itko mora na ovim nasim peostorima u dom??? Toliko zena nezaposljeni koje bi se brinule za starije i nemocne,al ne,netrebaju njima roditelji ni onaj jedan dan u nedjelji na teret.

 • Ko to ” daje” svoje roditelje rado u Dom??? Nek se javi! Fala Bogu da ima Vita ili Kata! Svedno!! Vazno je da se mogu smjestiti osobe o kojima se nije moguce briniti!!

 • Da Bog da , ako dozivim starost i ne mognem sam da mi djeca mogu platiti dom. Sta bi to trebalo da mi djeca ostanu bez posla da bi o meni brinuli. I sta ce za dan, mjesec, godinu…ja u grob oni bez posla. Lako je skrbiti o pokretnim, a budite realni pa recite je li moguce biti s njima 24h i ici na posao. A previse je kod nas onih koji bi sluzili nekoga , jer kako vidim pojedinci misle da ne bi ni svoje. I zato, sta mislite sebi to sutra i roditelju.

 • Kad se nađete u sutuaciji da gledate roditelja kako vene a vi mu ne možete/ ne znate pomoći onda komentirajte.
  Do tada mlatite praznu slamu….

 • Za sve komentare:Sve sto si napisao veze nema sa vezom.Ako se moze platiti dom,moze se platiti i osobi za pripomoc i opet da je jadna_ i starac u svome domu i sa svojima naj milijima.Poznavao sam ljecnika koji je vrsni specijalista kako je rekao da nikada nebi dao svoga oca da umre u bolnici.Jer to je naj tuznija smrt.A danas naj vise tako daju po domovima i bolnicama.Zalosno i grijeh.A svatko zna uzet imovinu koja ostane iza njih.Samo ih strpat u dom ,lakse dati za dom 800Km ,a radit za 700 jer ko ce slusat stare roditelje gdje kmecu i seru,pisaju .Koce to??????

 • Kao sto neko rece u kom;; ne radi se o tome jeli im lose ili dobro u domu.Radi se o tome da im je srce prazno ,a duse i mema jer su kao biljke.

 • A1727 ne jednog roditelja oba dva i jos pun kuher teta i ujka.Niti jedno nema neku imovinu pa nisu dospjevali u dom.Ti nemas srce.

 • Zasto vi mlade majke dajete dicu u vrtic??? Da van je lakse ic na posa; da ne smetaju dok se kava pije; da ne smetaju dok ste u kupivini! Ili sto NISTE SPISOBNE CUVATI SVOJU DICU???

 • Današnje mlade ne mogu dobro kažeš o sebi i djecu svoju uzdržavati a roditelje ne poštivaju u njihovim krvavo stečenim domovima i teškom radu da odgoje i prehrane svoju djecu,čast pojedincima a ima ih.
  Ko god da svoje roditelje u dom treba prije nego ode prodati svoju imovinu a tu svoju djecu razbaštiniti
  I ivjetiod svojih novaca.
  U dom za muku treba dati samce koji nemaju svoju djecu da ih uzdržavaju.
  A ovim što bi dali u dom roditelje ne treba im ni sućut dati jer su smrtni grijeh napravili a doživit će i gore.

 • Dom Vita u Grudama, je sve suprotno od vanjštine. je sve je uredno, moderno čisto itd, ali to je sve.
  Usluga nikakva, pogotovu ako je osoba neporetna. Kad dovedete korisnika kažu da ima 24-satnu
  njegu i skrb. primjerice, čak i fizioterapeuta, a nema ga, žena je zatrudnjela i otišla, drugog ne
  mogu naći . Desilo se da je bolesnica sa operiranim kukom dva puta pala sa kreveta, da starim
  nepokretnim bolesnicima daju (stručno osoblje..ha,ha ha) za večeru hladan burek i jogurt koji
  ne možete držati u ruci jer je užasno leden. Naplate vam presvlačenje osobe koja ima proljev
  to ne piše na ugovoru, s doktorom komuniciraju mobitelom slikiaju nalaz,jedna starica ima
  zatvor i traži čaj od kamilice, a dobije šipkov. ima toga još- bitno je da se gazdarica ima
  čime baviti.

 • Citam komentare jasam njegovateljica radim privatno s pacijentim ,, Radila sam u domu nebih se slozila sa svim tim ali treba imat osjecaj za svoje roditelje i ostavit ih kuci dom je krajnji izbor a o nekim neadekvatnim domovima nemam komentar ti imaju pricu samo idobro naplatit znaju

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.